Homebeter bloggenChecklist voor publicatie van een blogpost (als het écht af moet zijn)

Checklist voor publicatie van een blogpost (als het écht af moet zijn)

Regelmatig doe ik een oproep om je perfectionisme te laten varen. Anders wordt het nooit iets met zo’n blog. Maar eerlijk is eerlijk: er is één moment waarop je de pietje precies in jezelf mag wakker maken. De momenten (vlak) voordat je artikel online komt. Dit is een checklist voor publicatie van een blogpost. 10 dingen om te controleren alvorens op Publiceren te klikken.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik moet mezelf vaak intomen wanneer ik een punt zet achter mijn laatste woord van een blogbericht. Door de opluchting, blijdschap, ja zelfs euforie die zich van mij meester maakt wil ik het zaakje immers meteen online gooien. Maar dat is niet meteen de beste manier van werken.

Voorkomen is beter dan genezen

Je werkt natuurlijk voor het internet. Het voordeel daarvan is alvast dat je eventuele onvolkomenheden en blunders zonder veel poeha kan rechttrekken achteraf. Maar da’s een gedoe (en tot je de fouten ontdekt en weer hebt rechtgebreid staat het gewoon slordig). Enfin, met een deftig draaiboek kan je je mogelijks een boel correctiewerk besparen.

Timmer aan je eigen checklist voor publicatie van een blogpost

Natuurlijk is deze checklist niet in steen gebeiteld. Want elke blog is verschillend en elke blogger werkt anders. Echter, het helpt als je er iedere keer min of meer dezelfde routine op nahoudt. Kijk naar jouw blog(gen) en probeer jouw typische workflow in een checklist te gieten. Dit zijn alvast de dingen die ik zou doen.

1. Stel alvast de publicatiedatum van je blogbericht in

Moet je blogpost op een specifiek moment online komen? Ga – in WordPress – naar Status & zichtbaarheid en kies je publicatiemoment. Het voorkomt dat je je bericht per ongeluk te vroeg publiceert. Tijdens het checken en dubbelchecken per abuis de Publiceren-knop aantikken, het is zo gebeurd. Bovendien ben je zeker dat een kant-en-klare blogpost ook echt live gaat op het moment dat jij in gedachten had.

2. Kijk kritisch naar de titel van je blogpost

  • Zijn er geen tikfouten ingeslopen?
  • Is ‘ie niet te lang of te kort?
  • Maakt hij je bezoekers en lezer wel nieuwsgierig (is ‘ie sexy genoeg)?
  • Bevat de titel jouw focus trefwoord?

Ik blijf dit tot bloedens toe herhalen. Omdat een goeie titel het halve werk is voor zo’n blog. En omdat veel te veel bloggers zich hier veel te snel vanaf maken!

3. Controleer de tussenkopjes

Naarmate je artikel meer woorden telt worden goeie tussenkopjes belangrijker. Ze brengen structuur in de blog, zorgen voor een betere leeservaring en sleuren je lezers doorheen je bericht. Kijk of:

  • er überhaupt tussentitels aanwezig zijn (om de 300 à 400 woorden)
  • er geen tikfouten in staan
  • de volgorde van de tussentitels wel klopt (als ze genummerd zijn of een logische volgorde nuttig is)
  • één of meerdere tussenkopjes het focus trefwoord vermelden

De permalink – ook wel slug genoemd – is het specifieke internetadres naar de internetpagina. Je kan die permalink zelf instellen. Zorg in ieder geen tikfouten in staan. De permalink is één van de eerste dingen die in het oog vallen van je bezoeker, en het is buitengewoon sneu als daar al meteen tikfouten te bespeuren zijn. Al helemaal omdat je ze niet meer kan veranderen als je artikel eenmaal online staat. Of het zou moeten zijn dat je alle links naar dit artikel onbruikbaar wil maken…

Dan nog iets waar ikzelf sinds enige tijd op let. Ik probeer getallen, jaartallen en dergelijke zoveel mogelijk te weren uit permalinks. Dat is handig bij het schrijven van tijdloze blogs.

