Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenNieuwe groeistrategie voor je blog: de boer op met je content

Nieuwe groeistrategie voor je blog: de boer op met je content

Gefeliciteerd! Je bent in de afgelopen periode systematisch bezig geweest met zoekwoordenonderzoek, maakte een stuk of wat geweldige artikels en je nam ook nog de tijd om die content te promoten. En toch: zelfs als Google je blogs oppikte, zijn snel stijgende bezoekersaantallen geen vanzelfsprekendheid meer. Willen of niet, het is hoog tijd voor een andere groeistrategie voor je blog.

Leestijd: ca. 9 minuten

Je kan zitten jammeren over (de oorzaken van) de groeivertraging van je blog. Ik zoek toch liever naar manieren om me aan te passen aan de nieuwe realiteit.

Lees dit bericht als je wil weten waarom je blog op een andere manier moet gaan promoten. Verder kom je aan de weet hoe je veel sneller content kan maken die je kan inzetten naast je blog (zie kaderstukje).

6 tips voor een nieuwe groeistrategie voor je blog

Tijden zijn voorbij dat je een sterk artikel online kon zetten om dan met gekruiste armen op steeds meer blogverkeer te wachten. Algemeen gesproken moet je veel actiever je kennis en content aan de man brengen. En daarbij mag je dus niet alleen op je blog of website rekenen. Hoe je dat concreet aanpakt?

Lees dit bericht als je wil weten waarom je je blog op een andere manier moet promoten. In het kaderstukje vind je tips om sneller veel meer gevarieerde content te maken die naast je blog kan bestaan.

1. Cover de basics van online blogpromotie

  • Richt je blog optimaal in. Zorg dat ook mensen die je blog niet of nauwelijks kennen meteen weten wat ze op je blog kunnen vinden. En naast het feit dat je blog inhoudelijk sterk is, wil je ook zeker het design en de indeling en de vlotte navigatie verzorgen. Een bezoeker – die vaak uit het niets midden in je content landt – moet makkelijk doorheen je blog kunnen struinen om je beste artikels te ontdekken.
  • Zet links naar je blog in alle social media-profielen waar je actief bent. En bij uitbreiding overal waar je met goed fatsoen een bloglink kan en mag neerzetten. Daarover gesproken: voorzie ook een link naar je blog in je e-mailhandtekening. Niemand zegt trouwens dat dat gewoon een link naar je homepage moet zijn. Promoot gerust een specifiek artikel dat op dit moment belangrijk je (blog) is.
  • Toon links naar je social media op je blog. En verwijs ook regelmatig naar je social media-activiteiten op je blog en in je blogberichten.

Revolutionair of rete-spannend zijn deze maatregelen niet. Ze zullen trouwens ook niet meteen voor een overrompeling aan bezoekers zorgen. Maar de groeistrategie voor zo’n blog of website komt steeds vaker neer op je-kennis-via-allerlei-kanalen-bij-heel-veel-mensen-brengen. Dat eerder dan vol in te zetten op één of twee kanalen of methodes om zoveel mogelijk kliks te krijgen.

Heb je dan eindelijk lezers op je blog, dan hoop je die te kunnen verleiden met je content. Dat wordt moeilijk als je er niet in slaagt om je lezers langer dan 30 seconden te boeien.

Het heeft er niet de schijn van, maar stiekem hebben deze tips een grotere impact dan sommige van de meer ingrijpende technieken (meer bloggen, zoekwoordenonderzoek doen, artikels delen op socials,…). En als ik eerlijk ben, hier valt op veel blogs nog wel wat winst te behalen.

2. Bundel je content, maak je blog makkelijker doorzoekbaar

Reken er niet op dat je bezoeker wel even de tijd neemt om je site te doorgronden! Nee, hij of zij moet meteen midden in je (belangrijkste) content landen en moet desgevallend meteen op ontdekkingstocht kunnen gaan, op zoek naar meer artikels die hem/haar zouden kunnen interesseren.

Dat is de reden waarom ik geen fan ben van de statische pagina als homepage voor je blog. En vandaar ook mijn pleidooi voor minstens 2 goed zichtbare zoekbalken op iedere webpagina.

