Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenMaak van een toevallige bloglezer een regelrechte fan

Maak van een toevallige bloglezer een regelrechte fan

Je bent pas echt in business als een nieuwe klant terugkomt voor meer. Dat gaat ook op voor blogs: wanneer genoeg toevallige lezers je blog regelmatig opnieuw bezoeken, dan pas kan je blog echt beginnen groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat die toevallige bloglezer een fan wordt van je blog? Een paar tips.

In een eerder artikel vond je al tips om volslagen onbekenden aan te trekken en minstens voor even op je blog te houden. Die blijven ook nu gelden, dat spreekt. Immers, als niemand op je blog komt en zin heeft om er even rond te snuffelen, kan je ook geen fanbase opbouwen.

Kan jij de toevallige bloglezer verslaafd maken aan je blog?

Nu ja, “verslaafd maken” is misschien wat sterk uitgedrukt. Maar wil je je lezers regelmatig laten terugkomen dan is dit wat je te doen staat:

1. Blog regelmatig…

Oké, die blogfrequentie is geen verrassing, natuurlijk. Je kan heel moeilijk een lezerspubliek opbouwen wanneer je maar eens in de negen weken een blogpost online zet. Hoe goed en waardevol dat artikel ook moge zijn. Negen weken is een complete eeuwigheid in de onlinewereld. Het gevolg is dat zowat iedereen je blog vergeten is en jij telkens van nul af aan mag herbeginnen.

Deze tip is ook van belang als je wil scoren in Google. Publiceer zeker die eerste 50 tot 100 blogberichten op gezette tijden (en relatief kort na elkaar). Google ziet dat er beweging is op je site en zal dat – als de content tenminste aan minimale kwaliteitseisen voldoet – belonen met betere posities in de zoekresultaten.

2. over dezelfde onderwerpen,

Een deuk in een pak boter bloggen gaat evengoed over het opbouwen van een reputatie als over het schrijven van de blogberichten zelf. En de naam en faam van je blog is erg nauw verbonden met de centrale onderwerpen waarover je schrijft. In de ogen van Google, maar zeker ook in de ogen van je lezers en volgers.

Als ik een mening heb over pakweg genetisch gemanipuleerde komkommers, dan kan ik daar een vlammend blog over schrijven. Er kraait geen schorre haan naar.

Heb ik het over bloggen, WordPress, de Gutenberg editor of SEO dan liggen de kaarten waarschijnlijk anders…

3. maar zorg voor kwaliteit om je toevallige bloglezer te overtuigen

Daar gaan we weer! Kwaliteit, daar is zo moeilijk de vinger op te leggen. Wat gedacht van:

  • een inhoudelijk sterk verhaal
  • sterke argumenten (pro en contra)
  • een verzorgde schrijfstijl
  • een aangename leesomgeving
  • prettig gestoffeerde artikels

4. Doe het beter, vaker, sneller maar vooral anders dan je concurrenten

Zo goed als niemand zit te wachten op meer van hetzelfde. Probeer dat dus te vermijden. Verras je toevallige bloglezers. Er is van alles mogelijk om je blog uit de band te laten springen.

En wat gebeurt er wanneer jij zwart zegt terwijl iedereen om je heen het op wit houdt? En wat al jij van links naar rechts loopt als de anderen van voor naar achter lopen?

Niet iedereen zal je begrijpen, je wordt misschien uitgelachen of misschien maak je zelfs vijanden. Eén ding is zeker: je valt op én je trekt fans aan!

5. Niet te braaf, niet te voorzichtig

Niet dat je altijd hoeft te bloggen met een big bang, maar het kan zeker geen kwaad om af en toe man en paard te noemen en flink keet te schoppen. Zélfs al heb je niet helemaal gelijk en vallen er flink wat gaten te schieten in je redenering. Wederom: je steekt je kop boven het maaiveld uit. Dat trekt (opnieuw) lezers naar je blog.

6. Maak en promoot evergreen content

Probeer content te maken waarop de tijd geen vat heeft. Als je artikels langer actueel blijven kan je ze ook blijven promoten en blijven ze ook relevant voor zowel nieuwe bezoekers als vertrouwde lezers.

Voorbeeldje?

In 2013 kwam ik aanzetten met 50 random tips voor blogonderwerpen. Het stuk werd in de loop der jaren stukje bij beetje bijgewerkt. In 2020 heb je een lijst met goed 140 mogelijke topics om over te bloggen.

