Homesocial mediaRedt je blog het ook zonder Facebook of Instagram?
0
(0)

Beetje rare vraag, dat moet ik toegeven. Maar toch: kan je je een blog voorstelen zonder Facebook en Instagram? Is je blogsucces niet te afhankelijk van Facebook en Instagram?!

Ik stel deze vraag naar aanleiding van een kort artikel dat ik las op TechPulse.

Powerplay tussen machtsblokken

Daarin werd gesteld dat Facbook ermee dreigt om Europa te verlaten. Aanleiding is een conflict tussen de social media-gigant en de Europese Unie over Facebooks privacyschild dat de privégegevens van Europeanen onvoldoende zou beschermen. Dat privacyschild werd afgelopen zomer door het Europese Hof van Justitie nietig verklaard. Europa verbiedt Facebook om persoonlijke data van haar burgers over te brengen naar de Verenigde Staten.

Pikant detail: uitgerekend Ierland – waar het Europese hoofdkwartier van Facebook is gevestigd – is een van de eerste landen die de beslissing van het Europese Hof omzette naar haar eigen wetgeving. Facebook ging uiteraard in beroep en dreigt ermee Europa te verlaten als het in het ongelijk wordt gesteld.

Voor alle duidelijkheid: zover zijn we nog niet. Er zullen eerst nog wel een paar rondjes blufpoker gespeeld vooraleer Facebook er in Europa de stekker zal uittrekken. Goed 400 miljoen gebruikers en 200 miljard euro omzet, die laat je niet zomaar schieten dacht ik zo. Nu goed, terug naar “mijn vakgebied” en mijn beginvraag:

Wat als Facebook inderdaad van de Europese markt zou verdwijnen?

Stel, het nu ondenkbare gebeurt: Facebook komt niet tot een vergelijk met de EU (en/of vindt geen achterpoortje in de Europese wetgeving om toch haar ding te kunnen blijven doen).

a) Minder makkelijk connectie maken met je doelgroep?

Ben je vooral op Facebook aangewezen om contacten te leggen met je bloglezers, dan heb je wel een probleem. Geen Facebook fan pages voor je blog, geen Facebook-groepen waar je jouw expertise kan tonen en inspiratie kan opdoen voor nieuwe artikels.

En wat met de influencer die helemaal geen blog heeft en z’n hele online imperium afhangt van Facebook en Instagram – dat tot dezelfde groep behoort?

b) Minder bezoekers op je blog?

Oké, sinds een aantal jaren is het aantal uit Facebook afkomstige bezoekers op blogs flink gedaald (zie Facebook Edge Rank). Maar zeker bepaalde nichebloggers halen er toch nog flink wat verkeer uit.

En ja, in het geval dat Facebook het inderdaad voor bekeken zou houden op ons continent zal er wel weer een nieuwe speler opduiken die in het achtergelaten gat springt. Helemaal van 0 beginnen hoeft misschien zelfs niet, maar het is toch weer zoeken en tasten.

Je blog blijft zijn gewicht in goud waard

Het blog(gen) mag de laatste paar jaar dan wat minder sexy zijn geworden, bovenstaand verhaal toont wel aan dat een goed blog wel degelijk zijn waarde heeft. Het is een platform waar jij de controle over hebt – als je tenminste op een eigen domein blogt – en al jouw content is er op één plek te vinden. Het is je veilige thuisbasis.

Conclusie?

En nog maar eens wordt duidelijk hoe belangrijk het is om voor de uitbouw/groei van je blog niet té afhankelijk te worden van één platform. Want wat met Facebook kan gebeuren kan ook met andere sociale mediabedrijven gebeuren. Leg je eieren in verschillende manden, zou ik zeggen. Blijf bloggen, verdiep je wat in zoekmachineoptimalisatie, bouw een mailinglijst op en zoek verschillende kanalen om bezoekers naar je blog te trekken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.