Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenMeer naamsbekendheid voor je blog? Zo werk je ernaartoe

Meer naamsbekendheid voor je blog? Zo werk je ernaartoe

Algemeen gesproken is bloggen goed voor je online zichtbaarheid. Je steekt je neus aan het venster, zet jezelf in de markt als expert, vindt klanten, bouwt aan je reputatie. Fijn, maar die online reputatie en naamsbekendheid voor je blog komt niet vanzelf. Je moet er doelbewust naartoe werken. Een paar tips.

Het voordeel van een grotere naamsbekendheid en reputatie?

Bloggen is hard werken en het maakt je niet meteen rijk. Maar pak het doelmatig en slim aan en er komt een moment dat deuren opengaan (die anders gesloten blijven), lezers automatisch je blog weten te vinden (zonder dat je je blog moet promoten tot je een ons weegt) en Google je artikels bijna als vanzelfsprekend bovenaan in de zoekresultaten zet (ook al doe je vrij weinig met SEO).

Een boost voor de naambekendheid van je blog

Dit is geen uitgewerkt stappenplan, maar volg deze tips en laat stelselmatig je blog en je online reputatie groeien.

1. Breng heel regelmatig nieuwe blogberichten op je blog

Dé intussen klassieke tip. Ook de dag van vandaag werkt ‘ie nog steeds als de beste.

Hoe vaker er nieuwe artikels verschijnen hoe vaker je lezers en volgers een goede reden hebben om je blog (opnieuw) te komen bezoeken. Bovendien, met ieder nieuw bericht of artikel heb jij een legitieme reden om je blog te promoten. Je blog wordt minder makkelijk “vergeten”. En tot slot zijn ook internetzoekmachines maar wat blij met nieuwe content. Is de kwaliteit van wat je doet oké, dan bouw je ook hier aan een reputatie. Dat heeft dan weer gunstige gevolgen voor je rankings in Google, waardoor je veel gratis bezoekers over de vloer krijgt.

Hoe vaak moet je dan bloggen?

Goeroes en experts zullen zeggen dat je zo vaak mogelijk moet bloggen. Wees wel realistisch. Wat gedacht van 2 à 3 artikels per week? Vooral voor enthousiaste beginnende bloggers lijkt dat niet meteen een verschroeiend publicatietempo. Echter, idealiter moet je dit ook gedurende maanden en zelfs jaren kunnen volhouden. En zo bekeken is een publicatieritme van 2 degelijke artikels per week al best pittig. Vooral omdat de blogs misschien niet perfect moeten zijn – verre van – maar je moet toch de kwaliteit ervan bewaken.

In het begin van je blogavontuur is een regelmatig publicatieschema – met blogberichten die op vaste momenten online komen – effectiever dan 14 dagen achtereen een blog plaatsen gevolgd door 4 weken radiostilte. Nogmaals, je moet erg regelmatig de neus aan het venster steken bij je bezoekers en volgers. Op een positieve manier. Dat is het begin van naamsbekendheid voor je blog!

Ook jijzelf hebt als blogger baat bij die regelmaat. Hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker en sneller je op de duur met nieuwe artikels komt aanzetten. Met andere woorden: oefening baart kunst.

2. Beperk het aantal verschillende onderwerpen op je blog

Waarover moet je het dan de hele tijd hebben? Dat staat je vrij, natuurlijk. Houd wel in het achterhoofd dat, je als je een lezerspubliek en een zekere naamsbekendheid wil opbouwen, je vooral voor je lezers blogt. Dus zelfs al heb je een heel persoonlijk getint blog, dan nog moeten je lezers en volgers zich in jouw verhaal herkennen.

Maar hoe dan ook bouw je de reputatie en naamsbekendheid voor je blog uit door vrij systematisch over dezelfde onderwerpen te bloggen (dit is je blogniche). Vaak op dezelfde nagel kloppen maakt je onderscheidend en memorabel. Je (blog) krijgt naam en faam in je specialisme, je vakgebied.

Blog over van-alles-en-nog-wat en het wordt moeilijk om echt een domein af te bakenen waarvoor anderen je gaan erkennen en aanbevelen.

