Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenBlog promoten: wat werkt vandaag nog wél?

Blog promoten: wat werkt vandaag nog wél?

Leestijd: ca. 9 minuten

Voor nu neem ik even aan dat er genoeg artikels op je blog staan en dat er met de content an sich weinig mis is. Ook de tips voor zoekmachineoptimalisatie laat ik even voor wat ze zijn. Niet omdat ze niet zouden werken – SEO is nog altijd de beste garantie voor structurele groei van je blog op termijn – maar omdat niet iedereen zich hierin wil of kan verdiepen.

Blog promoten: 11 tips voor succes

Denken we aan blogpromotie dan komen we meestal niet veel verder dan het ongegeneerd linkjes dumpen op social media. Die strategie kan nog werken, maar het is zeker niet meer de gegarandeerde vetpot van weleer. Nee, het resultaat van die simpele deelacties is meestal erg pover. En erg tijdelijk. Wat je dan wél doet?

1. Laat je opmerken op social media. Mét je blog

Het is dus niet zo dat je als blogger helemaal niks meer te zoeken hebt op social media. Al was het maar omdat veel mensen via socials nieuwe blogs ontdekken en nogal wat volgers rekenen op diezelfde sociale media om op de hoogte te blijven van nieuwe content op je site. In de regel zit je op social media om:

  • contacten te leggen met je (potentiële) volgers
  • te luisteren naar vragen en problemen van je volgers
  • te praten over de topics waar jij over blogt
  • interessante content te delen van anderen over jouw blogonderwerpen (vergeet hen niet te taggen)
  • spontaan hulp en suggesties te geven wanneer mensen een probleem aankaarten
  • te peilen naar reacties op jouw content en/of toekomstige artikels
  • mee de schouders te zetten onder belangwekkende projecten van je volgers

Kortom, idealiter gaat het op jouw socials niet alleen om jou(w content). Des te meer om je volgers én de (hot) topics waar jij over blogt. Waar het je uiteindelijk om te doen is, is dat je volgers – en andere influencers binnen je niche – jouw kanalen zien als een kennisbron op het vlak van jouw onderwerpen.

Dat wil niet zeggen dat je het klassieke linkje delen naar je nieuwe artikel nooit meer mag toepassen. Weet wel dat je op die manier geen blijvende indruk zal maken op je volgers…

Ik heb het gevoel dat ik tot in de eeuwigheid op deze nagel mag blijven kloppen. Dus nogmaals: zet een link naar je blog in je bio op social media. Als je bovenstaande suggesties en tips toepast zullen veel mensen je profiel aanklikken. Is er dan geen link naar je blog, dan wring je gouden kansen vakkundig de nek om.

Meer algemeen gesproken is het slim om je blognaam annex url overal achter te laten waar dat ongestraft kan en mag. Nee, dat zal niet zorgen voor een tsunami aan blogverkeer. Maar beetje bij beetje gaat je naamsbekendheid er wel op vooruit.

Boost je Facebook fan page

Hoe doe je dat? Alleszins niet door je fan page vol te gooien met links naar je recente blogberichten. Facebook toont dat soort simpele berichten alsmaar minder aan je volgers, met alle gevolgen van dien. Net als op de rest van je social mediakanalen doe je er goed aan om vooral de interactie op te zoeken met je volgers:

  • Stel gerichte vragen
  • Deel interessante content van anderen (over dingen waar jijzelf ook zou kunnen over bloggen)
  • Vraag je volgers naar hun mening over hete hangijzers om en rond je niche
  • Gebruik je fanpage om je volgers te helpen bij problemen

Wees actief in Facebook-groepen en op andere internetfora waar over jouw blogonderwerpen wordt gepraat

Niet om er met alle geweld je blogs te gaan spammen. Wel om je op te werpen als iemand met kennis van zaken. En wanneer de gelegenheid zich voordoet mag je gerust (gericht) naar je blog(berichten) verwijzen.

2. Richt een eigen Facebook-groep op

Hiermee ga je duidelijk nog een stapje verder. Je plaatst niet alleen berichten op Facebook in de hoop dat je ermee in de kijker loopt en mensen erop klikken. Nee, je bouwt zelf een online community op om en rond de topics waar jij over blogt. Je zet jezelf neer als een expert binnen je (blog)niche en je bouwt aan je naamsbekendheid.

Zo ben ik beheerder/groepsexpert bij Blogzone Nederlands, een Facebook-groep voor en door enthousiaste bloggers. Dat past natuurlijk perfect in mijn straatje. Ik ondersteun en leg contacten met collega-bloggers, beantwoord vragen, geef tips,… En bij die gelegenheid verwijs ik nogal eens naar een artikel op dit blog. Al is dat laatste niet het hoofddoel.

