HomeProductief bloggen10 tijdverspillers voor bloggers: saboteer je eigen blog niet!

10 tijdverspillers voor bloggers: saboteer je eigen blog niet!

Goed bloggen kost veel tijd. Ik weet niet hoe ’t bij jou zit, maar tijd heb ik zelden op overschot. Het is dan ook zaak om de tijd die je aan je blog spendeert optimaal te gebruiken zodat je je blog écht vooruit helpt. Maar net dat is zo lastig! Als blogger komt er zoveel op je af – of dat dénken we – dat er soms nauwelijks tijd over is voor de dingen die echt het verschil maken voor je blog. Dit zijn de 10 favoriete tijdverspillers voor bloggers. Trap niet in die val.

Leestijd: ca. 9 minuten

Oh ja: Aan het eind van dit artikel tijd voor een beetje fun. Overloop de lijst en ontdek welk type blogger jij bent.

10 tijdverspillers voor bloggers die een blog saboteren

Eigenlijk is het knap lastig, want de hier beschreven tijdverspillers voor bloggers zijn weldegelijk belangrijk voor de groei en het succes van zo’n blogproject. Maar meestal ben je er op de verkeerde momenten mee bezig en – vooral – steek je er veel te veel kostbare tijd en energie in.

1. Het tussendoor checken van Analytics, mails, nieuws, social media, enz…

Enfin, er valt heel wat te controleren vooraleer je rustig kan beginnen schrijven, toch? Maar eerlijk, de kans dat het bij “even checken” blijft is eerder klein. Voor je het goed beseft ben je de helft van de bedoelde schrijftijd kwijt aan… ja, aan wat eigenlijk?

Dit zijn dingen die niet weglopen. Waarschijnlijk kan je er evenmin veel aan doen. Er is geen man overboord als je het een paar uur niet checkt of zelfs een dagje overslaat.

Oplossing: doe aan time blocking

Met time blocking reserveer je tijd in je agenda specifiek voor bepaalde taken en activiteiten. Spreek met jezelf af hoe vaak en wanneer je die activiteit gaat doen en hoelang je daarmee bezig zal zijn. En natuurlijk doe je je stinkende best om je aan die afspraak te houden.

Soms gebeurt het dat je tijdens het schrijven iets te binnen schiet wat niks met het schrijven van een blog te maken heeft. Onderbreek jezelf niet, maar noteer je hersenspinsel snel en werk verder.

2. Last van VOT

Waarbij VOT staat voor Vrees (angst), Onzekerheid en Twijfel. Dit hangt nauw samen met het te vaak checken van nieuwsbronnen en statistieken.

  • Oei, de bezoekersaantallen dalen (wat zou er aan de hand zijn)?
  • Ben ik wel goed genoeg?
  • Wat moet ik met deze trend?
  • Is de concurrentie niet te groot?
  • Maak ik wel de juiste keuzes?
  • Blogger x, y of z heeft meer succes dan ik (wat doe ik verkeerd)?

Als je ook maar een beetje ambitieus bent komen de twijfels eens in de zoveel tijd opspelen. De kunst is om je de kop niet zot te laten maken. Zoek naar manieren om het je lezer naar de zin te maken én naar jouw manieren om dit zo lang mogelijk vol te houden. Alles komt goed.

Ja, het helpt je blog als je een beetje op de hoogte bent van trends en nieuwigheden binnen je (blog)niche. Maar dat wil nog niet zeggen dat je altijd en overal bovenop het nieuws moet zitten. Laat staan dat je elke hype of trend onmiddellijk moet gaan volgen.

Dat leidt je alleen maar af van je blog. Vergeet niet dat je blog in de meeste gevallen een lange termijn project is. De waan van de dag is zelden echt relevant. Toch niet voor het artikel waar je NU mee bezig bent.

Probeer niet in de verleiding te komen om alles meteen op te volgen, maar doe je ding.

Oplossing: bouw een informatiesysteem en plan aparte leesmomenten in

Oké, je wil bijblijven en belangrijke dingen niet uit het oog verliezen. Maar dat hoeft niet per se hier en nu. Daarom:

  • volg een aantal “grotere bloggers” en experten binnen je niche. Pas als zij zich massaal beginnen roeren over een bepaald idee of trend moet jij er ook eens naar kijken.
  • bouw een informatiesysteem voor je blog: dit is een digitale plek waar alle inspiratie, ideeën, nieuws, hersenspinsels en informatie omtrent je blogactiviteiten worden verzameld voor later. Handig want jij kan verder werken zonder bang te zijn om echt belangrijke dingen door je vingers te laten glippen.
  • plan op gezette tijden leesmomenten in: zo kan je onder meer door je informatiesysteem banjeren en nieuws, berichten en inspiratie die in de afgelopen tijd tot je kwam lezen en herkauwen. Om goed te zijn staat die leestijd trouwens compleet los van je schrijftijd.
  • maak en gebruik een concrete takenlijst: per slot van rekening moet je je hoofd kunnen vrijmaken om zaken vooruit te laten gaan én je schrijfbrein op toerental te krijgen. Een takenlijst bijhouden kan hier wonderen verrichten

3. Shiny Object Syndrome

Veel bloggers hebben hiermee te kampen. Ikzelf ook trouwens. Op de meest onmogelijke momenten komen we interessante tools, plugins, producten en diensten tegen waarvan we denken dat ze ons blog een serieuze boost kunnen geven. Direct beginnen de handen te jeuken. Dus toch snel eventjes kijken, een YouTube-video opsnorren, een account aanmaken, wat experimentjes uitvoeren,… Je bent zo enkele uurtjes verder en helemaal out the zone. En het artikel dat eigenlijk al lang en breed geschreven kon zijn – en waarschijnlijk een pak belangrijker is voor de groei van je blog – ligt er nog steeds.

