Homebeter bloggenWil de echte professional blogger nu opstaan?
0
(0)

Etiketjes plakken. We zijn er erg goed in. Blijkbaar voelen we ons pas veilig als alle dingen een naam hebben, keurig in hokjes ondergebracht. Neem nu de notie “professional blog(ger).” Vanaf wanneer ben je een echte professional blogger? Waar ligt de scheidslijn tussen de amateur en de professional? En doet die tweedeling er eigenlijk wel toe?

onlangs vroeg Sylvia zich al af wie of wat een professional blogger is, en Lilith wilde wel eens weten hoe ik de dingen zie, want elkeen schijnt die term toch weer net even anders in te vullen.

Geld verdienen met je blog?

Beginnen we even met mijn persoonlijke definitie. Het veilige hokje, weet je wel…

Voor mij spreken we van een professional blogger wanneer de man of vrouw achter de betreffende blog in kwestie de blog start met de bedoeling er eerder vroeg dan laat een serieus deel van een inkomen uit te puren. Dat kan rechtstreeks (door affiliate marketing of verkoop van advertentieruimten op de blog bijvoorbeeld), of onrechtstreeks (door via de blog een product, bedrijf of dienst in de kijker te zetten om zo uiteindelijk misschien klanten of kopers te werven).

Overigens, wat mij betreft hoef je geen sloten met geld binnen te rijven om als een professional blogger bestempeld te worden. Het gaat om de intentie, de dappere poging.

En daarnaast heb je nog de echte “broodschrijvers” genre ik-schrijf-voor jou-een-blog-en-jij-betaalt-me-xxx-euro-in-harde-contanten.

Ik heb het hier dus niet over de kleine blogger die met Google Adsense probeert zijn/haar blog zelfbedruipend te maken.

De ene pro is de andere hobbyist niet… en vice versa!

Toegegeven, de definitie is misschien wat eng. Objectieve en subjectieve criteria zoals, aantal pageviews per maand, aantal unieke bezoekers, aantal gepubliceerde berichten per week, kwaliteit van de geboden informatie, het aantal dt-blunders per 10.000 woorden, de look & feel van het blog, het aantal reacties onder iedere blogpost en god weet wat nog allemaal met kwaliteit en professionalisme in verband worden gebracht, worden achterwege gelaten.

Daar is een goede reden voor. Er zijn tal van getalenteerde hobbybloggers die de beroepsbloggers op diverse terreinen moeiteloos overklassen, terwijl er zeker ook professionals zijn die heel makkelijk verward zouden kunnen worden met de eerste de beste beginnende amateur. En nee, ik ga geen namen noemen!

De status van professional blogger moet je vooral verdienen

En dan bedoel ik niet alleen “onder de streep.” Want doorwinterde amateur of prutsende beroeps, het enige wat uiteindelijk telt is hoe je door je (potentiële) lezers gepercipieerd wordt. Ben je een autoriteit binnen je niche? Kan je leuk schrijven? Vertel je nieuwe dingen? Kan je je visie passioneel overbrengen en origineel verpakken? Op een persoonlijke manier en met zin voor experiment (dus mét het risico om vol op je bek te gaan voor de ogen van je potentiële klanten)? Verzorg je je (online) imago? Breng je je lezer aan het lachen? Kortom, breng je kwaliteit op je blog? Daar draait het om! Die kwaliteit kan dus zowel door beroepsmensen worden aangeleverd als door (bevlogen) amateurs.

De wetten van het blogwereldje zijn voor iedere webschrijver hetzelfde: zonder passie, kunde, kwaliteit en persoonlijkheid ook geen bezoekers op het blog. Het enige verschil zit ‘m in de gevolgen van het eventuele falen. Voor de hobbyblogger is zulks zonde van de tijd en energie; verder geen man overboord. Voor de echte professional blogger liggen in dat geval de kaarten wellicht een ietsje anders…

De echte professional blogger schept verwachtingen…

… die (moeiteloos) worden ingelost, dat is evident. De kwaliteit moet met enige regelmaat blijven komen. Komt die niet, dan kan je daar als blogger op worden aangesproken. En het moet gezegd: Nederlandse volgers doen dat makkelijker dan hun Vlaamse collega’s.