3. Maak systematisch gebruik van (WordPress)-blogcategorieën

Over het algemeen springen bloggers veel te nonchalant om met hun blogcategorieën en -tags. Ze gebruiken ze niet, of maken er in tegendeel juist te veel aan. Dat is jammer want daardoor maak je je blogarchief minder makkelijk toegankelijk voor (nieuwe) bezoekers. Geef je blog een duidelijke inhoudelijke structuur mee!

4. Verdiep je wat in de SEO van je blog

Tot nader order wordt de meeste online informatie nog altijd gevonden via Google. En als je graag een online reputatie wil uitbouwen met je blog, dan is het verrekte handig als je goed vindbaar bent in Google.

Heb je niet zoveel met zoekmachineoptimalisatie, dan heb ik goed nieuws voor je. Blog met de bovenstaande 3 tips hierboven in gedachten en je bent al een flink eind op weg.

Verder helpt het erg als je enig idee hebt wat focus zoektermen zijn.

5. Ontwikkel je eigen stijl en visie

Ga ervan uit dat er over elk denkbaar onderwerp al is geblogd. Waarschijnlijk zelfs tientallen keren. Echt het warm water opnieuw uitvinden hoeft dus niet, en het heeft ook geen zin. Wat je wel kan doen is hetzelfde verhaal nog eens opnieuw vertellen. Maar dan op jouw manier, vanuit jouw ervaring en met jouw eigen accenten.

Daar kan flink wat tijd overheen gaan om je blogstem te vinden. Maar je blog wordt (meteen) herkenbaar uit duizenden anderen.

6. Een beetje tegen de stroom in roeien helpt altijd

Het heeft geen zin om te doen wat iedereen doet. Daarom:

  • huil zeker niet altijd met de wolven mee
  • kom ook eens met minder voor de hand liggende tips
  • probeer originele invalshoeken te vinden
  • praat over topics waar (bijna) niemand het over heeft
  • speel gerust eens advocaat van de duivel
  • durf man en paard te noemen

Het zorgt voor opvallende blogs waarover weleens wordt nagepraat. Artikels die tenminste kans maken om te blijven hangen bij lezers en volgers.

7. Maak en laat op je blog ruimte voor alternatieve visies en oplossingen

Oké, jouw persoonlijke visie op de zaken is erg belangrijk. Steek die zeker niet onder stoelen of banken. Maar heb ook oog voor andere oplossingen, afwijkende meningen, andere wegen die naar Rome leiden. Want ook die kunnen erg geloofwaardig zijn. Kijk verder dan je neus lang is. En durf te experimenteren!

Eventueel kan trouwens andere mensen aan het woord laten op je blog (middels gastblogs, bijvoorbeeld). Het gaat er ‘m om dat je blog uitgroeit van een persoonlijke speeltuin tot een heuse online kennisbank omtrent jouw onderwerpen.

8. Vergeet de beginner niet

Veel beginnende (niche)bloggers overschatten de parate kennis van hun lezers/volgers. Dat is jammer, want veel mensen zijn – via Google – op zoek naar basisinformatie. En ook die basisinfo moet op je blog te vinden zijn. Denk aan de uitbouw van een online kennisbank voor beginners, blogs met eenvoudige tips en veel definitieposts.

9. Creëer minstens één servicepagina

Servicepagina?? Dit is een informatieve (vaste) pagina waarvan je weet dat ‘ie erg waardevol is voor je bezoekers. Vaak is ‘ie goed vindbaar en Google en kan hij op die manier veel nieuwe bezoekers naar je blog trekken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een verzamelpagina voor je favoriete links (resources page)
  • links naar blogs die jij absoluut de moeite waard vindt
  • een startersgids

10. Meer naambekendheid voor je blog? Denk aan je public relations

Tot zover wat je zoal kan doen om de naambekendheid van je blog op te krikken. De werkzaamheden concentreren zich vooral op het blog zelf. Belangrijk, maar niet voldoende. Je zal toch echt zelf wat moeten ondernemen om je blog bij een grotere groep van potentiële lezers onder de aandacht te brengen. Ik had het al uitgebreid over regelmatig bloggen, maar verder?

