HomeSEOGoogle-samenvattingen: SEO-kansen voor bloggers

Google-samenvattingen: SEO-kansen voor bloggers

Via Google-samenvattingen wil Google meteen het beste antwoord geven op concrete vragen van gebruikers. Het slaagt daar trouwens ook almaar beter in. Voor bloggers bieden ze extra mogelijkheden om bovenaan in de Google-zoekmachine te komen. Maar anderzijds is het ook niet allemaal goed nieuws.

1. Wat zijn Google-samenvattingen?

Voor sommige zoekopdrachten geeft Google een korte samenvatting of een concreet antwoord. Meteen in de zoekresultaten. Die samenvatting is afkomstig van een relevante website, aldus Google zelf. Opvallend is dat het daarbij dikwijls gaat om zoekopdrachten in de vorm van een vraag.

Je vindt die Google-samenvattingen heel vaak helemaal boven in de zoekresultaten. Nog voor/boven de organische zoekresultaten. En dikwijls krijgt de bewuste samenvatting ook nog extra ruimte toebedeeld. Soms gaat Google zelfs nog een stap verder door de zoeker – na een klik op de link – direct naar de plek te sturen waar het antwoord te vinden is.

Een samenvatting bestaat uit:

  • de link en de paginatitel van het artikel in kwestie
  • een stukje geciteerde info uit het artikel

Die bijgeleverde informatie kan trouwens allerlei vormen aannemen: een alinea, het eerste deel uit een stappenplan, een foto of tekening, een Mensen vragen ook-sectie, een overzichtstabel, you name it.

Overigens circuleren er verschillende benamingen voor Google-samenvattingen. Snippets, rich snippets, featured snippets, answer targets, uitgelichte zoekresultaten, answer boxes, position 0,.. Allemaal termen die verwijzen naar die speciale zoekresultaten in Google.

2. Wat is het grote voordeel?

Voor de internetter is er natuurlijk het extra gebruiksgemak en tijdwinst. Hij of zij krijgt meteen het antwoord geserveerd, en hoeft daarvoor niet eens door te klikken naar een artikel. Google van zijn kant heeft er een tevreden – want snel geholpen klant bij. De kans is bovendien vrij groot dat die gebruiker langer op Google blijft hangen. Ook dat ziet men natuurlijk graag gebeuren.

Daarnaast speel je met samenvattingen ook in op de trend van voice search. Steeds meer mensen zoeken niet meer in Google middels het intikken van trefwoorden, maar spreken gewoon een zoekopdracht in op hun smartphone. Dat gebeurt steeds vaker op een conversationele toon, in vraagvorm.

Voor de blogger of webmaster is er een extra kans op betere posities in Google. Grotere zichtbaarheid in de zoekmachines betekent vaak meer bezoekers op je blog of website.

Het leuke is dat je artikel an sich niet eens bovenaan in Google moet te vinden zijn. Als jouw artikel maar het beste korte antwoord bevat voor een bepaalde zoekterm.

3. Hoe komt je blog in aanmerking voor Google-samenvattingen?

En het beste nieuws? Als je je er een beetje op toelegt is het niet eens zo moeilijk om zo’n answer target te veroveren. Eigenlijk komt het erop aan specifieke vragen to-the-point, verstaanbaar en beknopt te beantwoorden. Iets waar zakelijke bloggers, nichebloggers en omnibloggers toch redelijk bedreven in zijn, of niet?

Garanties zijn er natuurlijk niet, laten we dat vooropstellen. Maar wil je kans maken op zo’n Google-samenvatting voor jouw artikel, dan moet je zowel op de opmaak als op de formulering letten.

Stel: je wil scoren op – noem eens wat – “Hoeveel wegen volwassen cavia’s?”

Dan helpt het enorm als je in een groter artikel omtrent cavia’s een tussenkopje voorziet met de letterlijke zoekterm Hoeveel wegen volwassen cavia’s?

En onmiddellijk daaronder volgt dan een korte alinea die zonder veel omhaal een concreet antwoord geeft op de zopas gestelde vraag. Bij het begin van je antwoord onderstreep je aan Google nog eens waarover het precies gaat (zie het vetgedrukte gedeelte). Je krijgt dus iets als:

Volwassen cavia’s wegen tussen de 500 gr. en 1,8 kg. Maar er zijn ook reuzencavia’s die tot wel 4 kg zwaar kunnen worden. Deze laatste leven in […]

Kort stappenplan?

  1. Ga bij jijzelf eens na welke vragen van lezers en volger jij tot vervelens toe moet beantwoorden
  2. Formuleer die vraag, en maak er een tussenkopje van (h2 of h3-kop)
  3. Schrijf een beknopt en duidelijk antwoord op die vraag in bijna-jip-en-janneke-taal (maximaal 250 woorden)
  4. Voeg de vraag en je antwoord toe aan een relevant artikel

4. Is zo’n answer target altijd goed nieuws voor je blog?

Geef toe, dat is toch vrij simpel te regelen? Maar goed, veronderstel dat jouw artikel hét snippet weet te bemachtigen voor die zoekopdracht, hoeveel extra bezoekers kan je dat opleveren? Moeilijk te zeggen natuurlijk. Logischerwijze zal veel afhangen van hoeveel belangstelling er is voor een onderwerp en hoe vaak de bewuste zoekterm in Google wordt ingetikt.

