Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Wat te doen als je gastbloggers voor je blog zoekt?

Het is niet makkelijk om gastbloggers te vinden voor je blog. De vraag naar gastschrijvers is groot, het aantal bloggers dat bereid is (regelmatig) voor een ander in de pen te kruipen wordt er zeker niet groter op.

Gastbloggers voor je blog nodig? Doe wat moeite!

Wat me wel opvalt is de soms stuitende passiviteit van (vooral) ontvangers van gastartikelen in het hele verhaal. Zij willen gastblogs (want er moet meer content online en de SEO moet beter), plaatsen dus wat lukrake oproepjes op social media, stellen hun wetten, laten gastbloggers het zware werk doen (toegegeven, dit is een conditio sine qua non; een blogpost moet nu eenmaal geschreven worden), publiceren het stuk zonder inleiding en voeren slechts mondjesmaat enige promotie voor hun gastschrijver.

Zo zie ik het veel vaker gebeuren dan me lief is. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat gastbloggers schaars worden. Voor hen staat het geleverde werk maar zelden in verhouding tot de fun die ze eraan overhouden!

Willen beide partijen het maximum halen uit gastblogs dan vergt het van beide kanten ook de nodige inspanningen.

Ooit vond je op Blogtrommel.com het Trefpunt gastbloggers. Een pagina waar bloggers middels een “advertentie” op zoek konden gaan naar een gastredacteur voor op hun blog. En ook gastbloggers (in spe) konden hun diensten aanbieden. Die laatste groep was duidelijk in de minderheid.

Hoewel het Trefpunt gastbloggers destijds een succes was, werd het ook vrij snel weer afgevoerd. Het bleek namelijk een titanenwerk om een en ander actueel te houden, er slopen te veel fouten in de zoekertjes en de bruikbaarheid van de pagina liet veel te wensen over.

Duwtje in de rug?

Vandaag vind je in de menubalk van deze blog een aantal linkjes naar blogs die gastschrijvers zoeken voor hun weblog (GASTBLOGGERS GEZOCHT!). Momenteel zijn er een 70-tal aanbiedingen. Zowel hobby-bloggers als professional bloggers zijn op zoek naar gastschrijvers. Neem gerust een kijkje.

Zoek je gastbloggers voor je blog en wil je hier een link naar je blog plaatsen? Dat kan, en wel onder de volgende voorwaarden:

 1. Je hebt op je eigen blog een pagina (of bericht) waarin je een oproep doet aan je ideale gastblogger en kort vertelt wat je precies verwacht.
 2. Je neemt contact met me op (vergeet de url naar het bericht of de pagina van je oproep niet te vermelden).
 3. Je neemt opnieuw contact met me op als de oproep niet meer geldig is.

Je oproep bereikt zo 800 à 1000 unieke bezoekers extra per week. Geen garantie voor succes, maar misschien wel een extra duwtje in de rug…


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

11 reacties op “Wat te doen als je gastbloggers voor je blog zoekt?”

 1. jan avatar

  Hey
  Zoekt iemand een gastblogger.
  Zelf blog ik over hoe je moet solliciteren daarbij promoot ik de sollicitatiehandboek.
  Neem anders even een kijkje bij mijn blogsite.
  http://www.bedrijfkiestmij.nl
  Het maakt mij echt niet uit waarover ik mag bloggen ik heb een brede interesse.

  Met vriendelijke groet.
  Jan

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Er is ook de mogelijkheid om op je eigen blog je diensten aan te bieden als gastblogger. Is dat geen idee?

 2. Apiedapie avatar

  Ik zou er nooit om vragen, zo in het wilde weg. Bij mij zijn ze gewoon aan komen lopen. Reageerders die ook weleens wat als “artikel” wilden zien, en zelf geen tijd, zin hebben om een blog aan te maken.

