Homebeter bloggen5 kleine dingen die je blog kunnen verbeteren
0
(0)

Elke blogger wil zijn blog verbeteren. En dus zorgt ‘ie voor een regelmatige stroom aan blogs (waar ook Google pap van lust). Om het grote werk af te maken mag het zaakje natuurlijk duchtig gepromoot worden.

Onderstaande tips vallen echter eerder onder de noemer “gepruts in de marge.” Je lezer merkt er doorgaans bar weinig van, terwijl het voor je blog op termijn toch een aardig verschil maken. Ook mooi meegenomen: echt veel schrijfwerk komt er meestal niet aan te pas…

Je blog verbeteren: 5 kleine tips

1. Optimaliseer je logo en haeder voor Google

Niet alleen je blogteksten kan je SEO’en. Het is slim om ook je foto’s en plaatjes te optimaliseren voor Google. Misschien doe je dat al.  Vaak worden de header en het logo van het blog gewoon vergeten. Jammer, want het zijn essentiële onderdelen van je blog die bovendien van nature erg vaak in beeld komen.

2. Snel feedback nodig? Doe ’n poll op Twitter

Het is soms lastig om (snel) feedback te krijgen (om en rond je blog bijvoorbeeld). Via Twitter kan je tegenwoordig snel een poll aanmaken die je volgers dan anoniem kunnen aanklikken.

Open een tweet, stel je vraag, klik Poll toevoegen en vul de mogelijke antwoordopties in. Standaard blijft je poll 24 uur in omloop. Voor zover ik begrepen heb kan je je poll maximaal 7 dagen laten circuleren.

Voeg een RT toe in de hoop zo meer mensen te bereiken die je niet actief volgen.

3. Overweeg om de publicatiedatum van je blogs niet te tonen

De meeste WordPress-thema’s tonen standaard de datum waarop het blogbericht is gepubliceerd. Dat is vooral handig als je blog erg nieuwsgedreven is. Of als de volgorde waarin de artikels gelezen  worden enigszins van belang zou kunnen zijn.

Maar soms is het tonen van die datum eerder nadelig. Zeker als je blog al flink wat jaartjes meedraait en/of je maar sporadisch blogt. Lezers geven doorgaans immers de voorkeur aan de meest recente info die er te vinden is. En als ze dan zien dat je bericht al 2 jaar oud is, bestaat de kans dat men gewoon wegklikt, puur op basis van de tijdstempel. Dat fenomeen counter je deels door geen publicatiedatum te laten zien.

Op BT is er momenteel sprake van een tussenoplossing. De datum verschijnt niet vlak onder de blogtitel, maar onderin het stuk.

[wp_ad_camp_3]

4. Wijzig de publicatiedatum van je bericht na een grondige update

Een heel effectieve manier om oudere evergreen content opnieuw vol in de schijnwerpers te zetten! Voer de update door, kies een blogtitel die duidelijk maakt dat het stuk grondig werd bijgewerkt, wijzig de publicatiedatum, klik op Bijwerken en voila; een nieuw blogartikel is geboren.

Lezers de je (blog) niet van nabij volgen hebben hoogstwaarschijnlijk niet eens door wat er aan de hand is/was. Het bewuste bericht komt immers opnieuw helemaal bovenaan je archief te zitten. Je kan het op dezelfde manier behandelen als ging het om een splinternieuwe blogpost.

5. Selecteer je related posts handmatig

Werken met related posts onder je artikels is een manier om je lezer langer op je blog te houden. De meest voor de hand liggende oplossing bestaat erin om een plugin te installeren die de gerelateerde berichten automatisch genereert. 2 nadelen:

 • je moet niet zelden (alweer) een beroep doen op een plugin
 • de plugin kiest vaak niet de beste gerelateerde berichten

Dat laatste punt verdient misschien wel toelichting. Die automatische plugins voor gerelateerde content werken vaak op basis van de categorieën en tags waar je je blogbericht onder catalogeerde. Leuk, maar niet altijd de best mogelijke optie.

Misschien is een verwant artikel uit een andere blogcategorie wel relevanter? Of misschien wil je dat je bezoeker verdergaat met een specifiek artikel, dat nog wat dieper op de zaken ingaat. Enfin, er is hoe dan ook meer ruimte om creatief te zijn.

Dit zijn gewone tekstlinks. Ze zien er misschien niet zo sexy uit als de linkjes die uit plugins worden getrokken (met bijvoorbeeld ook een uitgelichte afbeelding). Wel maken ze meer kans om ook effectief aangeklikt te worden.

Een blog verbeteren en doen groeien doe je dus niet alleen via grootscheepse (schrijf)werken. Het nauwelijks merkbare gepruts doe ook zijn duit in het zakje.

Foto via Shutterstock.com


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “5 kleine dingen die je blog kunnen verbeteren”

 1. Sharp Ben avatar
  Sharp Ben

  Dank voor de complimentjes, alweer :).

  Het klopt wat je zegt: je mag je artikel wijzigen, maar niet de url. Want dan breek je alle links – interne en externe naar dat artikel. Dat kan niet de bedoeling zijn…

 2. Babs avatar

  Wijzig de publicatiedatum is een goede tip! Klopt het dat je de titel wel mag aanpassen, maar niet de url? Ik las ooit iets over dubbele content, of maakt dat niet uit als je de tekst helemaal aanpast?
  Het niet tonen van de publicatiedatum is ook een slimme, zelf klik ik vaak ook niet zo snel op oudere posts, behalve als ik echt gericht iets zoek.
  Wel is het handig om de datum te laten staan in artikelen over bijvoorbeeld limited editions (kerst producten e.d) want die zijn niet meer te koop.
  Ik ga kijken hoe ik de datum onderaan kan zetten.
  Bedankt voor de goede tips Ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.