HomeProductief bloggenWebtools voor bloggers: handig, snel en gratis

Webtools voor bloggers: handig, snel en gratis

Regelmatig met mooie content voor je lezers op de proppen komen is niet altijd even simpel, dat hoef ik je niet te vertellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verrekte handige webtools voor bloggers die het zich iets makkelijker willen maken.

Eenvoudiger content maken met deze webtools voor bloggers

Het aanbod aan webtools voor bloggers is natuurlijk eindeloos. Dit zijn enkele speeltjes waar ik de afgelopen tijd mee gestoeid heb. In willekeurige volgorde:

1. Screencastify: snel een screencast opnemen

Vooral bij het maken van handleidingen en tutorials kan een videootje een stuk handiger zijn om dingen duidelijk te maken dan een grote lap tekst. Een screencast – waarbij je opneemt wat er op je eigen computerscherm te zien is – is dan erg welkom.

Screencastify komt er als Chrome-extensie. In de gratis versie kan je screencasts opnemen met een maximale lengte van 5 minuten. Koppel het zaakje aan je Google-account om je opnames meteen op Youtube te publiceren. De mogelijkheden om je video te bewerken zijn wel beperkt, maar het kan perfect volstaan voor jouw noden.

2. Compressnow: foto’s voor je blog comprimeren (resizen)

Het is van groot belang dat je de foto’s die je in je blogberichten gebruikt zo klein mogelijk houdt. Zo spaar je kostbare schijfruimte en beperk je de laadsnelheid van je blog.

Sleep je afbeelding naar Compressnow, comprimeer haar en download. Standaard wordt je foto met 20% verkleind, maar het loont de moeite om te kijken of je de foto niet nog verder kan verkleinen. Tenzij de foto echt van slechte kwaliteit is, is het best mogelijk om zo’n foto 50% of meer te verkleinen. Deze verkleinde versie kan je vervolgens uploaden naar de mediabibliotheek van je blog.

Voor alle duidelijkheid: met het blote oog zie(t) je (lezer) meestal geen enkel verschil. Alleen neemt zo’n afbeelding dus duidelijk minder schijfruimte in. Nadeel is wel dat Compressnow het nieuwe bestand een automatisch een vervelend lange naam meegeeft.

Vooral als je bezig bent met de SEO van je blog komt er een moment dat je graag op zoek wil gaan naar dode links in je blogs. AtomSEO is een Chrome-extensie die je daar efficiënt kan bij helpen.

Ga naar een willekeurige webpagina en de tool toont je alle linkjes van de bewuste pagina. Werkende linkjes krijgen een groene kleur, de rode zijn problematisch.

De ervaring leert dat AtomSEO doorgaans goed werkt, al neemt het wel zijn tijd. Hij neemt dan ook alle links door die op een pagina te zien zijn. Niet alleen de links in een artikel zelf, maar ook de links uit de zijbalk, de footer de menubalk, de knoppen enzovoorts.

4. WeTransfer: grote bestanden doorsturen via e-mail

Bestanden meesturen met je mail is geen probleem als ze niet groter zijn dan 10 MB of zo. Voor het grotere werk – video- of audiobestanden bijvoorbeeld – kan je terecht bij WeTransfer.

Niet veel poespas hier. Geef het e-mailadres van je correspondent, selecteer de bestanden of mappen die je wil doorsturen en klaar. Als je wil kan je nog een geschreven boodschap meegeven.

Afhankelijk van hoe groot je bestanden zijn kan het hele proces wel even duren.

5. Lumen5: video maken op basis van jouw blogpost

Je blogs delen op sociale media is één van de manieren om je artikels gelezen te krijgen. Maar dan moet je update wel een beetje opvallen, natuurlijk. Een stukje tekst annex linkje werkt lang niet altijd meer. Zelfs niet wanneer je er een mooie uitgelichte afbeelding aan toevoegt. Maar wat gedacht van een video?

Meer van dat?

Dankzij Lumen5 en wat artificiële intelligentie moet je geen grote grafische skills te hebben. Breng de url van je blogbericht in Lumen5 en je kan een soort promovideo voor je artikel maken. Die kan je vervolgens delen op sociale media.

De gratis versie van Lumen5 heeft uiteraard zijn beperkingen. Zo ben je gelimiteerd tot 3 projecten per maand, worden je video’s getoond met een watermerk en is de resolutie beperkt tot 720p.

Men doet het uitschijnen alsof je in enkele minuten een video aanmaakt. Dat valt in de praktijk toch een beetje tegen. Al kan dat ook aan mij liggen.

Het helpt in ieder geval wel wanneer je artikel niet te lang is, wat visuals bevat en goed gestructureerd is (met tussenkopjes en zo).

Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de online tools die jij gebruikt (buiten je cms, dan).

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Webtools voor bloggers: handig, snel en gratis”

  1. Marga avatar

    Hartelijk dank voor de uitstekende tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.