Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenKrachtige homepage van je blog: zorg voor extra kliks

Krachtige homepage van je blog: zorg voor extra kliks

Krijg je te weinig bezoekers en lezers op je blog? Dan zou ik ook eens kijken naar de opbouw van de homepage van je blog. Hoogstwaarschijnlijk spreekt de pagina je publiek niet aan, zet de homepagina onvoldoende aan tot doorklikken.

Leestijd: ca. 6 minuten

Brengt de homepage van je blog je lezer dichter bij zijn (EN JOUW) doel?

Tijden zijn voorbij dat je zo’n homepagina een beetje lukraak kon inrichten. Bezoekers nemen nauwelijks nog de tijd en de moeite om na te gaan hoe zo’n blog in elkaar zit of zelfs wat er te vinden is. Dat zal je hen dus moeten duidelijk maken.

Daarnaast is het ook wel leuk als bezoekers en lezers langer dan 10 seconden op je blog blijven hangen. Idealiter moet de homepage van je blog zo ingericht zijn dat:

 • je lezers je blog niet kunnen verwarren met enig ander blog
 • het voor je bezoekers heel snel duidelijk is waar je blog over gaat
 • je je bezoekers en lezers uitnodigt om dieper je blog in te duiken
 • je bezoekers desgevallend makkelijk je contactgegevens kunnen vinden
 • bezoekers gestimuleerd worden om je blog vaker aan te klikken

Daarom hebben we dus:

7 items op de homepage van je blog die voor extra kliks zorgen

1. Je blognaam, logo en slogan of ondertitel

Logisch. Zowel de bezoeker die voor de eerste keer op je blog landt als je trouwe lezer moet meteen zien welk blog het is én voor welk(e) onderwerp(en) men er terecht kan.

Headers (hoofdingen) van blogs zijn tegenwoordig een stuk minder onderscheidend en origineel dan vroeger. Die blognaam en het eventuele logo wil je dus goed zichtbaar hebben. De kans dat bezoekers en lezers jouw site verwarren met die van een ander (wanneer eenzelfde WordPress-theme wordt gebruikt, bijvoorbeeld) is een stuk kleiner.

Onderschat niet het belang van die ondertitel (tagline). Idealiter beschrijft die ondertitel heel kort waar het op je blog om draait. Onbekende bezoekers kunnen heel snel bepalen of je blog eventueel iets voor hen is.

2. Een krachtige hoofdmenubalk

Dan naar één van mijn stokpaardjes. Denk na over welke links je aan de menubalk van je blog toevoegt. Bijna elke bezoeker die voor het eerst op je blog komt via een laptop of pc ziet je menubalk en wil beginnen klikken.

Dat is een unieke gelegenheid om je bezoeker meteen naar de interessantste pagina’s te sturen. Zorg dus voor minstens enkele links rechtstreeks naar content die jij bij je publiek onder de aandacht wil brengen. Of nog: kies voor links naar content die je blog op termijn echt vooruit helpen. Bijvoorbeeld:

 • je About page
 • een landingspagina met het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief/mailinglijst
 • een archiefpagina met het overzicht van je beste artikels
 • enkele portaalpagina’s
 • je pagina met favoriete (affiliate)-links

Wat mij betreft is er geen reden waarom je de ruimte in de menubalk moet verspillen aan een Home-knop (die zit immers vervat in het logo van je blog), de contactpagina, je AVG-mededelingen of de disclaimer.

Niet dat die dingen onbelangrijk zijn natuurlijk, maar ze horen volgens mij eerder thuis in de footer. De menubalk wil je zoveel mogelijk inzetten om bezoekers snel dieper je blog in te trekken.

Pro tip:

Let erop dat de bovenste sectie van de pagina (blognaam, logo, ondertitel en menubalk) niet te veel plaats inneemt. Je wil de eerste berichten kunnen tonen zonder dat bezoekers eerst veel moeten gaan scrollen. Zeker op een kleiner scherm is dat een aandachtspunt.

3. De post grid naar je laatste blogposts

Net omdat je je bezoekers tot klikken wil aanzetten is een post grid een belangrijk onderdeel van de homepage van je blog. Dit is een kleine verzameling “kaartjes,” rechtstreekse links naar je meest recente berichten. Zo’n kaartje bestaat uit:

 • een aanklikbare titel van je blogbericht
 • de uitgelichte afbeelding van je blogpost
 • de korte samenvatting van de blogpost (of de eerste tientallen woorden van het artikel)
 • een link naar de blogcategorie waartoe de blogpost behoort
 • de publicatiedatum van je blogbericht

Hoe je dit precies inricht hangt natuurlijk af van de mogelijkheden van je (WordPress)-blogtheme, de indeling van je blog én van datgene wat jij belangrijk vindt.

Het is zaak om je bezoeker – die vaak je blog nauwelijks kent – al meteen een aantal artikels te geven zonder dat ‘ie eindeloos moet gaan scrollen. Door ook een link naar de blogcategorie te tonen geef je je lezer makkelijk toegang tot meer gelijkaardige artikels die hem zouden kunnen interesseren.

4. Een goed zichtbare zoekbalk

Op iedere homepage – op elke pagina van je site eigenlijk – hoort een zoekbalk. En dan niet zo’n klein niemendalletje ergens verstopt in de header, footer of sidebar. Nee, je wil een forse zoekbalk waar je bezoekers onmogelijk naast kunnen kijken. En heb je een echt lange homepagina dan zou ik zelfs overwegen om nog een tweede zoekbalk te voorzien.

