HomeWordpressWordPress-plugins die ik gebruik om makkelijker te bloggen

WordPress-plugins die ik gebruik om makkelijker te bloggen

Blog via WordPress.org – een blog op een eigen domeinnaam dus – en je kan je standaard blogsoftware aanvullen met duizenden WordPress-plugins. 14 daarvan heb ik momenteel zelf in gebruik. Welke plugins zijn het, en waarom gebruik ik ze graag? Een overzichtje.

404 pagina

De meeste 404-pagina’s die standaard in WordPress-thema’s ingebakken zitten zijn ruk. Met 404 pagina wordt hier een mouw aan gepast.

Maak zelf een vaste pagina aan die je vervolgens aan je bezoekers kan laten zien wanneer ze op een onbestaande pagina landen.

Advanced Ads

Met Advanced Ads kan je heel makkelijk de advertentieblokken beheren die op je site verschijnen.

Maar omdat Google Adsense tegenwoordig flink wat mogelijkheden biedt om de advertenties volautomatisch te beheren, is dit een van de plugins die overbodig geworden zijn. Binnenkort zal ik deze plugin waarschijnlijk verwijderen.

Akismet Anti-Spam

Good old Akismet is dé WordPress-plugin om vervelende spamreacties op je blog tegen te gaan. Heel lang was deze plugin gratis en onbeperkt te gebruiken. Tegenwoordig moet je een account aanmaken én beloven dat je je site op geen enkele manier commercieel zal inzetten.

Imagify

Omdat de (laad)snelheid van zo’n blog heel belangrijk is, doe je er goed aan om fotobestanden zo klein mogelijk te houden. Imagify laat je toe om eenvoudig de plaatjes die je naar WordPress upload te verkleinen. Dat kan eventueel in bulk gebeuren zodat desnoods je hele mediabibliotheek met de klap een stuk minder schijfruimte inneemt.

Insert Headers and Footers

Een beetje website heeft al snel nood aan extra stukjes code om gebruik te kunnen maken van pakweg Google Analytics, -Search Console of -AdSense. Normaal zet je die codefragmenten in de broncode van je blog neer, maar dat is natuurlijk niet zonder risico. Insert Headers and Footers maakt het je makkelijk. Kopieer de bewuste stukjes HTML-code, ga naar de plugin en zet het zaakje daar neer.

Klassieke editor

De plugin voor bloggers die de Gutenberg-editor van WordPress maar niks vinden. Klassieke editor tovert je blogomgeving om tot de vertrouwde WYSIWYG-editor.

Overigens kan je middels deze plugin ook makkelijk switchen tussen de WYSIWYG- en de Gutenberg-editor. Dat kan soms handig zijn. WordPress belooft deze plugin nog te ondersteunen tot ergens in de loop van 2023.

Ook voor Klassieke editor zijn de laatste dagen geteld op dit blog. Toen de Gutenberg-editor kwam was ik maar wat blij met de plugin. Ik had inderdaad de gloeiende bloedpest aan de Gutenberg-editor. Echter, ik verplichtte mezelf om ermee aan de slag te gaan en ik leerde er – ook dankzij de vele verbeteringen die de blokeditor intussen onderging – toch mee leven.

Optimize Database after Deleting Revisions

Optimize Database after Deleting Revisions is één van die stukjes software waarvan je je afvraagt waarom het niet standaard in WordPress is ingebouwd.

Stoei een tijdje met je blog en weldra zit je met een boel waardeloze WordPress-bestanden:

  • spamreacties
  • lezersreacties die je zelf verwijderde
  • concepten (van blogberichten en -pagina’s) die je in de prullenbak gooide
  • automatisch door WordPress aangemaakte revisies

Meer van dat?

Je kan het allemaal simpel verwijderen met twee muisklikken. Verrekte handig als je zuinig wil omspringen met de webruimte van je blog.

Really Simple SSL

Het is zoals de naam het al zegt: Really Simple SSL maakt je blog in een handomdraai SSL-proof. Maar begin je vandaag te bloggen dan heb je deze plugin niet nodig vermoed ik.

Redirection

Het gebeurt niet vaak dat ik een regelrechte oproep doe om WordPress-plugins te gebruiken. Maar als je aan de gang gaat met 301 redirects is een plugin als Redirection een absolute must.

