HomeSEO3 simpele SEO tips (te gek voor woorden)!

3 simpele SEO tips (te gek voor woorden)!

Je site goed vindbaar maken in de zoekmachines, daar komt meestal wat (studie)werk bij kijken. Maar zo hoeft het dus niet altijd te zijn. Deze simpele SEO-tips (waar bijna niemand het over heeft) kunnen erg effectief zijn!

Simpele SEO tips (maar wel controversieel)?

Simpel? Omdat iedereen in staat zou moeten zijn om deze tips probleemloos toe te passen. Zelfs al heb je helemaal niks met SEO!

Te gek voor woorden? Omdat ze danig indruisen tegen datgene wat wij bloggers jarenlang gewoon waren te doen (en meestal ook donders goed uitpakte).

1. Overweeg datums uit je titels te verwijderen

Reden: Je artikels verouderen extra snel. En je legt het er ook nog eens vingerdik bovenop! Schrijf nu een artikel met als titel “De beste zomerfestivals van 2019” en binnen een paar maanden is het al een stuk minder waard. De lezer die in pakweg 2021 op dat blogbericht stoot heeft er naar alle waarschijnlijkheid niks meer aan.

Nu hangt dat ook wel een beetje af van het precieze onderwerp. De beste blogtips van 2019 zullen ook nog wel in 2020 van toepassing kunnen zijn. Maar een bepaald percentage van je lezers (in spe) zal toch afgeschrikt worden door het feit dat de geboden info al een paar jaar oud is.

Vandaar dat je almaar vaker de publicatiedatums uit blogposts ziet verdwijnen. Almaar meer blogthemes bieden dan ook de mogelijkheid om de zaak zo in  te stellen dat publicatiedata niet getoond worden.

Waarom de publicatiedatum toch niet wegmoffelen?

Cijfers – dus ook datums – in je titels verwerken is vaak een goed idee. Het maakt je blog concreet en actueel. Veel lezer willen je artikel daarom aanklikken, en daar in het je als blogger natuurlijk om te doen.

Bovendien, heel wat lezers vinden het toch wel prettig om te weten hoe oud een bepaald artikel precies is. Hén die info achterhouden kan ook nadelig werken voor je blog. En ook als je je – al was het maar af en toe – bezighoudt met vervolgverhalen en zo is zo’n publicatiedatum wel handig.

2 bonustips voor bloggers die aan de publicatiedatum houden

Werkte je een ouder artikel grondig bij? Plaats boven in je bericht een melding in de trant van Laatste update: 23/09/2019. Zo weten lezers en Google dat je artikel werd vernieuwd. Om dezelfde reden kan je ook overwegen om een actuelere titel kiezen voor je artikel.

Wil je echt een artikel schrijven waarop de tijd geen vat heeft? Overweeg om je artikel te schrijven op een vaste pagina in plaats van in een blogbericht.

Als het om simpele SEO tips gaat duelleren de twee volgende suggesties voor de hoofdprijs:

2. Gebruik meer tabelletjes in je content

Waarom? Het kan vreemd klinken maar Google schijnt een zwak te hebben voor tabellen. Dat komt vermoedelijk omdat men – niet geheel onterecht – van mening is dat een tabel het veel makkelijker maakt om gegevens inzichtelijk te maken.

Heb je dus artikels met veel cijfermateriaal dat je nu in een doorlopende tekst hebt staan, schuif er eens een tabelletje tussen. Sinds WordPress 5.0 is dat makkelijk te regelen. Groot is de kans dat je artikel beter gaat presteren in Google.

3. De meta omschrijving van je blogpost zou je kunnen skippen

Hoezo? Werden we de afgelopen jaren niet bezworen om toch vooral die meta omschrijving in te vullen??

Toegegeven, dat blijft ook vandaag nog een best practice. Maar doe je het niet dan is dat niet noodzakelijk een ramp. Nu al een aantal jaar heeft Google de neiging zijn eigen meta omschrijving te tonen op basis van:

  • de exacte zoekterm die de internetter heeft gebruikt
  • het toestel waarmee de zoekopdracht is verricht
  • de exacte locatie van de gebruiker (op het moment dat de zoekopdracht werd gegeven)
  • de zoekgeschiedenis van de betreffende internetter

Het zou je dus bij iedere blogpost een paar minuten van je tijd kunnen besparen. Voorwaarde is wel dat de SEO en de opbouw van je artikel voor de rest wel op orde is.

Tijd voor een experimentje?

Ik denk erover na om omtrent dit laatste punt eens een onderzoekje te doen. Wat zou er gebeuren als ik artikels schreef zonder me druk te maken over die meta omschrijving? Zou dat inderdaad schadelijk zijn voor mijn rankings?

Het is alleen zo verdomd lastig om – in het geval van slechter presteren – de precieze oorzaak vast te leggen. Als ik slechter scoor, ligt dat dan inderdaad aan het ontbreken van de meta omschrijving of aan het simpele feit dat een artikel niet goed genoeg is? En als ik géén verschil merk, is daarmee dan het bewijs geleverd dat die meta omschrijving overbodig is geworden?

Moeilijk, moeilijk…

In afwachting waren dit alvast 3 simpele SEO tips waar jij mee aan de slag kan. Ze tonen aan hoe erg zoekmachineoptimalisatie kan evolueren én hoe simpel het soms kan zijn…


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “3 simpele SEO tips (te gek voor woorden)!”

  1. Joost avatar

    Hallo Ben, op zich kan ik mij voorstellen dat je een post tijdloos wil maken. het kan echter ook heel frustrerend zijn als je met verouderde informatie aan de slag gaat. Met name posts over SEO, WordPress en Plugins. Recentelijk heb ik een post geschreven waarin ik het belang van dateren benadruk zie http://blog.bloggersnoordnederland.nl/automatisch-posten-in-meerdere-facebook-groepen/

  2. Michiel avatar

    Ha Ben, de datum uit de titel halen is een idee, maar tegelijk doen die het ook weer goed bij bepaalde tijdsgevoelige zoekopdrachten. Een tip die ik laatst las is dat je bij dit soort content hetzelfde artikel elk jaar een update + nieuw jaartal geeft. Als je daarentegen elk jaar een nieuw artikel over dat onderwerp schrijft met het nieuwe jaartal, krijg je keyword cannibalization met meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp/zoekwoord.

    De meta description zou ik persoonlijk toch altijd wel invullen. Google maakt er vaak wat anders van inderdaad, maar zonder meta description heb je goede kans dat de omschrijving die Google zelf maakt niet zo goed is/afgebroken wordt.

  3. Theo-Herbots avatar

    Prachtig artikel.
    Ga Uw tips zeker blijven volgen.
    Groetjes
    Theo-Herbots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.