Voorbeeldje?

Lang geleden schreef ik een artikel met 50 onderwerpen om over te bloggen. Destijds waren het er inderdaad 50, maar door de jaren heen vulde ik het stuk beetje bij beetje aan. Nu krijg je als ik het goed heb 140 topics om over te bloggen. Maar in de url zie je nog steeds die 50. Dat had dus niet gehoeven. Ben je zinnens een artikel vaker te actualiseren (iets wat in principe een goeie zaak is), spring dan omzichtig om met cijfertjes.

5. Check alle linkjes

Niks is zo vervelend voor je bezoeker/lezer dan een link in je bericht aan te klikken om dan op een 404-pagina terecht te komen. Controleer dus of alle hyperlinks naar behoren werken. Voor de interne links is het probleem waarschijnlijk niet zo groot. Maar linkte je naar een pagina buiten jouw blog, dan kan dat anders zijn. Wie weet werd de pagina verwijderd.

Natuurlijk kan je fouten en blunders altijd rechtzetten achteraf. Maar tot het zover is staan ze mooi te blinken. Niet ideaal…

6. Stel een uitgelichte afbeelding in

De uitgelichte afbeelding is nog zo’n aandachtstrekker voor je blogpost. Kies er eentje (met de juiste afmetingen) en vergeet ook geen Alt-tag toe te voegen. Zo is je bericht ook via de afbeelding te vinden in Google.

7. Breng je bericht onder in een gepaste WordPress-categorie

Hopelijk heb jij niet zo’n danige wildgroei aan WordPress-categorieën en -tags als veel bloggers. Het zou makkelijk moeten zijn om je blog in één bepaalde categorie onder te brengen.

8. Schrijf een META-omschrijving

Als je potten wil breken op het gebied van SEO dan mag de META-omschrijving voor je kraakvers artikel niet ontbreken. In de META-omschrijving geef je aan Google én aan de gebruikers van zoekmachines te kennen waar je pagina over gaat. Of nog; vertel in circa 200 karakters waarom mensen jouw artikel moeten aantikken (en niet die van je “concurrent”).

9. Bepaal of je lezersreacties onder je artikel wil

Feedback van je lezers, direct onder je blogpost, het wordt stilaan een zeldzaamheid. Persoonlijk vind ik ze nog steeds waardevol. Meestal kan je de reacties simpelweg aan- of uitvinken.

10. Lees je stuk nog een laatste maal grondig door

Liefst luidop. Omdat je zo doorgaans sneller aanvoelt wanneer bepaalde zinsconstructies niet helemaal kloppen. Een andere tip bestaat erin je artikel uit te printen. In een totaal ander lettertype als het even kan. Ook weer een trucje om makkelijker tikfouten op te sporen.

Meer van dat?

Wannéér pak je de checklist voor publicatie van een blogpost erbij?

Niét meteen nadat je de laatste letters van je artikel tikte! Je bent dan immers stekeblind voor je fouten en falen. Te opgelucht, te vol van jezelf.

Veel beter is het om de hele zwik voor nu aan de kant te gooien en er pas ’s anderendaags – met een frisse kop – opnieuw naar te kijken. Je innerlijke criticaster zal een stuk beter werken.

Conclusie?

Zolang de schrijver van zo’n artikel ook in zijn eentje verantwoordelijk is voor de publicatie ervan, zal het verdomd lastig blijven om alle akkefietjes eruit te weren. Maar dankzij je checklist voor publicatie van je blogpost moet het mogelijk zijn om de ergste blunders achterwege te laten.

Succes!

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Checklist voor publicatie van een blogpost (als het écht af moet zijn)”

  1. Alan avatar

    Dit is geweldig. Ik ga voor mezelf een checklist maken voor publicatie van een blogpost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.