Homebeter bloggen10 tips voor een lenteschoonmaak op je blog

10 tips voor een lenteschoonmaak op je blog

Niet alleen je huis, maar ook je online stekje verdient weleens een grondige opschoonbeurt. Waar kan je dan zoal aan denken? In dit artikel 10 suggesties voor de lenteschoonmaak van je blog.

Leestijd: ca. 5 minuten

Op blogtrommel.com is zelden sprake van een lenteschoonmaak. Als licht bezeten blogger ben ik immers bijna dagelijks bezig met het onderhoud van mijn blog. Zodra er ook maar iets dreigt mis te gaan zit ik er bovenop. Maar ben jij iemand die dit soort dingen op zijn beloop laat, dan heb je hier een handig overzichtje.

10 dingen die je kan doen

1. WordPress-themes en -plugins bijwerken

Oké, veiligheid en gemoedsrust eerst. Omdat er bij het updaten van zowel WordPress zelf, als van de themes en plugins altijd wel wat in de soep kan draaien, maak je best eerst een back-up van je WordPress-site.

Kijk dan of er bestanden moeten worden bijgewerkt. Doe de updates één voor één en controleer na elke updates of je blog nog naar behoren werkt. Het kan namelijk altijd gebeuren dat er na een update iets misloopt. Het voordeel van deze manier van werken is dat je dan vrijwel zeker weet dat het eventuele probleem te maken heeft met dié plugin.

Verder zou ik eens kritisch kijken naar je verzameling plugins. Heb je ze echt allemaal nog nodig, of kunnen er een paar worden verwijderd? Sommige functies die je handig vindt kunnen misschien net zo goed met een andere plugin uit je verzameling gedaan worden. Of misschien gebruik je nu een nieuw(er) WordPress-thema die een bepaalde plugin overbodig maakt.

Probeer alleszins je WordPress-setup zo simpel mogelijk te houden. Eén WordPress-thema en maximaal een tiental plugins, geen 45. Dat bespaart je webruimte (en dus kosten voor hosting), geeft je wat minder kopzorgen en de volgende lenteschoonmaak van je blog kan een stukje sneller!

2. Je media-bibliotheek in WordPress opschonen

Dan naar de media-bibliotheek van je blog. Zijn er bestanden en foto’s (voor uitgelichte afbeeldingen) die je niet meer gebruikt? Dat kan je makkelijk zien, want WordPress markeert ze als “niet gekoppeld”. Wederom, maak webruimte vrij en verwijder ze.

3. De WordPress-database opschonen

In zo’n WordPress-database verzamelen zich haast ongemerkt tientallen, honderden kleine bestandjes waar je als blogger helemaal niks (meer) mee bent:

  • spamreacties
  • revisies van blogs die allang gepubliceerd zijn
  • reacties die je zelf verwijderde
  • restanten van oude WordPress-bestanden
  • verwijderde berichten en pagina’s

Ook hier: het neemt allemaal plaats in en het vertraagd je website. Opschonen dus, die handel. Daar gebruik ik trouwens een handige plugin voor. Optimize Database After Deleting Revisions.

4. Overbodige pagina’s en blogberichten van je site verwijderen

Als doorwinterde blogger zorg je er natuurlijk voor dat zoveel mogelijk van je blogberichten tijdloos zijn zodat je er – eens gepubliceerd – geen omkijken meer naar hebt. Maar dan nog zijn niet alle blogs gemaakt voor de eeuwigheid. Voor veel bloggers is het een ongemakkelijk idee om blogberichten en -pagina’s te verwijderen. Toch moet je het af en toe eens doen. Compleet verouderde artikels, reviews van producten die niet meer verkrijgbaar zijn, berichten waar je niet meer achter staat, dienstmededelingen voor je bezoekers die niet meer gelden, communicatie rond winacties op je blog die zijn afgerond,… Geen hond heeft er nog wat aan. Die content kan je dus maar beter gewoon verwijderen.

Je dunt je blog uit, maar je houdt het toch vooral up-to-date. Ook dat is goed voor de SEO van je blog!

5. Landingspagina’s, archiefpagina’s en portaalpagina’s aanvullen

Je blogt al een flinke poos en je publiceert regelmatig nieuwe berichten? Dan mag ik hopen dat je ook je stinkende best doet om je blogarchief makkelijk doorzoekbaar te maken. Werk daarom jouw eigen archiefpagina’s bij. En met “archiefpagina’s” bedoel ik niet de pagina’s die WordPress zelf aanmaakt om je blogcategorieën te ordenen.