Ultimate Blocks

Beetje bij beetje groeide het aantal Gutenberg-blokken dat WordPress standaard in de aanbieding heeft. Je kan er aardig mee uit de voeten, maar wie serieus wil bloggen mist mogelijks nog een aantal elementen. Ultimate Blocks past hier een mouw aan en biedt een twintigtal extra blokken.

Zo maak ikzelf graag gebruik van de Tabbed content (onder meer gebruikt op de pagina Gastbloggers gezocht!) en de Table of contents (inhoudstafel met ankerlinks, vooral gebruikt bij langere artikels). Pas heel onlangs bezigde ik ook de Post Grid voor de opbouw van de homepage.

Wordfence Security

Elke WordPress-site heeft een degelijke beveiligingsplugin nodig. Wordfence Security kan helpen. Het is alleen jammer dat het programma allesbehalve overzichtelijk en intuïtief werkt. Maar de plugin staat hoog aangeschreven en geeft je – onder meer – een seintje wanneer je plugins moet bijwerken.

WP Fastest Cache

Omdat de laadsnelheid van je blog zo belangrijk is kan je je toevlucht nemen tot een caching-plugin. Die zorgt ervoor dat reeds bezochte pagina’s sneller worden ingeladen bij de bezoeker. WP Fastest Cache is slechts één van de vele plugins die je daarbij helpen.

WP Quiz

Met WP quiz is handig els je graag wat meer interactie zoekt met de lezers van je blog. Je kan hier makkelijk een online quiz maken. Het is eens wat anders dan een geschreven blogje…

In zijn gratis versie zijn de mogelijkheden wel wat beperkt, maar voor mij volstond het om een soort test te maken om te bepalen welke van 3 populaire blogplatform het best werkt (voor welk type blogger).

Maar omdat WP Quiz niet meer wordt bijgewerkt/verouderd is, is het niet echt raadzaam om deze nu nog te gebruiken.

Yoast SEO

Wie kent Yoast SEO nou niet? Als je graag (snel) hoog in de zoekmachines wil komen met je content is dit een welkome hulp. Zeker als beginnende blogger. Garanties zijn er natuurlijk niet, maar je legt wel een basis.

Zo, tot zover het lijstje met WordPress-plugins die ik gebruik om mijn bloggen te vergemakkelijken. Voor de volledigheid er nog even bijzeggen dat ik de plugins (momenteel) gebruik in combinatie met het Astra WordPress-theme in zijn gratis versie. Dat laatste geldt trouwens ook voor alle hier besproken plugins.

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “WordPress-plugins die ik gebruik om makkelijker te bloggen”

  1. Ellen (in Wanderland) avatar

    Hoi, ik installeerde zonet Yoast SEO, maar er werd gesuggereerd dat het noodzakelijk was om tegelijk Jetpack te installeren. Ik twijfelde maar heb dat dan maar gedaan. Maar nu heb ik het idee dat ik me beet heb laten nemen.

    Mijn vraagjes:
    – Is Jetpack noodzakelijk (voor Yoast SEO of voor iets anders)?
    – En kan/mag ik dat er weer afgooien?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dag Ellen,

      Eerst en vooral: sorry voor mijn late reactie.

      Je hebt Jetpack niet nodig om Yoast SEO te installeren (en te gebruiken). Ikzelf gebruik Jetpack al jaar en dag niet meer. Volgens mij kan je dat programma gewoon verwijderen, voor zover je geen andere functies van Jetpack nodig hebt, natuurlijk.

  2. Michiel avatar

    Goeie verzameling plugins Ben! Niet te veel en precies wat je nodig hebt. De verleiding kan er nog wel eens zijn om er te veel te installeren en dan wordt je site gelijk weer trager en kwetsbaarder voor hacks.

    De Gutenberg-editor was even wennen inderdaad, maar inmiddels vind ik ‘m geweldig. Je kan je post een stuk mooier maken qua design en dat was een ontwikkeling die WP echt nodig had. In de nabije toekomst kun je er zelfs je hele template mee gaan designen. Systemen als WIX hadden op designvlak een voorsprong opgebouwd, maar WP doet zijn best om dat in te lopen met de Gutenberg-editor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.