Een en ander kan daarbij zelfs uit de hand lopen. Er zijn verhalen bekend van OAF’s – ofte Overly Attached Followers – die moord en brand schreeuwen wanneer een artikel op hun favoriete blog niet tijdig online staat. En daar blijft het niet bij want de blog(ger) in kwestie wordt ook nog eens druk beklad op social media waarbij de blogger gebrek aan professionalisme wordt verweten. Ziekte en overmacht zijn daarbij geen verzachtende omstandigheden. De webmaster moet een en ander maar voorzien en enkele artikelen achter de hand houden….

Bovenstaand voorbeeld komt uit de sector van de beautybloggers. Ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat hier ambitie, jaloezie en na-ijver een grotere rol spelen dan elders in de blogosfeer.

Je kan als blogger met ambitie maar beter een olifantenhuid kweken!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?9 reacties op “Wil de echte professional blogger nu opstaan?”

 1. Wilko van der Ploeg avatar

  Hoi Ben,
  Raar om frequentie als kenmerk voor professionaliteit te nemen. Ik blog 1x per week… of eerlijker nog, ik blog 8x per dag en doe dan twee maanden niets… maar verdeel mijn blogs over de weken. Maar ben ik daarmee niet professioneel bezig?

  Stephen King publiceert ieder jaar een boek… JK Rowling heeft tot nu toe nog maar een boek of 8-9 uitgegeven en Stieg Larsson (van de Millennium Trilogie) is niet verder dan drie boeken gekomen… Maar is de ene schrijver daarmee meer of minder professioneel dan de ander ?

  Voor mij is de professionele blogger iemand die, hoe vaak hij ook schrijft, altijd op zoek is naar ‘iets’ voor zijn blog. Wanneer ik met een klant praat, een boek lees of een probleem op los, rinkelt bij mij altijd de vraag ‘en hoe vertel ik dit in een blog’… of te wel, een professioneel blogger is iemand die de problemen van alle dag die leven in zijn doelgroep omzet in klare taal… en dit af en toe wil delen met zijn achterban…

  En geloof me, als jij of ik vaker zouden bloggen, zouden we minder gelezen worden. Mensen hebben namelijk ook nog een leven buiten onze interesses om.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Wat heb je dat mooi gezegd!

   Voor mij persoonlijk heeft de blogfrequentie weinig te maken met al dan niet “professioneel bloggen,” maar in de wereld van de beauty-en lifestyleblogs is het een criterium waar blijkbaar belang aan wordt gehecht. Ik haal flink wat voldoening uit het simpele feit dat mijn hobbyblog zo nu en dan voor een professioneel blog wordt aanzien…

   1. Wilko van der Ploeg avatar

    Ik haal flink wat voldoening uit het simpele feit dat mijn hobbyblog zo nu en dan voor een professioneel blog wordt aanzien…

    Ik ben blij dat mijn vergissing jou voldoening heeft bezorgd 😉

 2. Caroline avatar

  Leuk stukje! Toen ik nog (amateur) romanschrijver was, vroeg ik mij dat zelfde wel eens af over romanschrijvers, maar toen had ik de blog nog niet ontdekt. Overigens vind ik het een voorwaarde voor professionele bloggers dat ze zonder onderbreking met een ijzeren regelmaat bloggen. Dat is met WordPress en andere reguliere cms’en heel gemakkelijk in te plannen. Het journaal slaat toch ook geen dagje over omdat ze geen inspiratie hebben? En een winkel is ook niet dicht als de eigenaar ziek is, en met een winkel kun je niet eens vooruitwerken. Overigens heb ik wel beautybloggers als volgers, maar ik blog voornamelijk over … bloggen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Jij bent wel streng, moet ik zeggen! 😉

   Die ijzeren regelmaat: dat is precies ook één van de redenen waarom ik mezelf niet als een professional blogger beschouw (naast het feit dat ik er ook geen geld meer verdien). Ik blog publiceer niet dagelijks, hooguit 2 à 3 keer per week. En zelfs daar wil ik me niet op laten vastpinnen.

   Maar ondanks dat denken nogal wat mensen dat Blogtrommel.com een professioneel blog is…

 3. Sylvia avatar

  Haha, die dikke huid heb je inderdaad nodig 😉 Ook als ‘amateur’ blogger trouwens. Dank voor de link!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Jij bedankt voor het op weg zetten bij dit stukje! 😉

 4. Marjolein avatar
  Marjolein

  Hahaha mooi artikel! 😀

  Thanks for sharing 🙂

  X Marjolein

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Graag gedaan, hoor!

   Jij bedankt voor het me bijbrengen van het begrip “OAF.” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.