Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenBereik met je blog de juiste doelgroep
0
(0)

Bloggen is een krachtig middel om meer bezoekers naar je website te leiden zonder te adverteren. Om succesvol te bloggen is het essentieel om de juiste doelgroep te bereiken. In dit artikel leer je hoe je blogs schrijft die door jouw doelgroep gevonden en gelezen worden.

Graag geef ik vijf voorbeelden die je direct zelf kunt toepassen. Zo kun je blogs schrijven waarmee je organisch meer bezoekers naar je website trekt, zonder te adverteren.

  1. SEO-onderzoek
  2. Social media bereik (groepen)
  3. Verspreiden op je eigen kanalen (gratis en organisch)
  4. De kracht van long-tail-keywords en specifieke vragen
  5. Gastblog andere website

1. SEO-onderzoek

Om jouw artikelen optimaal vindbaar te maken, is het nuttig een SEO-onderzoek te doen. Niet alleen om beter gevonden te worden door zoekmachines, maar ook als vertrekpunt voor onderwerpen om over te schrijven.

Soms gebruikt je doelgroep verschillende zoektermen om uiteindelijk naar dezelfde informatie of producten te zoeken. Als je goed weet met welke woorden je doelgroep zoekt, kun je deze verwerken in de titel, tekst en meta-tags van jouw blogartikel. Zo heb je grotere kans vertoond te worden in zoekmachines als jouw doelgroep naar deze onderwerpen zoekt. Een goed blog artikel schrijven is dan poepsimpel.

2. Verspreid je content op social media

Als je een mooi artikel hebt geschreven, wil je dat zo veel mogelijk mensen het lezen. Je artikel delen op social media is dan een goed idee. Facebook is het grootste social media platform, dus levert potentieel gezien het grootste bereik.

Schrijf je voor een zakelijke doelgroep, dan is LinkedIn interessanter. In beide gevallen, kan je op meerdere manieren een bericht delen. Een goede start is het delen van jouw artikel op je persoonlijke timeline van Facebook of LinkedIn. Als je vraagt of iedereen binnen je team of organisatie hier aan meedoet, heb je al snel een enorm bereik zonder te adverteren.

Je kunt echter ook een speciale pagina aanmaken voor je bedrijf of blog waar je voor schrijft. Zo kan je niet alleen jouw vrienden en collega’s bereiken, maar ook fans van je website.

Je wil in gesprek raken met je doelgroep

3. Zoek uit waar jouw doelgroep zich bevindt

Nu je weet hoe je doelgroep zoekt en hoe je meer mensen kan bereiken via social media, wil je in gesprek raken met je doelgroep. Een goede manier om dit te doen, is via ‘groepen’.

Zowel Facebook als LinkedIn hebben speciale groepen waar je lid van kunt worden. In deze groepen worden interesses besproken die al deze leden delen. Dit kan een groep zijn van Toyota-liefhebbers, mensen die informatie zoeken over Zuid-Amerika of een zakelijke groep over B2B marketing. Ga op Facebook of LinkedIn op zoek naar groepen over jouw dienstverlening en wees verrast over hoeveel mensen je gratis kunt bereiken.

Als je jouw groep(en) hebt gevonden, kan je actief deelnemen. Wees een opvallend lid, stel vragen, draag bij aan discussies en bied oplossingen aan als anderen problemen hebben. Op die manier kan je mensen interesseren om meer over het onderwerp te lezen op jouw blog.

4. De kracht van long-tail-keywords

We hebben al SEO onderzoek genoemd als bron voor zoekwoorden die je doelgroep gebruikt. Het is echter interessant om naar long-tail keywords en specifieke vragen te kijken. Dit zijn een enorm uitgebreid aantal zoekwoord opdrachten over zeer specifieke onderwerpen. Individueel is het zoekvolume wellicht laag, maar samengenomen vormen de woorden een interessante bron voor jouw blog.

Quora en Reddit lenen zich perfect om long-tail zoekwoorden te ontdekken. Vaak stellen mensen hier vragen en aangezien de discussies open zijn, kun je exact lezen wat jouw doelgroep bezighoudt. In Quora zie je zelfs ‘related questions’. Met deze inspiratie is het eenvoudig om content te schrijven waar mensen daadwerkelijk behoefte aan hebben.

Door antwoord te geven op specifieke vragen, kun je jezelf makkelijker onderscheiden van je concurrentie. Ook is er minder aanbod over deze specifieke onderwerpen, wat de kans vergroot dat je hoog vertoond wordt in de resultaten van Google.

Zoek mensen met dezelfde ambitie als jij

5. Gastblog op andere website

Vaak ben je niet de enige die over jouw onderwerp schrijft. De kans is groot dat er al verschillende blogs bestaan die met gerelateerde content jouw doelgroep bereiken.

Als je een blog vindt dat over dezelfde onderwerpen schrijft als jij, kan je vragen of je een artikel voor hen mag schrijven. Zo bereik je niet alleen mensen op je eigen platformen, maar zelfs daarbuiten.

Bundel je krachten en help elkaar. Zoek gelijkgestemden met dezelfde interesse en ambitie als jij en help elkaar groeien.

6. Doelgroep bereiken

Sommige onderwerpen hebben veel concurrentie, zoals beauty blogs, mamablogs en reisblogs. Hoe groter de concurrentie, hoe belangrijker het is dat je goed weet wat jouw doelgroep bezighoudt en content weet te schrijven waarmee je jezelf kunt onderscheiden.

Als je weet hoe jouw doelgroep zoekt, welke uitdagingen hen bezighoudt en waar je hen online kunt vinden, kan je een waardevolle ervaring creëren door hen concrete oplossingen te bieden. Zo zorg je dat meer mensen je website bezoeken en blijven terugkomen.

Heb jij aanvullingen hoe je de juiste doelgroep kan bereiken? Deel ze in de comments!


Dit gastartikel is geschreven door Nick Struik. Hij is mede-oprichter van Marquant Marketing, een online marketing bureau gespecialiseerd in B2B marketing.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.