Zo’n Facebook-groep oprichten en van de grond krijgen is niet iets wat je zomaar even doet. Het is wat werken, maar het brengt mijn echt wel wat bij: extra inspiratie voor blogonderwerpen én extra verkeer naar mijn blog.

3. Pinterest

Pinterest is eerder een grote visuele zoekmachine voor plaatjes dan dat het een social mediaplatform is. De interactie tussen gebruikers is er minimaal. En dus is het aantal volgers ook veel minder van belang. Maak voor elke blogpost een mooie pin, verdeel die over relevante borden en Pinterest kan je blog een ferme boost geven. Als je nog echt een tsunami aan bezoekers wil, moet het van Pinterest komen tegenwoordig.

4. Je blog promoten via Instagram?

Zo op het eerste zicht is Instagram niet meteen de ideale plek om je blog te promoten. Onder meer omdat je in je Instagram posts geen link kan plaatsen naar je blogbericht. Je zal je volgers dus nieuwsgierig genoeg moeten maken opdat ze naar je Instagram-bio gaan (waar wel een link naar je site geplaatst kan worden).

Het platform is echter zodanig populair dat je er als blogger moeilijk weg kan blijven. Nicole Adelaars geeft enkele tips om Instagram in te zetten in functie van je blog.

5. Werk samen met andere bloggers

Tja, wat kan je je zoal voorstellen bij een samenwerking met andere bloggers? Spontaan denk je misschien aan een of andere vorm van gastbloggen. Maar zover hoef je het niet eens te drijven. Waarom bijvoorbeeld niet afspreken met een paar bevriende bloggers om elkaars artikels te delen? Of in je artikels linkjes te plaatsen naar andermans werk als dat te pas komt? Breng elkaar daarvan dan op de hoogte.

Pak dat een beetje slim en systematisch aan en zo vergoot je stelselmatig je bereik.

Heb je geen zin om die afspraken met je collega’s te maken en wil je je nergens op laten vastpinnen? Niets belet je om in je eentje regelmatig leuke content van collega-bloggers rond te delen. Ook op die manier loop je in de kijker. Bij je volgers én bij diegenen wiens artikels je deelt. Vroeg of laat kunnen je positieve dingen gebeuren.

6. Toch maar iets met Youtube?

Vandaag heb je meer dan één voetje voor als je vol met je smoel in beeld durft te komen. De combinatie van je blog en een Youtube-kanaal is dus ijzersterk. Je hebt in ieder geval twee ijzers in het vuur liggen.

7. Lanceer een nieuw begrip in je niche

Oké, dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Dat nieuw begrip zou iets moeten zijn dat je doelgroep aanspreekt uiteraard. Een term die je lezers spontaan willen/gaan gebruiken. En als er over dat nieuwe begrip geschreven wordt, is het natuurlijk niet zo raar dat er een link naar jouw blog komt als zijnde de oorsprong van het nieuwe begrip. Extra backlinks voor je blog en een grotere naamsbekendheid zijn het gevolg.

De term omniblog is zo’n begrip dat heel sterk met dit eigenste blog in verband wordt gebracht.

8. Schrijf een e-boek en stel het gratis ter beschikking (zonder dat mensen zich moeten inschrijven op je nieuwsbrief)

Een beetje ambitieuze blogger is vertrouwd met het-lokkertje-in-ruil-voor-een-mailadres. Of dat lokkertje nu een gratis e-boek is of iets anders is om het even. Stel je gratis weggever ook ter beschikking ZONDER dat mensen zich moeten inschrijven op je mailinglijst.

Reden? Lang niet iedereen is bereid zomaar zijn naam en e-mailadres bij je achter te laten. Ook niet als ze daarvoor iets gratis krijgen toegezonden. Door echter je bezoekers de keuze te laten (alleen de gratis weggever downloaden of zich ook effectief inschrijven op de mailinglijst) verlaag je de drempel om met jou(w werk) in contact te komen aanzienlijk.

Goed, de mensen die alleen geïnteresseerd zijn in het gratis cadeau komen niet op je maillijst, maar komen wel in contact met jouw verhaal. Sowieso is dit goed voor je naambekendheid en je bouwt daarbij aan je expertstatus.

