Homebeter bloggenWord snel een keigoede blogger of schrijver

Word snel een keigoede blogger of schrijver

Denk maar niet dat het bij die succesbloggers en andere (veel)schrijvers altijd van een leien dakje loopt. Ook bij hen is het ploeteren. Het grote verschil tussen hen en jou? Zij trainen zich dagelijks om als een spons inspiratie op te nemen én die geniale invallen ook op het gepaste moment naar boven te halen. Maar er is goed nieuws, want ook jij kan dat! Hier volgen 8 tips en oefeningen om van jou een keigoede blogger te maken.

Een keigoede blogger worden met slechts 8 tips?

Natuurlijk zijn er nog wel meer tips te bedenken. Deze hoor je volgens mij veel te weinig.

1. Ga een swipe file gebruiken

Laten we de spons eerst eens wat inspiratie opslorpen… Een swipe file is een (digitale) knipselmap. Je bewaart er allerlei teksten in, die je eventueel kan gebruiken ter inspiratie voor je blog- of schrijfproject.

a) Je schrijfbrein activeren

Maak er een gewoonte van om – wanneer je ergens een leuk, grappig, opzienbarend of treffend tekstfragment leest – dat op te nemen in je swipe file.

Die knipsels kan je eender waar tegenkomen:

  • op reclame borden langs de straat
  • in je favoriete kranten en tijdschriften
  • op blogs en andere digitale media
  • in televisiejournaals (opvallende quotes van personaliteiten)
  • via banners en advertenties
  • via opvallende onderwerpregels van e-mails

Kortom, alle tekst die je opvalt, doet lachen of je gewoon “iets doet” kan in de swipe file. De knipselmap in kwestie kan trouwens een essentieel onderdeel zijn van het informatiesysteem van je blog.

Overigens hoeven de tekstfragmenten die je verzamelt niet per se verband te houden met je blog. Het is ook niet de bedoeling dat je ze vroeg of laat één op één gaat gebruiken je artikels. Nee, heb je geen inspiratie of is het lastig om je schrijfbrein in werking te zetten? Blader dan even doorheen je swipe file. Wedden dat je danig geprikkeld wordt?

b) De swipe file van de professional of keigoede blogger?

Je zou nog een stap verder kunnen gaan door je knipselmap verder onder te verdelen in aparte secties. Eentje voor krachtige titels, onderwerpregels voor e-mail nieuwsbrieven, krachtige intro’s voor artikels, call-to-actions, slogans, slotparagrafen, you name it.

2. Herschrijf teksten in je hoofd

Deze tip kan je onderweg toepassen. je hebt er geen pc voor nodig. Herschrijf simpelweg de teksten die je op straat tegenkomt. Is de tekst voor volgens jou echt overtuigend? Zo nee, Wat zou je er nog aan toevoegen? Of zou je bepaalde woorden of letters weglaten?

Of nog:

Hoe zou het zaakje kunnen omturnen naar een krachtige (tussen)kop voor op je blog?

3. Probeer steeds minder woorden te gebruiken

Vandaag de dag heeft bloggen/artikels schrijven allang niks meer van doen met het aantal woorden. Het gaat puur om de overdracht van boodschappen en ideeën. Overdracht van ideeën van het ene brein (dat van de maker van de content) naar verschillende andere breinen (die van het publiek).

Doorgaans komt die boodschap een stuk helderder over naarmate je er minder woorden voor nodig hebt. Zeker online!

Schrijf je een blogbericht, probeer er dan de gebakken lucht uit te laten alvorens je op publiceren klikt. Schrijf compacter, minder wollig, maak sneller je punt. Meestal heeft je lezer dan een aangenaam leesbare tekst waar ‘ie ook echt wat mee kan.

4. Geef geen ellenlange beschrijvingen, toon vooral de voordelen

Dit sluit mooi aan bij mijn vorig punt. Verkoop je een product of dienst – of schrijf je een review bijvoorbeeld – focus dan niet te erg op de features, de technische kenmerken. Oké, misschien is dat nuttige en handige info, maar je lezer wil vooral weten wat hij er precies aan heeft.

Stel, ik zie de volgende aankondiging:

Boek nu je vliegtuigticket en krijg 5.000 gratis vliegmijlen!

