Homebeter bloggenContent curation gebruiken: minder schrijven en toch méér bezoekers?
,

Content curation gebruiken: minder schrijven en toch méér bezoekers?

Klinkt als te mooi om waar te zijn? Ja en nee! Eerder omschreef ik content curation wat oneerbiedig als een simpele manier om snel en zonder al te veel moeite nieuwe blogberichten te publiceren. Ook al heb je zelf geen inspiratie en amper de tijd of het talent om zelf iets waardevols te schrijven. Maar let op: niet alleen gehaaste bloggers kunnen content curation gebruiken.

Content curation, hoe zit het ook alweer?

Heel kort: met content curation breng je geen artikel dat je 100% zelf hebt geschreven. In plaats daarvan toon je je lezer de weg naar (voor hem) interessant leesvoer. Jij maakt de selectie, leidt de zaak in en verwijst je bezoeker door naar die andere plek met de leuke content.

Content curation is zoveel méér dan een manier om snel -snel aan verse content te geraken voor je site. Het kan een serieus businessmodel zijn voor een ambitieus blogproject.

Content curation – contentcuratie in het Nederlands – is niet nieuw. Het internet is vergeven van de blogberichten met bijvoorbeeld snelle lijstjes met “De beste artikels die ik deze week las” en “Dit zijn mijn favoriete blogs van dit moment.”

In wat volgt gebruiken we content curation echter als de belangrijkste manier om een succesvol blog uit de grond te stampen; naam en faam te maken als blogger.

Een succesvol blog maken met andermans content

Dit is een snelle/makkelijke manier om met nieuwe blogberichten te komen. Maar maak je je er als blogger dan niet te simpel van af?

Daar lijkt het wel op. Maar zoals destijds alle wegen naar Rome leidden, zo zijn er verschillende manieren om een performant blog op te zetten. Dit keer dus zonder dat jij per se (elke keer) ellenlange artikelen moet zitten schrijven.

Nogmaals, door content curation in te zetten voor je (niche)blog open je je blog veel meer dan gebruikelijk voor de content (van anderen) binnen jouw niche.

Content curation gebruiken om een nicheblog of nieuwssite te maken

Kan je daar echt een levensvatbaar blog mee opzetten? Volgens mij kan het zeer goed werken als het – maar zo gaat dat met alles – je ding is.

Bij deze manier van bloggen is het dus de bedoeling dat je je vooral (erg) specialiseert in een bepaalde niche. Je kiest een onderwerp dat jou na aan het hart gaat, volgt zowat alles wat er verschijnt en gezegd wordt over jouw topic. Vervolgens gebruik je je blog om een selectie te maken van het meest opzienbarende nieuws, de nieuwste tendensen.

Vandaag de dag zijn er immers flink wat lezers die door het bos de bomen niet meer zien (door het gigantische aanbod dat dagelijks op hen afkomt). Zij zijn maar wat blij dat iemand met een heldere visie en verstand van zaken een eigenzinnige selectie maakt.

Content curation gebruiken om een nieuwsblog te beginnen: 5 voordelen

Lijkt het je aantrekkelijk om contentcuratie (systematisch) in te zetten bij het bloggen? Dit zijn je pro’s:

1. Mogelijks veel minder schrijfwerk

Dit is een andere manier van bloggen. Je hoeft immers niet per se artikels te schrijven van 1.500 woorden en meer. Toch niet keer op keer. Doorgaans bestaan je artikels uit een:

  • catchy titel
  • een korte inleiding (motivatie waarom je precies dit artikel wil delen)
  • een opvallende quote uit het gedeelde artikel
  • je eigen commentaar, opmerkingen en bedenkingen
  • een link naar het artikel in kwestie

2. Je hoeft niet noodzakelijk al een expert in je vakgebied te zijn

In dit geval komt de expertise namelijk vooral voort uit de artikels waarnaar jij in je blogposts linkt. Al helpt het natuurlijk als ook jij een beetje vertrouwd bent met de onderwerpen die op je blog aan bod komen.