Vooral voor nichebloggers is het relatief eenvoudig om een backlink te krijgen voor je blog van één van de vele startpagina’s die te vinden zijn. Startpagina’s of linkpagina zijn eenvoudige internetpagina’s waar internetliefhebbers links naar hun favoriete webpagina’s kunnen verzamelen. De verzamelde linkjes draaien meestal om en rond een specifiek topic. Het fenomeen van internetstartpagina’s is typisch voor Nederland en België, elders vrijwel onbekend.

Lang verhaal kort: jij kan hier een relevante backlink scoren en extra verkeer naar je blog brengen. Op veel startpagina’s kan je de eigenaar contacteren en een linksuggestie doen. Een link naar jouw blog in dit geval. Het is wel even zoeken naar linkpagina’s omtrent (een) topic(s) waar jij over blogt.

Dat gezegd zijnde, toch een waarschuwing: het is tegenwoordig niet zo simpel om nog kwaliteitsvolle en relevante startpagina’s te vinden die nog steeds actief zijn. Veel linkpagina’s zijn van matige tot slechte kwaliteit (hoge spamscore) en vaak al jaren verlaten. Je kan het proberen, maar doe het in ieder geval met mate!

Ik geef deze tip maar mee omdat ik onlangs eerder per toeval ontdekte dat dit blog nogal wat backlinks heeft van startpagina’s. En een aantal daarvan hebben een verrassend lage spamscore.

10. Een beetje leuren met je content

Soms is blogpromotie ook een kwestie van je stoute schoenen aantrekken. Waar het om gaat is dat je andere (relevante!) blogs en websites zover krijgt om naar een artikel op jouw blog te linken. Hoe je dat doet?

Contacteer de eigenaar van een blog dat ook wat aan jouw artikel zou kunnen hebben

Oké, misschien ben ik hier niet al te duidelijk. Stel, je schrijft een artikel over – noem nog eens wat – het zelf maken van een pizza oven. Dan zou je de eigenaar van een foodblog met pizzarecepten kunnen contacteren met het vriendelijk verzoek een link te plaatsen naar je stuk over je zelf gefabriceerde pizza-oven. Je artikel zou immers ook interessant kunnen zijn voor lezers van die andere site.

Laat inhoudelijk sterke reacties achter op andere blogs

Lees je elders een interessant blogbericht over een topic waar jij oprecht een duchtig woordje kan over meepraten? Doe voor één keer de moeite om een uitgebreide reactie achter te laten. Niet om je blog te spammen. Wel om nuttige aanbevelingen te doen, extra tips te geven of vragen te beantwoorden. Bij die gelegenheid kan je – quasi terloops – melding maken van je eigen blog/expertise.

Goed, het levert je niet meteen massa’s verkeer op, maar bij de eigenaar en zijn doelpubliek zet je je wel in de kijker als iemand met kennis van zaken.

Meer van dat?

11. Werk ook offline aan de naamsbekendheid van je blog

Je blog promoten moet af en toe ook een offline. Met heel wat bloggers is iets vreemds aan de hand. Ze vinden het geen probleem om het halve internet vol te spammen met links naar hun blog; sleuren bezoekers desnoods bij de haren naar hun content. En dat terwijl ze in real life nauwelijks over hun blog durven te praten. Bizar, toch?

Ook buiten de onlinewereld kan je mensen enthousiast maken voor je blogproject. Als je tenminste uit je schulp komt. 3 tips:

  1. Oefen de elevator pitch voor je blog zodat je snel en concreet kan uitleggen aan leken waar het op je blog allemaal om te doen is.
  2. Laat T-shirts maken met je blognaam en url. En draag ze. Een prima gespreksopener!
  3. Druk visitekaartjes voor je blog zodat je ze kan achterlaten bij een geïnteresseerde gesprekspartner. Hij of zij vergeet je blog minder snel en zal misschien ook echt je blog bezoeken.

Conclusie?

Je blog promoten, ik denk dat je rustig kan stellen dat het er de afgelopen jaren zeker niet makkelijker op geworden is. Vooral omdat er veel minder gewoon op automatische piloot kan lopen. Pinterest vormt de uitzondering, maar voor hoelang nog?


Oorspronkelijke versie van dit artikel: augustus 2020

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Blog promoten: wat werkt vandaag nog wél?”

  1. Zoë avatar

    Interessant hoe de wereld groeit – toen ik ooit begon met bloggen was dat pre-social-media…Daar was de blog zelf het medium.
    Nu lijken die andere takken van online sport de oorsprong,basis en uitgangspunten te vormen. Heftig!

    Dat wordt toch maar gewoon de linkjesspam hoor – Youtube is mij een deurtje te ver.
    Alsnog wel waardevolle tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.