Homebeter bloggenZoekfunctie van je blog: veel te snel vergeten!
0
(0)

Eén van de meest onderschatte features van een blog? Zonder enige twijfel de interne zoekfunctie van je blog. Sterker nog wie een theme heeft zonder zoekvak, moet volgens mij ASAP op zoek naar een ander thema voor zijn blog.

Ik legde hier al eerder omstandig uit waarom een fatsoenlijk blog echt niet zonder zoekformulier kan. Dat pleidooi ga ik hier niet opnieuw voeren. Wat ik toen echter niet vertelde:

Zoekfunctie geeft inspiratie om te bloggen

Want wat wil het geval? Via Google Analytics kan je namelijk vrij makkelijk aan de weet komen welke zoekwoorden je bezoekers zoal intikken in de zoekbalk van je blog. Als je op zoek bent naar inspiratie voor blogonderwerpen, kan dit zeer waardevolle informatie opleveren. Het is een manier om te achterhalen wat je lezers vooral interesseert en – belangrijk – welke woorden zij gebruiken om naar specifieke informatie te zoeken…

Je WordPress-blog moet hier voor gekoppeld zijn aan Google Analytics, uiteraard.

 1. Open Google Analytics
 2. Kies in de linkerkolom voor de sectie Gedrag
 3. Klik door naar Site-content
 4. Kies dan voor Alle pagina’s (bovenaan het scherm zie je de grafiek, onderaan een lijst met pagina-urls en daartussen zie rechts een zoekvakje)
 5. Typ /?s= in het bewuste zoekvakje (en druk Enter of klik op het loepje)

Je ziet nu een lijst verschijnen met woorden die je bezoekers hebben getypt in het zoekvak van je blog. Het is wel raadzaam om de periode waarop de gegevens betrekking hebben wat uit te breiden (met een aantal maanden bijvoorbeeld) om een globaler beeld te krijgen. Standaard gaat het over de afgelopen 30 dagen.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om de zoekwoorden die men vanuit Google heeft ingetikt om op jouw site terecht te komen. Wel om de trefwoorden die zijn ingetikt binnen je blog.

[wp_ad_camp_3]

De zoekfunctie van het blog wordt amper gebruikt?

Dat kan kloppen! Het overgrote deel van je bezoekers doet niet eens de moeite om op zoek te gaan naar het zoekvak (mooie woordspeling, toch? 😉 ). Vandaar trouwens ook de raad om een voldoende lange periode te bestuderen. Het lijkt wat onzinnig om je te baseren op een paar haastig ingetypte zoektermen afkomstig van niet eens één procent van je bezoekers.

Maar vergis je niet. Dit zijn mensen die heel gericht op zoek gaan naar specifieke info op JOUW BLOG. Het is zoals ik altijd placht te zeggen: dit is slechts het topje van de ijsberg. Je kan er donder op zeggen dat veel meer mensen op zoek (zouden willen) gaan naar die info! Hoe dan ook, je wil er toch zeker van zijn dat je hen op hun wenken kan bedienen?

Wat te doen met al die zoektermen?

Goed, het loont de moeite om hier eens wat beter naar te kijken. Welke zoektermen had je verwacht? Welke niet? Kom je gelijkaardige zoekwoorden tegen dan die die jijzelf gebruikt (synoniemen)? Vind je vaak woorden omtrent onderwerpen waar je niet over schrijft? Welke vreemd zoekwoorden vind je die je nooit in verband zou brengen met je blog?

Bestaat je blog al een tijdje, kijk dan toch maar even of je:

 • geen nieuw artikel moet schrijven (met een zoekterm uit de lijst als focus zoekwoord)
 • geen artikelenreeks wil wijden aan een onderwerp (waar je tot nu toe niet over schreef)
 • niet eens moet beginnen aan een stuk cornerstone content
 • de tijd moet nemen om een bestaand (populair) bericht aan te passen
 • de woordenschat in je artikels moet aanpassen

Zo brengt de zoekfunctie van je site je niet alleen extra info over (de interesse van ) je lezers. Met wat geluk ben je diezelfde lezers ook beter van dienst, krijg je wat extra input voor blogonderwerpen en soort je blog ook nog beter in Google.

Hoe vaak wordt het zoekformulier op jouw blog gebruikt?


Meer van dat?

Foto:  via Shutterstock.com

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “Zoekfunctie van je blog: veel te snel vergeten!”

 1. Krystle avatar

  Ik doe het ook weleens maar kom eigenlijk nooit iets “nieuws’ tegen of iets waar ik denk over te kunnen schrijven. Misschien doe ik iets niet goed? Ik zal eens wat beter gaan kijken.

 2. Ximaar avatar

  Ik gebruik de zoekvakken binnnen en website idd nooit, omdat ik de zoekbalk van Google nog immer gebruik. Daar zit ook een knop in ‘zoek binnen dit domein’ en ‘zoek binnen deze pagina’. Het levert 10x zoveel resultaat op, omdat ie o.m. ook in de reacties zoekt en dat doen zoekvakken van blogs doorgaans niet. Je kan in dat ding ook naar plaatjes zoeken en bijvoorbeeld een tijdvak meegeven. Die zoekbalk van Google scrolt ook nooit uit beeld en kan je dus direct gebruiken en hoef je niet eerst ergens bovenin te zoeken.

  Er zijn maar zelden websites die niet goed door Google geïndexeert zijn.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het is alleen een beetje oppassen voor een overload aan informatie, natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.