Homebeter bloggenEen deuk in een pak boter bloggen, wat betekent dat?

Een deuk in een pak boter bloggen, wat betekent dat?

Ik blijf erbij: tegenwoordig kan iedereen een blog beginnen. Maar niet iedereen kan een deuk in een pak boter bloggen. Die laatste uitdrukking komt hier zo vaak voorbij dat het weleens tijd wordt dat ik uitleg wat ik er nou precies mee bedoel. Vind je niet?

De oorsprong

Wie hier regelmatig komt lezen kent mijn liefde voor taal. Mijn voorliefde voor spreekwoorden en gezegden in het bijzonder. En om mijn punt maken durf ik zo’n spreekwoord wel even naar mijn hand te zetten. Dat gebeurde dus met de deuk in het pak(je) boter.

In oorsprong hebben we het dus over “Geen deuk in een pak(je) boter kunnen slaan.” Ensie.nl zegt hierover:

Niets kunnen presteren; onhandig zijn, stuntelen. Er bestaan talrijke grappige varianten zoals: geen deuk in een zak bonen, in een pakje Zeeuws Meisje, een pakje Kerstboter enz.

Het leuke is dat je Slaan aan het einde kan vervangen door tal van andere werkwoorden. Het is maar net wat er (op dat moment) in je kraampje past. Maar genoeg over spreekwoorden. Over tot de orde van de dag:

Een deuk in een pak boter bloggen is positief

Maar dat had je al begrepen! Het is niet dat je nou meteen een megagroot blog moet uitbouwen, Google stormenderhand kan gaan domineren met je artikels, of binnen een paar weken een groot publiek aan je lippen hangt. Wél heb je (de volgende dingen nodig):

1. Genoeg drive en inspiratie om te bloggen

Wil je meer volgers en lezers? Meer klanten? Een grotere online zichtbaarheid? Een grotere naamsbekendheid? Wat aan reputatiemanagement doen? Allemaal zaken waarbij een groeiend blog danig kan helpen. En om te groeien moet je regelmatig bloggen.

Regelmatig nieuwe content online zetten lukt alleen als het je weinig tot geen moeite kost om blogonderwerpen te bedenken. Daarnaast is het natuurlijk ook handig als je jezelf er ook makkelijk toe kan brengen om met die onderwerpen iets te maken waar lezers op zitten te wachten.

2. Een bloglayout en indeling die voor je lezer en voor jou handig werken

Dit is een aspect van succesvol bloggen waar veel ambitieuze bloggers te weinig aandacht voor hebben. Je kan nog zo regelmatig steengoede blogs schrijven, als de lezer binnen een paar seconden weer wegklikt, en nooit eens een duik in je blogarchief neemt, ben je eraan voor de moeite.

Je blog moet zo ingericht zijn dat zelfs iemand die je blog niet of nauwelijks kent moeiteloos de weg vindt. En zijn ogen even moeiteloos over je teksten kan laten glijden.

Zo’n aangename bloglayout doet trouwens méér dan alleen je volgers langer op je blog houden. Onderschat niet de invloed dat zulks kan hebben op je eigen creativiteit als blogger. Zorg er alsjeblieft voor dat je minimaal tevreden bent over het uiterlijk van je blog. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden over het dasboard, de backoffice van je site.

3. De mogelijkheden en tools om zoetjesaan meer bezoekers te krijgen

De meeste mensen vinden een blog zonder publiek, zonder de interactie met lezers maar niks. Anders bewaarden ze hun schrijfsels wel in een privédocument of in een papieren dagboek.

Ik neem het hen dan ook niet kwalijk als ze een deuk in een pak boter bloggen vaak koppelen aan het uitbouwen van een blog met veel (terugkerende) bezoekers en lezers. Zoals gezegd: niet meteen de grote massa’s, maar als je dan toch beslist om een blog te starten is het wel prettig als je wat (geïnteresseerde) lezers en volgers hebt. Buiten jijzelf, je moeder en de kat van de buren bedoel ik dan.

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om dat doel te bereiken, maar dat gaat ons nu te ver leiden…

Meer van dat?

4. Een deuk in een pak boter bloggen (zelfs als het niks wordt met 1, 2 en 3)

Maar wat nou als je er – om wat voor reden dan ook – niet in slaagt een plek te creëren waar men graag komt lezen? Wat als de inspiratie en de zin om te bloggen maar zelden opborrelt? Wat als je blog te lang een eenzaam, onbewoond eiland blijft?

Misschien is de verleiding groot, maar er is geen reden om het bloggen op te geven. Er zijn immers tal van redenen om stug door te bloggen, waaronder een paar puur persoonlijke. Waar je eigenlijk geen groot publiek bij nodig hebt.

Ja, soms kan je onhandig zijn en stuntelen met je blog, maar op het einde van de rit houd je er wel wat aan over. Zelf zonder groot publiek en zonder topposities in Google. Wat te denken van:

  • een persoonlijk laboratorium
  • je favoriete uitlaatklep
  • je online mancave of womancave
  • je eigen ideeënbus
  • een springplank voor een wending in je loopbaan
  • je dagboek
  • ..

Geef toe, toch ook niet te versmaden als je daar behoefte aan hebt…

Conclusie?

Tot zover een deuk in een pak boter bloggen volgens Blogtrommel.com. Meestal gaat het dus om het traditionele prestatiegericht bloggen. Er moet evenwel ook genoeg aandacht zijn voor de mens achter het blog. Hij of zij moet immers voor zichzelf de ideale omstandigheden creëren om… een deuk in een pak boter te bloggen.

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Een deuk in een pak boter bloggen, wat betekent dat?”

  1. Erik avatar
    Erik

    Uw liefde voor taal trek ik niet in twijfel maar u maakt toch een denkfoutje. “Geen deuk in een pakje boter kunnen slaan” betekent: zelfs de kleinste, meest minimale prestatie niet kunnen verrichten.
    U gebruikt de uitdrukking in positieve zin (zoals tegenwoordig vaker gebeurt overigens).
    Dan wordt de betekenis dus: Hij kan wel de kleinste, meest minimale prestatie verrichten. Dat is dus nog steeds niets.
    Deze uitdrukking leent zich niet om om te draaien. In de taalkunde wordt dit een negatief polaire uitdrukking genoemd.
    Deze reactie is niet bedoeld om u te kapittelen. Ik hoop slechts een kleine bijdrage aan uw website te hebben geleverd. Veel succes verder.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik dank u zeer voor uw reactie.
      Deze wetenschap is inderdaad nieuw voor me, maar ik ben dan ook geen taalkundige.
      Toch hoop ik dat u ’t me niet kwalijk zou nemen als ik dit gezegde blijf gebruiken op de manier zoals ik het altijd gebruikt heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.