4. Te fel bezig zijn met opmaak, design en indeling van je blog

Dit hangt vaak samen met het Shiny Object Syndrome. Natuurlijk is het fijn als je site er een beetje netjes bijstaat. Dus spendeer alsjeblieft wat tijd aan het design van je blog. Als in: zorg ervoor dat het zaakje een beetje overzichtelijk is en logisch werkt. En het is tof als lezers een tijdje op je blog kunnen rondhangen zonder pijn aan de ogen te krijgen.

Er gaat ongelofelijk veel (beginners)enthousiasme verloren aan relatief pietluttige zaken als de perfecte indeling van pagina x, het ideale kleurenpalet voor sectie y en de beste setup van plugin z. Voel je je onzeker over een goed blogdesign, neem een modern (WordPress)-blogtheme en neem het in gebruik zonder wijzigingen aan te brengen. Er is in dat geval waarschijnlijk bar weinig mis met het design na, je blog. Tijd om te tweaken is er later altijd nog.

En verder? Over smaak en kleur valt niet te twisten. Concentreer je op datgene waar je bezoeker voor komt: je verhalen, je content.

Oplossing: maak wederom een lijstje

Houd een aparte running list bij voor je secundaire taken rondom je blog(gen). Secundaire blogtaken? Het zijn alle taken en taakjes die weinig met het creëren van content te maken hebben en die eigenlijk ook niet zo dringend zijn. Op het WordPress-onderhoud na misschien. Die secundaire taken kunnen best een poosje wachten, maar plan hier zeker ook tijd voor in. Vergeet ze niet.

5. Schrijven voor SEO en niet voor mensen

Dit hoort zeker bij de grootste tijdverspillers onder bloggers. Maar SEO is belangrijk, toch? Dat klopt, maar je moet content maken die mensen leuk en leerzaam vinden. Pas daarna kan je eventueel kijken of de zoekmachineoptimalisatie beter kan.

Google is op dit moment druk bezig content uit de top van de zoekresultaten te halen waarvan het denkt dat die er alleen maar is om te scoren in Google en niet echt toegevoegde waarde brengt.

Wat mij betreft is het stilaan tijd om SEO-plugins misschien niet overboord te gooien, dan toch te negeren als de plugin in kwestie een eerder matige SEO-score meegeeft. Ik merk het ook op dit blog. De artikels die goed scoren in de zoekmachines zijn niet noodzakelijk de stukken met de beste SEO-score. Als jij vindt dat een stuk goed geschreven is en je doelpubliek kan plezieren is het in orde. Lezers, bloggers en het Google-algoritme zijn slimmer dan welke SEO-plugin dan ook.

6. De perfecte blogpost maken

Het heeft geen zin om de lezers van je blog bagger of onzin voor te schotelen. Als je een deuk in een pak boter wil bloggen als je meer dan twee goedlopende zinnen achter elkaar kan zetten. Binnen een redelijk tijdsbestek als het even kan. Maar dat wil niet zeggen dat alles wat je publiceert perfect moet zijn en moet mee kunnen dingen naar de Nobelprijs literatuur. Nee, je gaat voor iets waar je achter kan staan, iets dat je lezer blij kan maken en… iets dat 80 à 90% oké is.

De laatste 10 à 20%? Die zijn voor later, bij een update van het artikel. Of niet, natuurlijk. Het punt is: de kans is groot dat je, niet lang na het publiceren van het artikel, toch niet helemaal tevreden bent met wat je gemaakt hebt. Toch nog een spelfout hier, een ontsnapte typo daar, en ginder toch nog een verkeerde opmaak of een ontbrekende hyperlink? Ah, hier een foto die net niet helemaal uitkomt. Moet punt y en z bij nader inzien niet wat uitgebreider?

Zou kunnen. Er is altijd wel iets te vinden dat voor verbetering vatbaar is. Echter, je moet je afvragen of het de moeite loont om je druk te maken over die laatste 10 of 20%. Want wat je vaak ziet is dat de tijd en de moeite die je investeert om het zaakje helemaal perfect te krijgen niet in verhouding is met de winst die het oplevert. In tijden waarin succesvol bloggen ook gelijk staat met voldoende tempo maken met bloggen is dat ook iets om te overwegen.

