beter bloggen, social media, zakelijk bloggen

Etiketjes plakken. We zijn er erg goed in. Blijkbaar voelen we ons pas veilig als alle dingen een naam hebben, keurig in hokjes ondergebracht. Neem nu de notie “professional blog(ger).” Vanaf wanneer ben je een echte professional blogger? Waar ligt de scheidslijn tussen de amateur en de professional? En doet die tweedeling er eigenlijk wel toe?

onlangs vroeg Sylvia zich al af wie of wat een professional blogger is, en Lilith wilde wel eens weten hoe ik de dingen zie, want elkeen schijnt die term toch weer net even anders in te vullen.

Geld verdienen met je blog?

Beginnen we even met mijn persoonlijke definitie. Het veilige hokje, weet je wel…

Voor mij spreken we van een professional blogger wanneer de man of vrouw achter de betreffende blog in kwestie de blog start met de bedoeling er eerder vroeg dan laat een serieus deel van een inkomen uit te puren. Dat kan rechtstreeks (door affiliate marketing of verkoop van advertentieruimten op de blog bijvoorbeeld), of onrechtstreeks (door via de blog een product, bedrijf of dienst in de kijker te zetten om zo uiteindelijk misschien klanten of kopers te werven).

Overigens, wat mij betreft hoef je geen sloten met geld binnen te rijven om als een professional blogger bestempeld te worden. Het gaat om de intentie, de dappere poging.

En daarnaast heb je nog de echte “broodschrijvers” genre ik-schrijf-voor jou-een-blog-en-jij-betaalt-me-xxx-euro-in-harde-contanten.

Ik heb het hier dus niet over de kleine blogger die met Google Adsense probeert zijn/haar blog zelfbedruipend te maken.

De ene pro is de andere hobbyist niet… en vice versa!

Toegegeven, de definitie is misschien wat eng. Objectieve en subjectieve criteria zoals, aantal pageviews per maand, aantal unieke bezoekers, aantal gepubliceerde berichten per week, kwaliteit van de geboden informatie, het aantal dt-blunders per 10.000 woorden, de look & feel van het blog, het aantal reacties onder iedere blogpost en god weet wat nog allemaal met kwaliteit en professionalisme in verband worden gebracht, worden achterwege gelaten.

Daar is een goede reden voor. Er zijn tal van getalenteerde hobbybloggers die de beroepsbloggers op diverse terreinen moeiteloos overklassen, terwijl er zeker ook professionals zijn die heel makkelijk verward zouden kunnen worden met de eerste de beste beginnende amateur. En nee, ik ga geen namen noemen!

De status van professional blogger moet je vooral verdienen

En dan bedoel ik niet alleen “onder de streep.” Want doorwinterde amateur of prutsende beroeps, het enige wat uiteindelijk telt is hoe je door je (potentiële) lezers gepercipieerd wordt. Ben je een autoriteit binnen je niche? Kan je leuk schrijven? Vertel je nieuwe dingen? Kan je je visie passioneel overbrengen en origineel verpakken? Op een persoonlijke manier en met zin voor experiment (dus mét het risico om vol op je bek te gaan voor de ogen van je potentiële klanten)? Verzorg je je (online) imago? Breng je je lezer aan het lachen? Kortom, breng je kwaliteit op je blog? Daar draait het om! Die kwaliteit kan dus zowel door beroepsmensen worden aangeleverd als door (bevlogen) amateurs.

De wetten van het blogwereldje zijn voor iedere webschrijver hetzelfde: zonder passie, kunde, kwaliteit en persoonlijkheid ook geen bezoekers op het blog. Het enige verschil zit ‘m in de gevolgen van het eventuele falen. Voor de hobbyblogger is zulks zonde van de tijd en energie; verder geen man overboord. Voor de echte professional blogger liggen in dat geval de kaarten wellicht een ietsje anders…

De echte professional blogger schept verwachtingen…

… die (moeiteloos) worden ingelost, dat is evident. De kwaliteit moet met enige regelmaat blijven komen. Komt die niet, dan kan je daar als blogger op worden aangesproken. En het moet gezegd: Nederlandse volgers doen dat makkelijker dan hun Vlaamse collega’s.

Een en ander kan daarbij zelfs uit de hand lopen. Er zijn verhalen bekend van OAF’s – ofte Overly Attached Followers – die moord en brand schreeuwen wanneer een artikel op hun favoriete blog niet tijdig online staat. En daar blijft het niet bij want de blog(ger) in kwestie wordt ook nog eens druk beklad op social media waarbij de blogger gebrek aan professionalisme wordt verweten. Ziekte en overmacht zijn daarbij geen verzachtende omstandigheden. De webmaster moet een en ander maar voorzien en enkele artikelen achter de hand houden….

Bovenstaand voorbeeld komt uit de sector van de beautybloggers. Ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat hier ambitie, jaloezie en na-ijver een grotere rol spelen dan elders in de blogosfeer.

Je kan als blogger met ambitie maar beter een olifantenhuid kweken!