Homebeter bloggenZo beleef je (opnieuw) meer plezier aan het bloggen

Zo beleef je (opnieuw) meer plezier aan het bloggen

Met veel goede moed en dito enthousiasme stamp je een blog uit de grond. En na 6 maanden tot een jaar begint de naald te bewegen: bezoekers komen op je blog, je krijgt meer volgers, het bloggen gaat je almaar beter af en er valt af en toe zelfs wat aan te verdienen. Leuk, goed gewerkt! Maar hoe nu verder? Want het nieuwe is eraf en laten we wel wezen: de lol van steeds stijgende bezoekersstatistieken en een groeiend blogarchief maakt soms opvallend snel plaats voor sleur. Over een langere termijn plezier aan het bloggen beleven is niet vanzelfsprekend.

Waarom je blog een sleur wordt?

Op voorwaarde dat de voorbereiding van je blogproject een beetje goed zat, ligt de oorzaak van de malaise niet bij het bloggen zelf. Wél bij een aantal randactiviteiten die nu eenmaal nodig zijn om van je blog een (commercieel) succes te maken. Denk onder meer aan:

  • SEO
  • promotie van je blog (op social media)
  • het oplossen van technische problemen rondom je blog
  • het onderhoud van je blog
  • allerlei spam behandelen
  • het managen van reacties onder je blog
  • leren werken met software nodig voor je blogactiviteiten
  • lezersvragen beantwoorden
  • het behadelen van e-mails allerhande

Oké, misschien moet je hier niet vanaf dag één rekening mee houden, maar dat verandert naarmate je blog langer bestaat (en meer bezoekers trekt). In het begin best leuk en misschien zelfs interessant, maar niet de dingen waar je voor gekozen hebt. Behoorlijk slopend ook. Jammer, omdat niet alles uit bovenstaand lijstje rechtstreeks bijdraagt aan de groei van je blog.

Blijf meer plezier aan het bloggen beleven: 10 tips

1. Ga terug naar de essentie

Er komt als blogger zoveel op je af dat je soms vergeet waar het je ook al weer om te doen was. Leuke en (ook voor jou) interessante artikels schrijven en die online zetten. Daar word je blij van. Daar krijg je je energie van. Tenminste, dat mag ik hopen.

Durf de randactiviteiten waarover hierboven gesproken wordt resoluut naar het achterplan te drukken. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat ze je veel energie kosten en navenant weinig opleveren.

  • mails kunnen meestal gerust een paar dagen wachten
  • je hoeft niet alle dagen op social media rond te hangen
  • (online) hulp inroepen om je technisch probleem op te lossen is geen schande
  • de kennismaking met nieuwe software kan ook op een ander moment.
  • je hoeft niet iedereen direct van repliek te dienen

2. Meer plezier aan het bloggen met realistische doelen

Natuurlijk kan je probleemloos bloggen zonder plan of gestelde doelen. Ervaring leert echter dat de meeste bloggers baat hebben bij concrete plannen en meetbare doelen. De kans is gewoon een stuk groter dat het blogproject ook echt van de grond komt.

Het is dan wel fijn als je voor jezelf een beetje realistische doelen stelt. Zowel wat betreft de groei van het aantal bezoekers als – bijvoorbeeld – de blogfrequentie. Wees té ambitieus en je kan met geen mogelijkheid aan je eigen verwachtingen voldoen. Niet bevorderlijk voor je eigen blogplezier!

“Er is geen lift als je succesvol wil zijn met je blog. Je moet altijd de trap nemen.”

3. Zorg dat je back office een beetje op orde is

Plezier aan het bloggen zal er nooit zijn als je bij ieder blogbericht veel tijd verdoet door veel te lang naar de knipperende cursor te zitten staren. Succesvolle bloggers piekeren vooral over de vraag of ze genoeg tijd zullen hebben om alle artikels te schrijven. Waarover geblogd moet worden, dat is op ieder moment zonneklaar.

Goed, maar hoe doe je dat? 3 tips die weleens verbazend goed zouden kunnen werken:

Allemaal met de bedoeling om bijna nooit zonder inspiratie te zitten en betere artikels af te leveren in minder tijd. Wedden dat je het bloggen meteen een stuk leuker gaat vinden?

4. Probeer af en toe iets nieuws

Ja, het helpt zeker als je zo’n blog(bericht) telkens weer op dezelfde manier aanpakt. Volgens hetzelfde stappenplan, met dezelfde opbouw en indeling. Dat gaat een stuk sneller, je weet alvast wat ongeveer werkt en je lezer weet wat ‘ie kan verwachten. Anderzijds: de scheidslijn tussen comfortabele routine en sleur is soms behoorlijk dun.

Dreig je in een sleur te belanden? Dan is het de hoogste tijd om eens wat anders te proberen. En dat wat anders kan zich op veel verschillende domeinen afspelen.

  • snij een wat apart onderwerp aan (of ga off topic)
  • niche blogger of zakelijke blogger? Doe eens een wat persoonlijker onderwerp
  • deel je blog helemaal anders in
  • doe iets met gastbloggen
  • kies een nieuw WordPress-thema
  • start een nieuw side project (zoals een Youtube-kanaal, podcast of nieuwsbrief)
  • gebruik nieuwe tools en software bij je bloggen
  • probeer een paar bizarre blogtips toe te passen in jouw blogpraktijk

Dat kan allemaal zorgen voor een frisse kijk op de zaak. Met daaraan gekoppeld een hernieuwde drive als blogger.