Het is per slot van rekening aan jou als curator/blogger om te bepalen wat écht nieuws is; wat echt de moeite van het delen waard is (en wat niet). Een meer dan gezonde interesse en een beetje kennis van zaken over de onderwerpen die aan bod komen zijn zeker handig.

3. Je kan sneller stappen zetten met je blog

Ik had het hierboven al over het feit dat de eigen inbreng in de artikelen vrij beperkt kan zijn. Je moet minder schrijven en dus kan je blogfrequentie wat hoger. Als het goed is betekent een hoger publicatieritme ook meer publiciteit voor je blog, een betere zichtbaarheid. Eén en ander resulteert in een groter bereik/meer bezoekers.

Daarbij komt ook dat je (blog) voor een stuk mee profiteert van de reputatie van de artikels (en de bloggers) die jij aanbeveelt.

4. Content curation gebruiken is goed voor je online imago

Pak het slim aan met je content curation-model en je online imago/je naamsbekendheid kan snel een boost krijgen. Jij bent immers diegene die je lezer en volgers keer op keer de lekkerste content binnen jouw vakgebied aanprijst.

Mensen moeten naar jou(w blog) toe komen omwille van jouw redactionele keuzes, jouw visie op de content van een ander.

En het spreekt voor zich dat je ook bij de bloggers wiens werk je deelt op een goed blaadje komt te staan. Zo kan je langzaam bouwen aan een online netwerk – ons kent ons – en dat kan tot allerlei mooie dingen leiden.

5. Als blogger kan je net wat meer op de achtergrond blijven

Doorgaans heb je er als blogger alle belang bij als je genoeg van je persoonlijkheid laat doorsijpelen in je artikels. Story telling, persoonlijke anekdotes, uit het leven gegrepen verhalen, je kent dat wel…

Bij deze aanpak is dat minder van tel. Hier ben je veel meer de observator, de verzamelaar van andermans werk, de verslaggever die zo objectief mogelijk probeert te zijn. Wil je bloggen maar heb je geen zin om voortdurend vol in de schijnwerpers te staan, dan is dit een strategie die voor jou kan werken.

Contentcuratie: 3 nadelen

De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat er wan nadelen zijn aan deze wat aparte strategie:

1. Gebrek aan echte, originele content op je blog

Inderdaad, je zou het verwijt kunnen krijgen dat er weinig echte, unieke content op je blog te vinden is. De nadruk ligt dan ook op de artikels waarnaar je in je blogs verwijst. Jij bent eerder het doorgeefluik van goeie verhalen dan dat je zelf nieuwe artikels aanmaakt.

2. Een eigen geluid creëren is een stuk lastiger

Zowat elke blog van enige betekenis heeft een eigen stijl, een eigen tone of voice. Met een blog dat het vooral moet hebben van andermans content is dat misschien wat moeilijker te realiseren. Al zijn daar ook wel oplossingen voor te vinden (zie verder).

3. Problemen om te scoren in Google?

Weinig echt originele content op je blog betekent meestal niet veel goeds voor de vindbaarheid van je blogproject in de zoekmachines. Het komt er dus op aan om – ondanks het feit dat je blog zo afhankelijk is van input van buitenaf – toch je eigen twist te geven aan jouw berichten.

Content curation gebruiken voor je blogproject? Let hierop

De hierboven opgesomde nadelen geven al aan wat je te doen staat als je content curation systematisch wil inzetten om van je nieuwssite een succes te maken.

1. Kies een niche die bij je past

Net zoals bij een “gewone” blog staat of valt alles met de keuze van een centraal onderwerp voor je blogproject. Als je echt een stevige online reputatie wil opbouwen kan je nu eenmaal niet alles coveren. Over wat voor topics spreken we dan zoal?