Verder zijn er nog verschillende manieren om zo’n blog doorzoekbaar te maken. Idealiter vindt eender welke bezoeker binnen een drietal kliks de lekkerste content die je (over een bepaald onderwerp) in de aanbieding hebt. Niet dat elke bezoeker alles gaat aanklikken. Maar wie dat wil kan het wel. Lezers kunnen dan:

  • beslissen om je blog vaker te bezoeken
  • je te gaan volgen op social media
  • je blog opnemen in hun favorieten

3. Blijf regelmatig bloggen, maar…

… kijk daarbij verder dan je neus lang is. Probeer content te maken waar lezers wat mee kunnen, waar zij op zitten te wachten, eerder dan artikels te schrijven op basis van wat één of andere keyword tool je dicteert. En verspil geen tijd met hele simpele artikeltjes met veel te algemene informatie. Het zal je wel niet verbazen dat de input van ChatGPT meestal onvoldoende is om hier het verschil te kunnen maken.

Veel blogberichten en artikels publiceren helpt nog steeds. Probeer zo’n stuk content te zien als deel van een groter geheel (je blog). Dus niet per se als een stuk dat de zoveelste zoekterm van de lijst afdekt.

Overigens, fijn dat je regelmatig nieuwe blogs publiceert. Echter, nieuw en meer is niet altijd goed voor de groeistrategie van je blog. Oudere content up-to-date houden is minstens even nuttig. Zeker als het gaat om populaire artikels die je jaar in jaar uit verkeer opleveren. Kijk tot slot ook kritisch naar de verschillende blogcategorieën. Het is goed om je van tijd tot tijd te focussen op die categorieën die je misschien wat uit het oog verloren had.

4. Alternatieve groeistrategie voor je blog: je online merk veel actiever promoten

De hierboven vermelde tips zijn vooral bedoeld om het blog inhoudelijk sterker te maken. En om meer “rendement” te halen uit de bezoekers en lezers die op je blog aanbelanden, langs welke weg dan ook.

Maar zoals ik al zei, je kan je niet permitteren om gewoon te zitten wachten tot de socials of Google massa’s gratis bezoekers naar je blog sturen. Ja, ze zullen ook in de toekomst verkeer naar je site brengen. Echter, dat gaat veel minder “vanzelf” tegenwoordig. Eerder gaf ik al tips ter promotie van je blog, vandaag wil ik er nog wat dieper op ingaan.

Deel veel meer waarde op social media via zero click updates

Oké, dat klinkt als een verschrikkelijk cliché. Als we blogs promoten op sociale media doen we dat nog te vaak veel te simpel: wervend tekstje, linkje naar de blogpost erbij en klaar. Dat is niet effectief. De kunst is om waarde te delen zonder je volger op sociale media van het platform te verjagen.

Idealiter geef je met “zero click updates” tips en info omtrent jouw content en je niche, maar dan zonder steevast de link naar je blog mee te geven. Of zorg er in ieder geval voor dat je volger niet verplicht is de link aan te klikken om de clou van het verhaal te kennen.

Maar zo krijg je toch geen verkeer op je blog? Klopt! Of toch niet meteen. anderzijds, als beloning voor het feit dat je waarde deelt zonder gebruikers van het platform te jagen, krijgt een veel groter deel van je volgers je boodschap te zien. Vroeg of laat zullen mensen toch eens naar je blog gaan kijken.

Het gaat er ‘m om dat je merk, boodschap, je kennis, je ideeën, je oplossingen, je online imago,… veel verder verspreid raken. En ja, als blogger is het natuurlijk fijn als dat uiteindelijk leidt tot een geïnteresseerde klik naar je blog. Echter, die finale klik moet geen doel op zich zijn.

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Overweeg naast je blog ook andere vormen van content

Als blogger ben je vooral bezig met teksten. Niks mis mee, maar geschreven content heeft natuurlijk een paar serieuze nadelen:

  • De aandacht van internetters trekken met tekst wordt steeds lastiger
  • Echt connectie maken met je publiek via artikels is niet makkelijk
  • Geschreven content is al bij al vrij makkelijk te herkauwen en te kopiëren

Ambitieuze bloggers en professionals kijken daarom steeds vaker naar andere vormen van online content om hun boodschap te brengen. Dan moet je denken aan dingen als webinars, (YouTube)-video’s, podcasts, Pinterest, digitale producten,… Op die manier zet je een online merk op, bereik je een groter publiek en ben je veel minder afhankelijk van je blog.