Leuk, maar ik neem niet vaak het vliegtuig. Ik heb dus geen idee wat de (inruil)waarde is van die 5.000 vliegmijlen. Is dat veel? Of stelt het eigenlijk niet zoveel voor? Misschien is deze optie toch nog iets wervender:

Boek nu en vlieg nog drie keer gratis naar één van onze bestemmingen in Europa

En daarmee brachten we meteen ook tip 2 in de praktijk…

5. Kopieer uit het werk van een idool

Ja, ik heb alle begrip voor je wenkbrauwengefrons. Maar wees gerust, ik probeer je niet aan te zetten tot plagiaat of zoiets. Het gaat hier gewoon om een oefening om van jou een nog betere blogger te maken.

Ben je fan van een bepaalde schrijver en wil je je graag diens stijl een beetje eigen maken? Neem dan een werk dat je interesseert en schrijf bepaalde passages gewoon over. Letterlijk. Woord voor woord. Geen betere manier om je onder te dompelen in de tone of voice van iemand:

  • leer/doorvoel hoe hij of zij praat
  • kijk naar de lengte van zijn of haar zinnen
  • neem de interpunctie over van die persoon
  • kijk waar hij precies een nieuwe alinea neemt
  • vind de vaakst gebruikte stopwoordjes
  • ….

Goed mogelijk dat je door het kopieerwerk je je zeer snel bepaalde stijlkenmerken van die ander kan eigen maken; patronen voor succesformules gaat herkennen.

Je kan de zaak gewoon over typen via het toetsenbord, maar deze methode schijnt nog beter te werken met ouderwets pen en papier. Te proberen! vooral als je niet echt een natuurtalent bent.

6. Teksten op het scherp van de snee

Oké, dit is weer zoiets waar je moeilijk de vinger kan op leggen. Een voorbeeldje dan maar?

Het doel van marketing is om je boodschap over te brengen bij de beoogde doelgroep. Je dient ervoor te zorgen dat je boodschap zich voldoende onderscheid van de concurrentie.

of:

Als je boodschap even saai en voorspelbaar verpakt wordt als die van de concurrentie, dan heb je een dik probleem. Dat moet anders!

Welke versie kies jij?

In beide versies wordt (ongeveer) hetzelfde gezegd, maar:

  • versie 2 is een stukje korter
  • versie 1 klinkt wel erg theoretisch
  • versie 2 is een stuk gebalder en toont meer lef

Het valt niet mee om lezers bij het nekvel te pakken, tegenwoordig. Eén ding is zeker: je doet het vandaag eerder met een onorthodoxe insteek en ietwat gechargeerde woordkeuze dan met een voorzichtig, afgewogen discours volgens de regels van de kunst.

7. Breng je zaak met een persoonlijk sausje

Je hebt grosso modo twee soorten docenten: zij die tijdens colleges niet veel meer doen dan letterlijk declameren wat in de cursus staat, en diegenen die tijdens het onderwijzen een verhaal proberen te vertellen dat aanslaat bij studenten.

Theorieën doorspekt met opvallende quotes, sappige anekdotes en persoonlijke verhalen. Op de een of andere manier blijven die veel langer hangen bij een publiek.

Voor bloggers geldt precies hetzelfde, dat hoeft niet te verbazen. Probeer iets te brengen dat niet alleen steek houdt, maar ook opvalt qua verpakking en indeling.

8. Oordopjes, voice recorder en kookwekker

Welke tools mogen niet ontbreken in de gereedschapskist van een topblogger? Ik tel er drie:

a) Kookwekker

Nogal wat bloggers hebben last om de focus te vinden en te houden tijdens het schrijven. Kan een stom keukenwekkertje daar dan bij helpen? Wel als je de pomodoro techniek gebruikt…

b) Voice recorder

De voice recorder van je smartphone kan ook goede diensten bewijzen. Om on the go geniale invallen om en rond je blog in te spreken (in plaats van ze ergens te noteren).

Waar de voice recorder eveneens van pas kan komen is aan het einde van het schrijfproces. Spreek je artikel integraal in. Je merkt veel sneller wanneer je tekst niet lekker loopt, niet logisch in elkaar steekt of gewoon te weinig “als jou” klinkt.

c) Oordopjes

Ook een stel goeie oordopjes kunnen verdomd nuttig zijn. Vooral als je moet werken in een lawaaierige omgeving of gewoon veel te snel bent afgeleid door allerhande omgevingsgeluiden.

Een geweldig alternatief voor oordopjes vind je in dit artikel over… het in de flow komen bij het bloggen.

Zo, tot zover mijn tips en oefeningen om van jou een succesblogger te maken.

Welke ga jij uitproberen?


photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.