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

7. Verlamd raken door statistieken en tools

Moderne bloggers hebben nogal wat online tools tot hun beschikking. Tools om webverkeer te meten, keyword tools, SEO tools, tools die de laadsnelheid van je blog meten,…

Zijn ze echt nuttig? Helpen ze je de juiste beslissingen te nemen? Helpen ze je blog echt vooruit? Soms wel, soms ook helemaal niet. Eigenlijk is geen enkele van de tools echt betrouwbaar. Hooguit krijg je een indicatie. Enige uitzondering (en dan nog): vormen de tools die effectief een koppeling met je blog hebben.

Je kan ze gebruiken om je te helpen bepaalde beslissingen te nemen (zoekwoordenonderzoek, niche bepalen, onderwerpkeuze, keuze van blogtitels). Maar het zou ronduit dom zijn om daar alleen op de tools te rekenen. Laat tools niet alleen bepalen wat je wel en niet doet op je blog. De kans bestaat dat je bedrogen uitkomt.

8. Massaal veel content maken zonder plan

Steeds meer content maken is geen garantie voor succes. Ook al heb je met diverse AI-tools a la ChatGPT en andere best wel wat mogelijkheden om sneller te schrijven dan vroeger. Je blog moet ook een bepaalde autoriteit uitstralen als jet gaat om jouw topics. Dat bereik je niet door slechts af en toe te bloggen, maar ook niet door heel veel te bloggen over allerlei onderwerpen onder de zon.

Kies je blogtopic(s) zorgvuldig uit, probeer systematisch alle subtopics te coveren en maak gebruik van de WordPress-categorieën. Dan ben je al een flink end op weg.

9. Je blog te vroeg monetizen

Veel bloggers willen vroeg of laat wat verdienen aan hun blog. Logisch dat er naarstig gezocht wordt naar mogelijkheden voor affiliate marketing, display advertising, een eigen digitaal product aanbod,… Wat voor methode je ook kiest, je hebt traffic naar je blog nodig. En wie traffic zegt, zegt content. Dus…

Bovendien, wil je met enige kans op succes producten en diensten promoten bij je lezers, dan zal je je bezoekers toch een beetje moeten leren kennen. Grote kans dat die interactie (voorlopig) vooral gebeurt via de blogcontent.

Als je blog geen vrijblijvend hobby’tje is zou ik zo snel mogelijk beginnen met de uitbouw van een mailinglijst voor je blog. Je bent dan wat minder afhankelijk van de grillen van Google en diverse social media voor bezoekers naar je blog. Daarnaast kom je sneller aan de weet waar je je doelpubliek wel of niet op aanslaat.

10. Niks proberen, niks beslissen

Je hebt het waarschijnlijk al wel lang begrepen: wie succesvol wil bloggen doet niet zomaar om het even wat. Er komt wat research en overleg aan te pas. Je mag alleen niet te lang in die fase blijven steken. Hoe langer je onderzoek loopt, hoe meer twijfel er je hoofd in sluipt. Soms is het gewoon tijd voor resolute actie.

Je wil niet weten hoeveel blogs in het moeras van het wijfelend onderzoek zijn blijven vast zitten. Jammer!

Meer van dat?

Welk type blogger ben jij?

Je bent een:

  • goudvis als je je bezondigt aan alle 10 van deze tijdverspillers voor bloggers. Je slaagt er gewoon niet in je ergens op te focussen en blijft maar rondjes draaien. Een deuk in een pak boter bloggen is en blijft erg lastig.
  • eekhoorn als je je bezondigt aan 7 tot 9 tijdverspillers. Hoelang eekhoorns zich kunnen focussen is niet geweten. Maar zie hen bezig en je weet dat er dieren zijn die het er veel beter vanaf brengen.
  • aap als je last hebt met 4 tot 6 tijdverspillers voor bloggers. Aan enthousiasme en energie – ook belangrijk als je succesvol wil bloggen – maar het levert je op het einde van de rit niet noodzakelijk veel op.
  • bever als je te kampen hebt met slecht 2 of 3 tijdverspillers. Je verdient eerst en vooral felicitaties van de jury. Bevers zijn immers steeds productief en toegewijd. Ze komen er wel!
  • mier als je je door slechts 1 of geen enkele van deze tijdverspillers laat gek maken. Je weet wat werken is en doet zonder morren je ding. Mensen die je bezig zien kijken je wat raar aan terwijl jij iets unieks aan het opbouwen bent.

Conclusie?

Je werkt hard om je blog van de grond te krijgen maar het lukt niet? Verdoe je tijd dan niet met deze 10 tijdverspillers voor bloggers. Veel van die dingen lijken belangrijk, maar zijn relatief bijkomstig. Uiteindelijk draait om (genoeg) fijne content voor je lezers.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “10 tijdverspillers voor bloggers: saboteer je eigen blog niet!”

  1. Ximaar avatar

    De meeste tijd verspil ik aan het lezen van andere blogs en de reacties daaronder. Punt is wel; is dat hobby of een onderdeel om zelf beter te bloggen? Het bericht hierboven was me te lang. Heb ik dus niet gelezen om zo wat tijd over te houden voor m’n volgende blogbericht. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.