HomeSEO3 misverstanden over SEO: bloggers, laat je niet kisten

3 misverstanden over SEO: bloggers, laat je niet kisten

Het is tegenwoordig al SEO wat de klok slaat. Het lijkt er soms op dat alleen je moeder en de kat van de buren je blog kunnen ontdekken als jij niks met zoekmachineoptimalisatie doet. Heb jij ook het gevoel dat Google je pen vasthoudt tijdens het schrijven? Dan laat je veel meer dan nodig leiden door hardnekkige misverstanden over SEO.

Het moet ook gezegd dat al die sites met blogtips flink hun best doen om de misverstanden over SEO in stand te houden. Er kan haast geen tip over het krijgen van meer lezers voorbijkomen of de SEO komt om de hoek kijken. en tools als Yoast SEO – met zijn groene, oranje en rode bolletjes – doen ook een duit in het zakje.

3 misverstanden over SEO

Natuurlijk is zoekmachineoptimalisatie belangrijk als je goed wil scoren in Google. Maar ik roep ook al jaren dat die SEO wat minder technisch wordt. En sterker nog: het komt er bij moderne, slimme SEO op aan te weten wanneer je het advies van Google straal kan negeren. Goed, wat zijn die misverstanden dan?

Misverstand 1: Alle vormen van duplicate content zijn uit de boze

Nogal wat bloggers zijn te bang voor het fenomeen duplicate content. Maar verschillende stukken tekst die her en der terugkomen, artikels die op verschillende sites worden gepubliceerd, bloggers die voortdurend in herhaling vallen, het wordt niet noodzakelijk bestraft door Google. Waar het hen vooral om gaat is dat zij veel verschillende zoekresultaten willen tonen, en geen 300 doorslagjes van een en dezelfde pagina onder elkaar. Daar heeft de gemiddelde internetter namelijk niet zo veel aan. Die eindgebruiker is doorgaans op zoek naar een handvol degelijke suggesties met (hopelijk) een antwoord op zijn vraag.

Schrijf je dus een artikel op je blog, dan mag je dat eventueel ook nog elders publiceren (bij wijze van gastblog bijvoorbeeld). Als daar – op die andere site – wordt verwezen naar het origineel kan het best. Google is intussen meer dan slim genoeg om het origineel terug te vinden en navenant te belonen.

Wil je dat doen dan is het in ieder geval slim om je artikel het eerst te laten verschijnen op de site waar jij dat het allerbelangrijkste vindt.

Let op: dit is geen vrijgeleide om ongegeneerd met je stuk te gaan leuren en het op 653 plaatsen te gaan herpubliceren. Het moet allemaal relevant blijven en ergens toe bijdragen. Anders zal je blog het toch lastig gaan krijgen in de zoekresultaten.

Schaamteloos artikels kopiëren – ook met een link naar de originele blog is not done, dat spreekt. Er bestaat nog zoiets  als auteursrecht! Bovendien, Google houdt van unieke content. Het is vooral op zoek naar info die echt wat toevoegt aan datgene wat al bestaat. Of in het allerbeste geval naar iets dat het bestaande overbodig of achterhaald maakt. Oh, en je lezer wil precies hetzelfde.



Misverstand 2: Alleen artikels die genoeg “goede” keywords bevatten kunnen scoren in Google

Ja, die focus zoekterm van je artikel is belangrijk. Hoewel, echt veel meer dan richtinggevend is het keyword ook niet meer voor Google. Dankzij Google RankBrain begrijpt Google nu veel beter de context waarin bepaalde termen worden gebruikt. Bovendien speelt ook de zoekintentie van de gebruiker een steeds belangrijkere rol, net als het gedrag van de internetter eens ‘ie op je blog is aanbeland.

Misverstand 3: Alleen artikels met x aantal woorden doen het goed in Google

Hoe lang moet je blogpost idealiter zijn? 300 woorden? 500 woorden? 2.000 woorden? Je raadt het al: moderne SEO heeft bar weinig meer van doen met cijfertjes en percentages. Ik verwijs in dat verband altijd graag naar dat ene artikel waarin ik sites met gratis foto’s voor je blog oplijst. Niet direct een toonbeeld van optimalisatie, maar wel goed vindbaar in Google. Blijkbaar zoeken mensen hier toch naar…

Het aantal woorden in een stuk doet er weinig toe, al is het wel zo dat de artikels in Google’s top 10 doorgaans wat langer zijn. Dat heeft te maken met het feit dat die artikelen nu eenmaal beter gestoffeerd, meer woorden bevatten waarop mensen zoeken, vollediger en informatiever zijn. En gebruikers er langer op blijven hangen!

Andermaal is de moraal van het verhaal: maak nuttige, rete-informatieve content en presenteer het zaakje een beetje leuk. Ja, het helpt als je enig idee hebt waar het bij SEO om draait. Maar anderzijds ben je helemaal niks met een artikel dat tot achter de laatste komma aan de eisen van Google voldoet als het voor je lezers hoegenaamd niet te pruimen is.


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “3 misverstanden over SEO: bloggers, laat je niet kisten”

  1. Haydée avatar

    Fijn om lezen dat duplicate content niet per se wordt afgestraft. Ik heb een aantal artikelen die later ook elders gepubliceerd werden (bijvoorbeeld Knack Weekend), en ik vond het jammer dat dit afgestraft zou worden. Maar gelukkig blijkt het zo’n vaart niet te lopen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.