  Ze krijgen bij mij alle egards en exposure, maar … ik bewerk de blogs wel, bij sommigen is het bijna een co-produktie, afgezien van taalkundig en stijlkundig editen, gooi ik (in overleg) de volgorde om, zoek titels en tussenkopjes, plaatjes, stimuleer de discussie, en doe de promotie op andere sociale media. Zodoende hebben alle verhalen die er bij mij opkomen een zekere branding: vlot geschreven, luchtige toon, duidelijke opbouw, en altijd tot honderden reacties leidend.

  Gaandeweg – en niet gepland – is het geheel uitgegroeid tot een Apiedapie Schrijverscollectief. Ben nu eigenlijk meer met redigeren van andermans artikelen bezig dan met zelf schrijven. Maar dat komt wel weer. Keiblij ben ik met de schrijvers in mijn stal!

 3. Wesley avatar

  Ik denk niet dat ik ooit een gastschrijver voor mijn blog aan zal nemen, want je hebt dan niet echt de controle over de kwaliteit van de stukjes van de gastblogger.

  En het lijkt me ook niks om een gastblogger allemaal regeltjes op te leggen.

 4. Ximaar avatar

  Voor mij betstaan de woorden gastblog of gastblogger vrijwel niet. Dwz eens een blogbericht van een ander is geen probleem, maar bij een aantal gastbloggers en regelmatige gastblogberichten verdwijnt het persoonlijke dat bij een blog hoort en is het voor mij een webmagazine geworden zoals bijvoorbeel Sargasso of Dichtbij.nl.

  Zelf heb ik op dit gebied met een webmagazine voor een regionale belangenvereniging ook uiterst matige ervaringen. De regioafdeling heeft 600 leden, waarvan 12 te boek staan als actieveling (allemaal vrijwilligers). Op de website staan zo’n 500 berichten en nog geen 1% daarvan is aangeverd door een van die actievelingen, hoe vaak ik er ook om gevraagd heb.

 5. Vani avatar
  Vani

  Leuk artikel! Ik heb zelf een blog maar peins er niet over om in de toekomst een gastschrijver ‘aan te nemen’ vaak zijn de artikelen op blogs van de gast toch anders en mijn ervaring is dat de lezer komt voor jouw unieke stijl en vaak de stukkeen van de gast overslaat.

  Ik ben een tijdje gastschrijver geweest, leuk om te doen.

  Liefs!
  http://www.barkingpaws.nl

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je reactie hier!

   De keuze om wel of niet een gastblogger ’te nemen’ is natuurlijk puur persoonlijk. Mijn ervaring is dat een en ander het best werkt wanneer de (hoofd)onderwerpen van beide blogs op zijn minst zijdelings een beetje op elkaar aansluiten.

   En verder is het natuurlijk van groot belang dat beide partijen duidelijke afspraken maken.

 6. Frederique avatar

  Ik heb één persoon die voor mijn blog mag schrijven en dat is een heel goede vriendin van mij. Dat is meer omdat ze af en toe wat kwijt moet en ze zelf geen blog heeft. Het is voor mij ook echt een toevoeging aan mijn blog, ik laat er niet een eigen bericht voor weg 🙂

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat is inderdaad een hele valabele reden om iets met gastbloggen te doen!

 7. Bloggelientje avatar

  Ik ben geen fan van gastblogs. Ik snap ook niet goed wat er leuk aan is. Behalve dan voor de ‘exposure’ van de persoon die het gastartikel schrijft.

  Waarom willen zoveel mensen een gastblog plaatsen eigenlijk? Zitten ze zo verlegen om content of zo?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Er is inderdaad de ‘exposure’ voor de gastschrijver en het kan een fijne manier zijn om eens een andere klok te laten luiden op je blog. Vroeger werd het ook veel gepromoot als een middel om aan linkbuilding te doen.

   Maar toegegeven, willen beide partijen (gastblogger en gastheerblog) er voordeel uit halen moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het is ook een vrij intensieve bezigheid en veel bloggers vragen zich meer en meer af of het sop de kool wel waard is, heb ik het idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.