Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenDoen: enquête organiseren voor meer interactie op je blog
,

Doen: enquête organiseren voor meer interactie op je blog

Ondanks het feit dat zo’n enquête organiseren op je blog wat voeten in de aarde heeft, is het een goed idee om er af en toe wat mee te doen. Zeker als je al een tijdje aan het bloggen bent.

Ik voerde al een aantal enquêtes uit onder lezers en volgers van Blogtrommel.com. Altijd rond dingen die bloggers aanbelangen (en niet zozeer rond dit eigenste blog zelf), dat hoeft niet te verbazen. In deze minireeks wil ik:

  1. aangeven waarom het slim is om als (niche)blogger zo nu en dan een bevraging te doen bij je lezers/volgers
  2. vertellen hoe je makkelijk zo’n enquête kan opzetten en waar je moet op letten
  3. uitleggen wat je zoal kan doen met de feedback die uit zo’n bevraging rolt

Maar nu dus eerst:

Enquête organiseren op je blog: de 4 beste redenen om er wat mee te doen

1. Leer je lezers beter kennen

Als blogger weet je eigenlijk nooit wie je artikels allemaal leest. En wat lezers er vervolgens écht van vinden. Dat kan bevrijdend werken, maar evengoed de twijfels – die vroeg of laat toch de kop opsteken – nog extra voeden.

Een beetje afhankelijk van de insteek van je enquête kan je heel wat aan de weet komen over je lezers/respondenten. Zelfs al zet je de enquête anoniem op (iets wat ik sowieso aanraad om te doen).

Het gaat overigens een stuk verder dan de bevraging op zich. Je krijgt als blogger immers niet alleen een idee over wie je bezoeker is. Je komt ook aan de weet hoe groot het echte, geëngageerde bereik van je blog is. Pageviews en ander cijfermateriaal uit Google Analytics, het is allemaal heel leuk, maar uiteindelijk draait het om mensen van vlees en bloed. Hoeveel mensen ondernemen echt actie (en nemen in dit geval dus effectief deel aan je enquête) wanneer jij daar echt om vraagt??

Blogliefhebber? Wat verwacht jij vandaag de dag van jouw favoriete blogs? Neem deel aan deze enquête en laat het ons weten!

Toegegeven, veel hangt hier ook af van de manier waarop je een en ander organiseert (later meer hierover). Maar toch, het aantal antwoorden op een enquête dat je binnenkrijgt geeft een indicatie van hoe het zit met je populariteit en reputatie. En het is natuurlijk ook een serieuze reality check…

2. Meer interactie (en meer verkeer) op je blog

Een blog beginnen en zelfs regelmatig artikels publiceren op dat blog is niet eens meer zo’n uitdaging. Maar hoe trek je lezers en hoe zorg je ervoor dat die je blog niet na een paar seconden weer verlaten om nooit meer terug te komen? Met andere woorden: hoe betrek je je lezers bij je blog?

Wel, zo’n enquête op zijn tijd kan zeker een duit in het zakje doen. Als die goed in elkaar steekt (en peilt naar de dingen waarover je volgers echt wel een uitgesproken mening over hebben) kan er flink wat animo ontstaan.

Dan helpt het natuurlijk als je de enquête niet alleen op poten zet, maar nadien ook de resultaten van de bevraging deelt met je publiek. Giet de feedback in een (uitgebreid) artikel voorzien van jouw persoonlijke commentaar. Elke deelnemer aan je enquête heeft nadien een verdomd goeie reden om je blog opnieuw te bezoeken, of niet soms?

3. Een enquête organiseren levert je authentiek cijfermateriaal op

Vooral voor nichebloggers of omnibloggers is dit van belang. Je onderzoek levert je concrete data en cijfermateriaal op. Als je daarmee kan zwaaien kom je op zijn minst gedeeltelijk los van gissingen, aannames en vastgeroeste conventies. Dat is goed voor je expertstatus als blogger.

4. Je kan nieuwe content maken op basis van feedback uit je enquête

Goed, dan heb je de enquête opgezet, antwoorden binnengekregen en cijfermateriaal verzameld. Zoals gezegd kan je je onderzoeksresultaten samenvatten en delen in een artikel.

En misschien zeef je uit de enquête een paar ideeën voor nieuwe blogberichten.

Of – waarom ook niet – je haalt het meest opvallende cijfermateriaal uit de bevraging en je gebruikt het als basis voor een mooie infographic. Via een site als Canva is die vrij makkelijk in elkaar te flansen. Fraaie infographics doen het vaak goed op Pinterst en worden ook wat makkelijker gedeeld op andere social media.

Tot zover een paar donders goeie redenen om iets met enquêtes op je blog te doen. In een volgende aflevering zien je hoe één en ander concreet kan worden opgezet. De tips om van zo’n onderneming een succes te maken mogen dan niet ontbreken.


Meer van dat?

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.