HomeProductief bloggenSchop onder je kont nodig? 5 poepsimpele tips om snel in actie te komen

Schop onder je kont nodig? 5 poepsimpele tips om snel in actie te komen

Misschien herken je het wel: je wéét dat je zou moeten bloggen. Vaak heb je zelfs al een onderwerp. Alleen kom je er maar niet toe om te gaan zitten en de eerste regels voor dat artikel neer te schrijven. Hoe kan je je uitstelgedrag stoppen? Alle begin is moeilijk natuurlijk, maar probeer gerust deze trucjes eens.

5 tips om je uitstelgedrag te stoppen

Je kan wilde plannen maken tot je een ons weegt, als je er niet toe komt om de eerste stappen te zetten houd je er weinig aan over. Tenzij misschien een hoop frustraties. Stop met dat blog – of ander lastig karwei – eindeloos voor je uit te schuiven en kom in actie.

1. Breek je taak op in de kleinst mogelijke stapjes

Wat is de kleinst mogelijke (eerste) actie nodig om een project tot een goed einde te brengen? Dat stapje moet zo klein zijn dat het voor jou haast belachelijk lijkt om er niet ASAP voor uit je zetel te komen. In het geval van het schrijven van een blog kan je bijvoorbeeld:

  • WordPress openen, een nieuw bericht aanmaken en een voorlopige titel kiezen
  • alvast de Youtube-video die je wil embedden in je blogbericht invoegen
  • de focus zoekterm invoeren in je SEO-plugin
  • bepalen in welke WordPress-categorie je bericht moet komen
  • de uitgelichte afbeelding kiezen en instellen

Als je daarna geen fut of inspiratie hebt mag je het boeltje opslaan en afsluiten. Een andere keer beter (en meer). En op die volgende keer hoef je al niet van 0 te beginnen.

2. Uitstelgedrag stoppen? Spreek een actiekreet uit

Oké, we gaan het een beetje kinderlijk aanpakken. Bedenk één of andere maffe actiekreet of strijdkreet. En wanneer je de bewuste kreet hoort/uitspreekt kom je in actie. Een beetje zoals je kinderen in hun spel zo snel mogelijk een bepaalde actie ondernemen bij het horen van een bepaald woord.

Oké, deze is te belachelijk voor woorden. Maar nog belachelijker is het als je je actiekreet uitspreekt en er geen actie volgt…

Meer van dat?

3. Maak een stappenplan voor dat lastig karweitje

Als je echt productief wil zijn is het doorgaans geen goed idee om plannen te maken terwijl je met een project bezig bent. Het is of het één of het ander. Niet beiden tegelijkertijd.

Het grote voordeel van het maken van zo’n stappenplan? Je hoeft niet meteen te beginnen aan dat lastig karwei. Veel belangrijker is evenwel dat je een concreet stappenplan hebt op het moment dat je wél de koe bij de horens kan/wil vatten.

4. Leve de kookwekker

Dit is een variant op de pomodoro-techniek. Neem een kookwekker of timer, stel die in op bijvoorbeeld een kwartier, 10 minuten, 5 minuten desnoods. Start voluit je taak. Als de wekker afloopt mag je stoppen en wat anders gaan doen.

Wat je vaak ziet is dat die 5, 10 of 15 minuten voldoende zijn om in de flow van het schrijven te raken. En indien niet, dan heb je alvast een mooi begin gemaakt. Wederom: bij ’t volgende schrijfmoment hoef je niet vanaf 0 te beginnen.

5. Begin gewoon!

Eigenlijk is het doodzonde dat deze tip niet vaker toegepast wordt. Volgens mij heeft dat te maken met de manier waarop we op school (verhalen) hebben leren schrijven. We zijn doordrongen van het feit dat een goed artikel een titel, een inleiding, een hoofdmoot met een logische opbouw en een conclusie moet hebben. We zijn dus geneigd om zo’n blogbericht dus ook in die volgorde aan te pakken.

Gevolg? Je start niet met het schrijven van een blog, want je hebt nog geen titel. Heb je wel een titel, dan ben je nog niet gestart omdat je inleiding voor geen meter loopt. Vervolgens loop je te sukkelen met de structuur van je blogpost en is er wéér vertraging.

Mijn punt is: eigenlijk is er geen enkele reden om een artikel in chronologische volgorde aan te pakken. Als je een idee hebt, begin alsjeblieft met schrijvende meters te maken. Dus zonder je ook maar iets aan te trekken van de opbouw van je artikel. Heb je een geweldig idee voor ergens midden in je blogpost? Prima, zet het alvast neer! Heb je je conclusie al klaar voor de inleiding op punt staat? Intikken, die handel!

Maak optimaal gebruik van het feit dat je erg eenvoudig (stukken) content kan herschrijven, toevoegen, verplaatsen en weer verwijderen.

Conclusie?

Alle begin is moeilijk, maar goed begonnen is half gewonnen. Heb je moeite met het aanvatten van taken en projecten, probeer dan één of meerdere van deze tips.

Wat doe jij om jezelf een schop onder de kont te geven?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.