Elke update is een gelegenheid om het bericht nog eens te promoten op social media. Bovendien, wie de lijst opnieuw raadpleegt – er zwerven wel wat links naar deze pagina rond op het web – vindt nieuwe inspiratie…

7. Probeer met je blog op een structurele manier anderen van dienst te zijn

Zo’n blog is jouw stukje internet. Jij kan en mag er perfect je eigen ding doen. Hamvraag is echter: heeft de gemiddelde toevallige bezoeker daar ook wat aan? Het is niet zo evident om daar “Ja!’ op te antwoorden. Of het zou moeten zijn dat je een echte celebrity bent.

In het andere geval moet je met boeiende verhalen komen en/of nuttige tips brengen. Liefst dan nog om en rond je centrale blogthema. Doe dat op regelmatige basis en je bouwt langzaamaan een reputatie op.

Doe het consequent beter, vaker, sneller maar vooral anders dan je concurrenten

Reserveer een stuk van je blogpower om je omgeving een dienst te kunnen bewijzen. Op Blogtrommel.com probeer ik dat te doen via de pagina Gastbloggers gezocht! Het is een linklijst met blog(ger)s op zoek naar gastschrijvers voor hun blogproject. Daarmee probeer ik collega-bloggers te helpen. Al jaren is die bewuste pagina één van de best presterende pagina’s van heel dit blog. Want goed vindbaar in Google, er wordt op verschillende sites naartoe gelinkt en geïnteresseerde bloggers raadplegen de pagina regelmatig opnieuw.

8. Leve de lijstjespost

De lijstjes met 5 of 10 makkelijke tips om – bijvoorbeeld – ramen te poetsen mogen soms dan al overkomen als goedkope bladvulling, ze blijven een van de populairste blogformats.

Maak gerust gebruik van die lijstjesposts, maar probeer in godsnaam een beetje origineel te zijn.

9. Spreid je tentakels uit

Bekijk de voorgaande tips en één ding valt op: we zijn vooral met onszelf bezig geweest. Onze eigen blog. Best nuttig, goed om toevallige bloglezers ervan te overtuigen dat er echt wat te rapen valt, maar nog onvoldoende om volslagen onbekenden naar je blog te lokken. Daarom:

a) Probeer bewust te luisteren naar de verzuchtingen en wensen van je lezers

Oké, jij blijft de baas op je blog. Jij bepaalt welke artikels online komen. Maar laat je daarbij ook inspireren door wat je lezers subtiel en minder subtiel aangeven. Dat verhoogt de betrokkenheid van je lezers bij je blog.

b) Wees actief en betrokken op social media

Te veel bloggers – ook ikzelf – gebruiken social media puur in functie van het aantrekken van lezers voor hun blog. Daar win je geen fans mee. Daarmee alleen bouw je geen naamsbekendheid op.

  • Help mensen
  • Beantwoord vragen
  • Start een discussie
  • Meng je in een discussie
  • Deel actief berichten van anderen die ook nuttig zijn voor jouw volgers
  • Zet mee je schouders onder projecten van volgers
  • Als jij niet kan helpen, verwijs mensen door naar anderen die dat wel kunnen

Daar kruipt natuurlijk veel tijd in. En het brengt niet noodzakelijk veel verkeer naar je blog. Maar je springt wel degelijk in het oog bij mensen die wat aan je blog kunnen hebben. Bovendien, krijg je een goed zicht op wat er leeft. Dat kan jou dan weer inspiratie geven voor jouw blog.

c) Ga op zoek naar relevante forums en Facebook-groepen

Nog zo’n klassieker. Sluit je aan bij groepen die de dingen bespreken waar jij (niet) toevallig over blogt. Niet om er je blogberichten te spammen, wel om oprecht te helpen via de expertise die je (vanuit je blog) in huis hebt. Soms kan je inderdaad een link naar één van je blogartikelen delen.

d) Doe iets met gastbloggen

Gastbloggen? Artikels schrijven voor andere blogs? Ook weer veel werk. Maar je werkt wederom aan je naamsbekendheid en reputatie. En als je ’t een beetje slim aanpakt heb je een waardevolle backlink voor je blog te pakken.

Conclusie?

Zo, dit zijn mijn tips en wenken om van een toevallige, doch geïnteresseerde bloglezer een fan te maken. Samengevat komt het hierop neer: regelmatig op dezelfde nagel kloppen en zo nu en dan tegen de stroom in roeien. Ongetwijfeld had je al door dat je dit niet in 6 weken bloggen voor elkaar krijgt…


photo credit: Haags Uitburo via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.