5. Zoek nadrukkelijk de interactie met lezers en collega’s

Zeker in de eerste paar maanden van zo’n blogproject kan het er behoorlijk eenzaam aan toegaan. Wanneer dat voor jou een probleem is, zijn er wel wat oplossingen te bedenken:

  • word actief op sociale media
  • meng je in Facebook-groepen en andere online discussiefora
  • laat betekenisvolle reacties achter onder de blogposts die je elders leest
  • probeer zelf op je blog interactie met lezers uit te lokken

Oké, de prioriteit moet liggen bij het maken van mooie content op je site. Maar wil je bezoekers op voor je blog en/of kan je altijd wat extra inspiratie gebruiken, dan kunnen de socials je zeker van dienst zijn. En daarnaast kan je via die kanalen natuurlijk makkelijk contacten leggen met collega-bloggers en gelijkgestemden. Ook al bestaat steeds het gevaar dat je onfatsoenlijk veel tijd verdoet door er te blijven hangen terwijl je eigenlijk aan je blog zou moeten bouwen.

6. Plezier aan het bloggen beleven? Laat ’t vooruit gaan!

Done is better than perfect is een devies dat alle bloggers ter harte zouden moeten nemen. Ja, bezoekers en lezers willen graag kwaliteitsvolle content. Blijft de vraag: “Wat is kwaliteitsvolle content?” Het helpt als je een samenhangend verhaal kan brengen dat ergens steekhoudt. En het is leuk als je een paar zinnen kan neerzetten zonder schrijffouten. Maar verder?

Niet te veel piekeren. Amuseer je, laat je passie spreken, maak het ook niet te ingewikkeld en maak in godsnaam die broodnodige schrijvende meters!

7. Te weinig plezier aan het bloggen: zoek je inspiratie elders

Ik weet natuurlijk niet waar jij zoal je inspiratie voor je blog vandaan haalt. Het kan verrijkend werken als je daarvoor niet je gebruikelijke kanalen gebruikt. Kijk ook naar:

  • blogs uit andere niches of vakgebieden dan die van jou
  • YouTube-kanalen die het (gedeeltelijk) over jouw topics hebben
  • podcasts die handelen over jouw onderwerpen

8. Speel wat met je blogfrequentie

Als startende blogger doe je er goed aan heel regelmatig nieuwe artikels te posten. Nog het liefst op min of meer vaste tijdstippen. Hoe meer hoe liever. Als de kwaliteit van je verhaal tenminste een beetje oké is.

Ben je een meer gevestigde blogger dan kan de blogfrequentie beetje bij beetje naar beneden. Hier is het vooral zaak te kijken wat jijzelf prettig vindt werken.

Met een kadaverdiscipline zette ik jarenlang 2 blogberichten per week online. Sedert begin vorig jaar varieert het publicatieschema veel meer. Soms verschijnt er nog 2 keer in de week een stuk, vaak is er slechts 1 wekelijks artikel en er zijn inderdaad weken dat er niks verschijnt. Voor mij werkt dat prettig. Ik kan artikels produceren als ik er de tijd en inspiratie voor heb. Onderwijl groeit het blogarchief gestaag door.

9. Maak leuke content voor jouw lezers

Dat klinkt natuurlijk goed, maar het is toch niet zo vanzelfsprekend. Vooral bloggers die vol inzetten op SEO om bezoekers naar hun blog te krijgen, vergeten weleens dat blogs gelezen en gesmaakt moeten worden door mensen.

Meer in het algemeen: hoed je voor het publiceren om het publiceren. Idem voor hypes allerhande. Wat vandaag hot en hip is, daar kraait overmorgen misschien geen haan meer naar. En wat Google vandaag belangrijk vindt kan het volgende maand een verfoeilijke praktijk vinden.

Maak dingen waar jij als blogger fier kan op zijn. Ook dat helpt gigantisch als je wat langer plezier aan het bloggen wil beleven.

10. Blog eens op een andere plek

Een beetje blogger heeft een favoriete schrijfplek. Een plek om in alle rust aan je artikels te werken. En toch, om je creatieve brein te prikkelen kan het af en toe verrekte nuttig zijn om de laptop te pakken en ergens anders te gaan zitten. Op een bankje in het park bij mooi weer, in de bib of in een rustig koffiehuis. Probeer het eens en kijk wat voor jou prettig werkt.

Conclusie?

Dit zijn een paar dingen die ikzelf ondernam in de strijd tegen de sleur van het bloggen. Niet alles zal voor iedereen (even goed) werken, maar het loont zeker de moeite om het eens te proberen. Alles is beter dan je blog vroegtijdig een stille dood te laten sterven.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Zo beleef je (opnieuw) meer plezier aan het bloggen”

  1. Ellen (in Wanderland) avatar

    Hoi Ben,

    Ivm puntje 5 om interactie op te zoeken met anderen:
    Ik zou graag wat interactie hebben met andere bloggers. Online, en wie weet, ook wel eens offline: ervaringen uitdelen, wat netwerken, nieuwe mensen leren kennen met gelijkaardige interesses, en ook gewoon voor de fun.

    Ik heb wel eens iets gehoord over blogmeetings, maar via google vind ik nergens iets over geplande blogmeetings in de toekomst. Kan natuurlijk corona-gerelateerd zijn, maar ik besef dat ik ook niet goed weet waar te zoeken. Op Blogtrommel heb ik daarover nog niets gevonden.

    Mijn vragen zijn dus:
    – Heb jij weet van sites waarop blogmeetings (of andere blogevents?) worden aangekondigd?
    – Of ken je andere sites via de welke je contacten kan leggen met andere bloggers, en die misschien ook wel af en toe een keer – op een veel kleinschaligere manier – onderling afspreken of zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.