Wakkere bloggers maken zich nu misschien een beetje zorgen. Immers, als het antwoord op een vraag meteen al gegeven wordt in Google heeft de bezoeker geen reden meer om het zoekresultaat aan te klikken en dus door te gaan naar jouw blog. Toegegeven, helemaal ongegrond is die vrees niet. Anderzijds:

  1. Een flink deel van de gebruikers klikt toch door naar je blog (ze verwachten bijkomende info te vinden die erg waardevol kan zijn).
  2. Er worden veel Google-samenvattingen getoond bij zoekopdrachten die niet echt nuttig zijn om over te bloggen. Weinig mensen zullen bloggen over het weer van vandaag, 27 september, in Rotterdam, hoeveel ounce er precies in een kilo gaan of de openingsuren van Kruitvat in Zichemzussenbolder.
  3. Als je kan kiezen tussen een Google-samenvatting of een plek helemaal onderaan de eerste pagina heb je in het eerste geval nog altijd véél meer exposure voor je werk.
  4. Indien je regelmatig met een Google-samenvatting voor je content aan de haal gaat heeft dat ongetwijfeld een gunstige invloed op je reputatie in Google. Dat straalt af op je blog als geheel.

5. Tips om bovenaan in Google te komen via Google-samenvattingen

Tot mijn spijt kan ik hier geen spijkerharde garanties of een waterdicht stappenplan meegeven. Maar onderstaande tips helpen wel degelijk om een featured snippet te veroveren én ervoor te zorgen dat internetters gaan doorklikken naar jouw blog.

1. Blijf binnen je niche

Hoewel in theorie eender wie een artikel over om het even welk onderwerp kan schrijven en de Google-samenvatting kan pakken, lijkt het niet meer dan logisch dat je meer kans maakt wanneer je al een zekere voorgeschiedenis hebt met het onderwerp in kwestie. Nichebloggers, zakelijke bloggers en omnibloggers zijn hier andermaal in het voordeel. Gewoon omwille van hun (bewezen) expertise omtrent een bepaald topic.

2. Meerdere Google-samenvattingen per artikel kan ook

Je hoeft je dus niet te beperken tot één samenvatting per blogbericht. Je zou perfect een aantal veelvoorkomende vragen omtrent een specifiek onderwerp kunnen bundelen in een lijstjespost. Zo vergroot je natuurlijk je kansen.

3. Maak je lezer in spe nieuwsgierig naar meer

Oké, doorgaans is zo een Google-samenvatting nogal inspiratieloos en encyclopedisch geschreven. Heel erg gefocust op het geven van een duidelijk antwoord op de gestelde zoekvraag, weet je nog? Neemt niet weg dat je je Google-samenvatting zo kan schrijven dat je (be)zoeker in de gaten krijgt dat er veel meer te vertellen is, dat jouw artikel onmisbare informatie bevat (die een ommetje langs je blog voor hem de moeite waard maakt).

4. Ga op zoek naar “middelmatige” answer targets

Soms slaat Google de bal mis (of de auteur van het bewuste snippet). En dan kan jij in dat gat springen. Zo komt het weleens voor dat een Google-samenvatting net niet helemaal een antwoord geeft op de gestelde zoekvraag. Kruip in de pen, schrijf een betere versie en publiceer die op je blog.

Bijvoorbeeld wanneer er gevraagd wordt naar de prijs van een luchtballon, terwijl de bijgevoegde Google-samenvatting het heeft over de kostprijs van een tochtje met een luchtballon.

Google heeft een bijzondere belangstelling voor blogberichten met ankerlinks. Die laatste lijken immers vaak de basis te zijn voor Google-samenvattingen.

Voorbeeld van een Google-samenvatting op basis van tussenkopjes.

Meer van dat?

6. Google is nog volop aan het experimenteren

Het feit dat je het met je blog tot in de Google-samenvattingen schopt wil trouwens niet zeggen dat je broodje voor eens en voor altijd gebakken is. Zelf heb ik bij mijn weten al twee of drie keer de positie 0 weten te bereiken met Blogtrommel.com. Maar ik ben die plek dus al even vaak weer kwijtgespeeld. Al sta ik wél nog bovenaan in Google met diezelfde artikels.

Volgens een Amerikaanse studie blijkt dat 7 op 10 Google-samenvattingen een jaar later alweer verdwenen zijn en/of vervangen door een andere suggestie. Het wijst er volgens mij ook op dat Google zelf nog flink aan het experimenteren is met die samenvattingen. En het is goed mogelijk dat Google moeite heeft met het vinden van goeie content(fragmenten) voor zijn snippets. Veel webmasters en bloggers zijn nog niet vertrouwd met Google-samenvattingen of maken er onvoldoende gebruik van. Maar dat betekent dat jij wel degelijk nog kans maakt op zo’n Google-samenvatting met jouw artikels!

Conclusie?

Wil je graag extra verkeer uit Google naar je blog trekken, dan zou ik zeker ook eens kijken naar die dekselse Google-samenvattingen. Garanties zijn er uiteraard niet, maar zelf heb ik meermaals ondervonden dat een positie 0 je blog een aardige boost kan geven.


Bron: Google

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Google-samenvattingen: SEO-kansen voor bloggers”

  1. Mirjam avatar

    Interessant artikel en dank voor de tips. Uiteraard heb ik gelijk geprobeerd of ons blog ook ‘ergens’ een samenvatting krijgt. En warempel . . . meerdere mooie samenvatting gevonden (bv de leukste street art in den haag). Toevallig op een blog waar ik vorige week een inhoudsopgave heb geïmplementeerd als experiment (gebruik geen WordPress). Ik ga er zeker mee aan de slag, dit is leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.