Het punt is: als de berichten die op dat moment op de homepage getoond worden niet in de smaak vallen bij toevallige bezoekers en trouwe lezers, ben je ze kwijt.

“Denk na over de homepage van je blog. Met enkele aanpassingen tover je ‘m om tot een klikmachine voor je blog.”

Toon daarentegen de zoekfunctie en de kans vrij groot dat men toch nog even een paar zoektermen intikt. Zo kunnen je lezers meteen in je archief. Onderschat niet de kracht van een zoekbalk als je graag meer pageviews wil!

Heb je geen krachtige zoekmachine op je blog? Dan kan je overwegen om een aangepaste zoekmachine van Google in je blog te integreren.

5. Een call-to-action voor je nieuwsbrief

Elke blogger met enige ambitie hoort bezig te zijn met het opbouwen van een mailinglijst. Zo kan je een trouwe fanbase uitbouwen, die je regelmatig (opnieuw) naar je blog kan brengen. De homepage van je blog is dus niet compleet zonder een inschrijfformulier voor je mailinglijst.

Ook dat wil je graag goed zichtbaar op je homepagina plaatsen. Liefst met een plaatje van de gratis weggever…

Dit is belangrijk, want meer inschrijvers voor je nieuwsbrief betekent potentieel veel meer terugkerende bezoekers op je blog.

Plaats linkjes naar al je social media-accounts op de homepage. Niet dat je daar nou horden volgers mee aantrekt vandaag de dag. Maar vergis je niet. Mensen die jouw blog interessant vinden willen jou misschien wel van nabij blijven volgen op hun favoriete platform.

Dit is bovendien een heel laagdrempelige manier om met jou in contact te komen.

7. Een sectie met leestips van de redactie

Het probleem van die homepage? De ruimte voor het plaatsen van links naar blogposts is al bij al nogal beperkt. Daarbij komt nog dat de meest recente blogberichten vaak snel in het archief verdwijnen.

Voor je bezoekers is het niet altijd eenvoudig om er de voor hen interessantste content uit te pikken. Zeker wanneer je blog honderden berichten telt. Je kan hen een handje helpen door alvast enkele volgens jou belangrijke artikels op te lijsten:

 • Welke berichten zijn volgens jou de moeite waard?
 • Welke (oudere) stukken zijn en blijven populair?
 • Heb je seizoensgebonden content?
 • Welke blogs zijn ondergewaardeerd en kunnen wel een zetje gebruiken?
 • Welke blogberichten en pagina’s scoren goed in de zoekmachines (en waar wil je dus graag extra verkeer naartoe sturen)?
 • Heb je artikels met belangrijke affiliate links?

Zoals ik het zie kan je de links in deze sectie regelmatig wijzigen. Maak van de gelegenheid gebruik om het intern verkeer op je blog wat te sturen.

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Tot zover de 7 belangrijkste elementen van een goed functionerende homepage van je blog. Wil je het nog een beetje verder drijven? Hier volgen nog 2 suggesties.
>klik om verder te gaan<

8. Een sectie met testimonials

Testimonials op je blog zorgen niet voor extra kliks. Wél is het een stukje social proof als je je lezers kan laten zien hoe anderen – elders – over jou(w blog) praten. Het geeft je bezoekers dat beetje extra vertrouwen, extra zekerheid.

Idem wanneer je linkjes plaatst naar enkele gastartikels die je schreef voor andere sites. Je zorgt voor extra zichtbaarheid van de site waar je te gast was, je toont wat je in je mars hebt. En je geeft – heel subtiel – aan iedereen te kennen dat je misschien wel te porren bent voor samenwerkingen. Allemaal goed voor je pr.

Keuzes maken op een beperkte ruimte

Dat alles voor een homepage die jouw in de markt zet als blogger, extra kliks kan genereren en voor veel terugkerende bezoekers voor je blog kan zorgen.

Durf daarbij gerust wat te experimenteren:

 • schuif met de verschillende onderdelen van je homepage
 • wissel af en toe de getoonde blogs
 • wijzig zo nu en dan lettertypes en kleurenschema’s
 • breng andere blogcategorieën onder de aandacht
 • probeer verschillende call-to-actions
 • verplaats het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief

Pro tip:

Niet dat je voortdurend de hele homepagina van je blog moet verbouwen. Door af en toe wat dingen aan je setup te veranderen, voorkom je dat (trouwe) bezoekers “uit gewoonte” zomaar over bepaalde elementen heen kijken. Laat hen je blog (her)ontdekken…

Zoals ik al zei, de beschikbare ruimte is beperkt, dus je zal waarschijnlijk moeilijke keuzes moeten maken. De elementen die je bovenin de homepagina van je blog plaatst krijgen het meeste bekijks, de andere onderdelen allicht wat minder.

Bovendien, die homepagina moet bruikbaar blijven. Ook voor smartphonegebruikers.

Kortom, genoeg stof tot nadenken!
Eén reactie op “Krachtige homepage van je blog: zorg voor extra kliks”

 1. Katlijn avatar

  Heel interessante blog. Met veel plezier gelezen. Persoonlijk vind ik wel een “home” knop nuttig. Ook de zoekfunctie vind ik een goede tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.