CopyRobin.nl deelt 3 relatief eenvoudige tips om je blog te promoten.

Gebruik social media op de juiste manier

Dus niet door je timeline voortdurend te bombarderen met linkjes naar je blogartikels en dan van het toneel te verdwijnen. Dat werkt voor geen meter meer. Wees vooral sociaal op social media:

  • leg en onderhoud het contact met volgers en lezers
  • deel interessante links naar artikels van anderen
  • beantwoord vragen
  • meng je in de discussie en toon je expertise (ook zonder daarom per se links naar je blog te delen)
  • geef advies (idem)
  • stel je benaderbaar op

Waar het om draait is dat je je inderdaad van je meest sociale kant laat zien. Onbaatzuchtig je kennis deelt en he vertrouwen van je lezers en volgers wint. Wees een opgemerkte gast. Maak mensen nieuwsgierig, zodat ze je profiel aanklikken en zo uiteindelijk op je blog aanbelanden.

Toegegeven, daarmee vormen de socials lang niet meer de “makkelijke” gratis verkeersbronnen voor je blog. Dat is ook precies de bedoeling. Social media hebben er immers alle belang bij als gebruikers zolang mogelijk op het platform blijven hangen. De aanwezigheid van links in de update weg van het platform past niet in dat plaatje. Dat wil echter niet zeggen dat blogs delen helemaal niet kan. Maak er alleen geen gewoonte van en geef bijvoorbeeld ook tips en advies zonder te linken naar je blog.

Zoek de interactie met je lezers en volgers

Meestal is dit niet zo eenvoudig vandaag de dag. Maar toch:

  • liet je je bij het schrijven van een blog inspireren door een volger/collega, link dan naar diens blogpost
  • organiseer een enquête onder je lezers
  • houd een lijstje bij van alle vragen die door je volgers worden gesteld (en blog daarover)
  • stel je benaderbaar op (eventueel ook via e-mail)
  • organiseer een quiz of een winactie op je blog

Kortom, meer naamsbekendheid voor je blog loopt ook langs een grotere verbondenheid van je bezoekers met je blog. Zorg ervoor dat zij meer kunnen/moeten doen dan enkel passief het zoveelste artikeltje scannen. Je blog valt op en wordt minder makkelijk vergeten.

Meer naamsbekendheid voor je blog? Doe iets met gastbloggen

Doorgaans is het enthousiasme om zelf te gaan gastbloggen niet zo groot. Eigenlijk is dat jammer. Met goed uitgekiende gastblogs kan het bereik van je blog een stuk verder reiken dan enkel jouw netwerk. Hoewel de winst puur qua kliks naar je blog meestal nogal tegenvalt krijg je wel een waardevolle backlink. Goed voor de SEO en dus de naamsbekendheid van je blog.

En waarom zou je op termijn je blog niet openstellen voor gastschrijvers? Zo kan je hiaten in je content opvullen en tegelijk de banden aanhalen met een gewaardeerde collega.

Meer van dat?

Overweeg om een e-book te schrijven

Dat digitale boek zou je kunnen gebruiken als weggever bij het inschrijven op je nieuwsbrief, maar je kan het net zo goed helemaal gratis weggeven (ter beschikking stellen als download).

Nu is dat e-book schrijven niet eens zo ingewikkeld. Belangrijk is dat het handelt over een onderwerp dat de lezers van je blog mateloos interesseert én dat het een aantal erg relevante links naar jouw site bevat. Ja, je geeft gratis erg waardevolle info weg. Het boek gaat op het web een eigen leven leiden, maar als het goed is genereer je flink wat extra rechtstreeks verkeer naar je blog.

Conclusie?

Zo, tot zover de tips en strategieën op weg naar een grotere naamsbekendheid voor je blog. Er zijn dus best wel wat manieren om je blog te laten groeien zonder dat je als een malloot hoeft te spammen. Het werkt allemaal niet van vandaag op morgen, zoveel mag duidelijk zijn. Anderzijds: je beloning kan groot zijn.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.