Ik bedoel de vaste pagina’s die jijzelf aanmaakt om je beste artikels te bundelen. Denk verder ook aan sneeze pages en je eventuele portaalpagina’s. Je hebt in de loop van de voorbije periode waarschijnlijk een aantal nieuwe blogs geschreven die een plaatsje verdienen op je archiefpagina(‘s).

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

De omgekeerde beweging kan trouwens net zo goed: misschien bevatten je pagina’s (links naar) artikels die verouderd zijn en/of intussen niet meer zo belangrijk. Verwijderen en vervangen door nieuwere/betere content.

6. De menubalk van je blog updaten

Is de hoofdmenubalk van je blog ook zo’n gevalletje één-keer-instellen-daarna-overal-afblijven? Dat is best jammer, want zo mis je misschien wel de kans op extra verkeer (kliks) op je blog. In de loop der tijd heb je allicht nieuwe topics aangesneden, nieuwe blogs geschreven die extra aandacht verdienen. De lenteschoonmaak op je blog is een goede gelegenheid om (opnieuw) na te denken over de indeling van je menubalk.

Net als bij het vorige punt: kijk ook naar de linkjes die eventueel verwijderd mogen worden wegens niet meer van toepassing, betere alternatieven of gewoon een andere focus op je blog.

7. Oudere blogs bijwerken

Dan is het tijd om te kijken welke van je oudere artikels een update zouden kunnen gebruiken. Je bent vooral op zoek naar berichten die al een paar jaar oud zijn, nog steeds veel bezoekers aantrekken en het bovengemiddeld goed doen in Google. Laat je de kaas niet van het brood eten en werk die goudhaantjes bij. Zo blijven ze presteren (in Google).

8. Lenteschoonmaak op je blog: tijd voor een nieuwe layout?

Voel je lentekriebels? Misschien voel je dan ook wel wat voor een nieuw WordPress-thema. Of – iets minder drastisch – een nieuwe indeling en opmaak op basis van je bestaande setup. Dit kan overigens ook een prima remedie tegen writer’s block zijn.

En daarmee is de lenteschoonmaak op je blog min of meer afgerond. Maar nu achter de schermen van je blog bezig bent, kan je net zo goed nog een paar stappen extra zetten.

Meer van dat?

9. Zoek de 25 best presterende pagina’s van je blog

Ik zei het hier al eerder. Ben je een ambitieuze blogger dan zou je eigenlijk de pakweg 25 best presterende webpagina’s van je blog moeten kennen. Gewoon omdat het de belangrijkste pagina’s van je blog zijn. Als in: zij leveren je (blog) het meeste op.

  • Geef de bewuste pagina’s voorrang bij ’t updaten van oude content (zie tip 7)
  • Maak enkele ervan rechtstreeks toegankelijk via het hoofdmenu (zie tip 6)
  • Neem er een paar op in je About-pagina, landingspagina of portaalpagina’s (zie tip 5)
  • Link vanuit je blogberichten vaak naar deze toppagina’s van je blog
  • Plaats er een opt-in-formulier voor je nieuwsbrief
  • Plaats extra affiliate links

Kortom, zorg dat webpagina’s met het grootste potentieel ook blijven renderen. Hoe dat “rendement” er voor jouw blogproject er ook moge uitzien.

10. Werp een blik op het informatiesysteem van je blog

En als laatste zou je nog even langs het informatiesysteem voor je blog kunnen lopen.

  • Hoe zit het met je ideeën voor nieuwe blogposts?
  • Welke grotere projecten heb je nog?
  • Moet er nog content gemaakt worden rondom bepaalde zoektermen (om te scoren in Google)
  • Heb je misschien al inspiratie verzameld (en kan een en ander snel worden omgeturnd tot een mooi artikel)?

Kwestie van jezelf optimaal in de startblokken te zetten voor de volgende periode.

Conclusie

Wil je eruit halen wat erin zit, dan verdient ook je online stekje zo nu en dan een grote schoonmaak. Je hebt nu in ieder geval een idee waar je aan kan denken. Houd je blog in topconditie!

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.