  • Je hobby’s en passies
  • Onderwerpen waar je nu al veel over weet
  • Populaire onderwerpen (die niet te erg seizoensgebonden zijn)
  • Topics waar veel vraag naar is, maar nu onvoldoende gecoverd worden
  • Onderwerpen waar jij nog voortdurend wil over bijleren

Met content curation probeer je niet opnieuw het warm water uit te vinden. Je draagt niet bij aan de stapels ongelezen content. Liever ga je op zoek naar de beste krieken uit de taart voor de geëngageerde lezer

2. Wees héél kieskeurig in wat je deelt

Bloggen via content curation. Je kan leuke content brengen zonder daarom veel lange artikels te brengen. Een reden temeer om meer tijd te steken in je research. Zo ben je er zeker van dat je je bezoekers/lezers iets voorschotelt dat echt een kleine omweg waard is. De content die je aanprijst moet bovendien ook passen bij datgene wat jij met je blog wil uitdragen.

3. Zorg voor voldoende eigen inbreng

Je persoonlijke kijk op de zaak is trouwens waarom je lezers jouw blog/nieuwssite bezoeken. Die visie blijkt al uit wat je precies deelt (en wat je links laat liggen), dat spreekt. Maak verder werk van:

  • een inleiding (waarom zouden jouw lezers dat artikel op die andere site per se moeten gaan lezen)?
  • je eigen visie op het het artikel (met vragen, opmerkingen, tegenargumenten, aanmoedigingen,…)

En er is daarnaast natuurlijk ook plaats voor “volwaardige” eigen artikels en columns over zowat alles wat van ver of dichtbij met je vakgebied te maken heeft.

Zo druk je zeker stempel op je site en leren de bezoekers de curator beter kennen en waarderen.

4. Publiceer vaak genoeg nieuwe berichten

Op een blog waar jijzelf instaat voor volwaardige, uitgebreide artikels kom je ermee weg als je wekelijks één of twee stukken plaatst. Met een nicheblog die voornamelijk draait om nieuws via content curation wordt dat toch een beetje lastig.

Het is aan te raden om toch wat vaker te publiceren, zodat je publiek het idee heeft dat je de vinger aan de pols houdt. Alvast in theorie mag het geen probleem zijn om sneller met nieuws te komen, aangezien de artikels door de bank genomen een flink stuk korter zijn.

5. Durf stelling in te nemen

Content curation of niet, uiteindelijk bezoeken mensen jouw blog omdat ze willen weten wat jij te zeggen hebt. Doe dat dan ook. Neem geen blad voor de mond.

6. Noem de auteurs van gelinkte artikels op social media

Niet direct een blogtip, maar wel belangrijk als je wil werken aan je naamsbekendheid. Vergeet niet de schrijvers van de waardevolle berichten die aan bod kwamen te taggen op social media. De kans dat je zo je bereik vergroot is reëel.

Hoe ga je van start met contentcuratie?

Ga toch maar eens na of (hoofdzakelijk) bloggen via content curatie wel iets voor jou is. Het vergt toch een wat andere aanpak. Zo moet je bijvoorbeeld de tijd die je niet spendeert aan het schrijven van lange stukken wel spenderen aan research. Er moeten nu eenmaal regelmatig stukjes verschijnen op je site.

Net als bij zowat ieder ander blog van betekenis is ook hier een hoofdrol weggelegd voor een performant informatiesysteem. Sla er alles op wat je lezers zou kunnen interesseren (nee, dit keer zeg ik niets over een spons).

  • Volg en lees een hoop blogs binnen en buiten jouw niche en uit binnen- en buitenland (lang leve Feedly)
  • Abonneer je op relevante Youtube-kanalen
  • Volg relevante podcasts
  • Houd de vinger aan de pols op een aantal social media-kanalen
  • Volg een flink aantal influencers
  • Schrijf je in op nieuwsbrieven (waarop je volgers zich massaal uitschrijven wegens te weinig tijd en niet interessant genoeg)
  • Volg klassieke media (omtrent jouw blogniche)

Het kan allemaal interessante stof aanleveren voor jouw blog.

Conclusie?

Content curation gebruiken als blogstrategie is an sich een goed idee. Het is echter ook geen wondermiddel. Wil je succesvol zijn dan moet je minimaal de tijd die je uitspaart omdat je meestal kortere artikels schrijft, spenderen aan research en het volgen van personen die je inspiratie kunnen geven.


Foto: via Shutterstocko.com

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.