Groeistrategie voor je blog: bouw ’n contentmachine

Fijn, dat inzetten op meerdere kanalen, maar is dat niet ongelofelijk veel werk? Om te beginnen moet je het warm water niet telkens opnieuw uitvinden. De boodschap, de kennis, de tips, die ken je. Ten tweede is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger om, vetrekkende van één stuk (het bronbestand, zeg maar), waardevolle content te maken voor verschillende kanalen. Volg even mee:

  • Maak een wat langere YouTube-video (je bronbestand) Die kan je embedden in je blog
  • Knip de video op en je hebt verschillende YouTube Shorts
  • Rip de audio van de video en je hebt een podcast-aflevering
  • Transcribeer de podcast-aflevering naar een geschreven blogpost
  • Gebruik stukjes uit je blogbericht als (basis voor) verschillende social media updates
  • Gebruik de afbeeldingen uit je blogpost als basis voor pins op Pinterest

Voor bepaalde dingen kan je je zelfs laten bijstaan door AI-tools als ChatGPT en anderen.

Enfin, in no time heb je 10 of 15 stukjes content om te delen. Toegegeven, ik laat het hier een beetje simplistisch klinken, maar dit is wel waar het naartoe moet.

In al die stukjes content is het uiteraard slim om melding te maken van je blog, al hoeft dat dus niet altijd met een aanklikbare link…

5. Investeer in de connectie met je lezers

Dan heb je al die mensen die via allerlei (om)wegen met je merk in contact komen. De meesten heel vluchtig en sommigen duiken veel dieper in je content. Hoe nu verder?

Gebruik die social media… anders

Ik had het hierboven al over waarde geven en zero click updates. Daarnaast kan je ook contacten leggen met volgers en collega’s, inspiratie opdoen bij anderen en zelf werk van anderen onder de aandacht brengen bij je volgers en fans (vergeet niet de persoon wiens content je deelt te taggen).

Idealiter maak je van je social media-kanaal een plek waar je fans en volgers allerlei inspiratie kunnen vinden en makkelijk contact kunnen leggen met andere interessante mensen. En ja, je kanaal is bij momenten een promotiekanaal voor je online activiteit(en). Maar de focus ligt bij het stukje inspiratie – voor je volgers, maar ook voor jezelf – en community building.

Engageer je voor je (toekomstige) volgers

Als nicheblogger zit je op een boel kennis. Etaleer die ook “belangeloos”. In je eigen social media-kanalen, maar ook in die van anderen. Stel jezelf benaderbaar op en wees een actief lid op fora waar men praat over dingen waar ook jij verstand van hebt/over blogt.

Dat ik heel actief ben binnen deze Facebook-community voor bloggers is geen toeval. Ik ben er niet om reclame te maken voor mijn blog of voor mezelf. Wel geef ik blogtips, beantwoord ik vragen en ondersteun ik collega-bloggers. Dat daarbij al eens een link naar mijn blog gedeeld wordt is ergens logisch, gezien de info die er te vinden is. Maar spammen is er zeker niet bij.

Allicht is het geen toeval dat juist Facebook op dit moment de snelst groeiende verkeersbron is voor mijn blog…

Verder staat mijn mailbox altijd open voor vragen of feedback.

Bouw een mailinglijst uit voor je blog

Als het gaat om een toekomstbestendige groeistrategie voor je blog mag een mailinglijst annex nieuwsbrief zeker niet ontbreken. Je kan je de mensen op je e-maillijst op gezette tijden laten weten dat je een nieuw artikel online zette (en op die manier geïnteresseerd verkeer naar je blog sturen).

Het leuk is hier dat je zoetjesaan een eigen trouwe fan base kan uitbouwen. Dit is jouw lijst met mensen die je altijd kan bereiken. Je bent daarmee totaal onafhankelijk van Google of andere grote internetspelers.

6. Breng gratis digitale producten aan de man

Traditioneel denk je bij zo’n digitaal product meteen aan de gratis weggever bij een inschrijving op je e-maillijst. Die weggever kan overigens van alles zijn: een e-book, een checklist, een digitale planner, een tracker, een werkboek, een gratis consult,…

Als het maar iets is waar de gemiddelde bezoeker van je blog blij van wordt. De kans dat mensen zich inschrijven op je maillijst is nu eenmaal groter als er iets interessants te rapen valt.

Je zou er zelfs kunnen voor opteren om het kleinood gewoon ter beschikking te stellen als een gratis download op je site. Zonder dat de bezoeker zijn e-mailadres moet achterlaten bedoel ik dan. Voordeel van deze manier van werken? Omdat lezers geen gegevens moeten achterlaten is de drempel nog veel lager. Nog veel meer mensen kunnen met jou(w boodschap) in aanraking komen…

Samenvattend? De traditionele methodes om een blog te doen groeien komen danig onder druk te staan. Wil je je blog vandaag op een effectieve manier promoten, dan kan je niet blijven teren op SEO-succes of social media campagnes. Meer creativiteit is nodig. Meer manueel pr-werk ook.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.