HomeSEOKeyword tools gebruiken is niet zonder gevaar
0
(0)

Een beetje scoren in Google me je artikel, dat begint met het kiezen van (een) zoekterm(en). Ook in 2020. Maar hoe ga je te werk? Moet je keyword tools gebruiken of vertrouw je gewoon op je buikgevoel?

In feite is zo keyword research tool niet meer dan een algoritme dat aangeeft:

  1. hoe vaak men de bewuste zoekterm intikt in een internetzoekmachine
  2. hoe groot de concurrentie is voor dat bepaald zoekwoord (hoeveel artikels er op het web te vinden zijn die geoptimaliseerd zijn op dat zoekwoord)Keyword tools gebruiken: meestal tijdverlies

Voor wie mij een beetje kent komt dit allicht niet als een echte verrassing. Dit zijn mijn argumenten.

1. De cijfertjes kloppen vaak niet

Nog los van de vraag of de data waarmee zo’n keyword tool komt aandraven wel steek houden, mag je niet vergeten dat dergelijke tools zich vooral richten op de Engelstalige markt. Niet zozeer op onze Nederlandstalige markt.

Aangezien die laatste veel kleiner is geeft de tool soms ten onrechte aan dat er geen of slechts een klein zoekvolume is voor een trefwoord. En ook omgekeerd: ga voor een keyphrase dat je zowel in het Nederlands als in het Engels kan gebruiken, dan kan je evenzeer een vertekend beeld krijgen.

2. Keyword tools gebruiken: je gaat vaak achter de verkeerde zoektermen aan

Maar het grootste gevaar zit ‘m wellicht in het feit dat je je blogbericht gaat optimaliseren voor de verkeerde focus zoekterm.

Gebruik een keyword research tool voor de zoekmachineoptimalisatie van je stuk en je bent niet zelden geneigd om je te richten op zoekwoorden waarop het meest gezocht wordt.

Fijn, maar dat zijn natuurlijk ook de woorden waar de meeste concurrentie zit. Anders gezegd: zelfs als de SEO van je artikel tot in de puntjes verzorgd is kom je maar moeilijk bovendrijven in Google.

Niemand zegt bovendien dat de zoektermen die als beste uit de keyword tool rollen ook door jouw doelpubliek gebruikt worden…

3. Je focust je te zeer op het keyword

Heb je eindelijk het “trefwoord van je dromen” gevonden? Dan is het altijd oppassen dat je niet gaat over-optimaliseren. Zeker in het moderne bloggen is er veel meer dan dat ene trefwoord. De aanverwante zoektermen in allerlei vormen en maten zijn minstens even belangrijk. Zoek ook dáárnaar.

Alle keyword tools naar de prullenbak, dus?

Nah! Misschien is dat wat cru gesteld. Houd er gewoon rekening mee dat die tools vooral ook dienstdoen als marketinginstrument voor de bedrijven die ze hebben ontwikkeld. De uiteindelijke bedoeling is natuurlijk om jou een betaald abonnement te doen kopen.

Zeker als beginnende blogger is het toch niet zo’n goed idee om je te laten leiden door online keyword tools. Ben je al een tijdje aan het bloggen en ben je op zoek naar extra inspiratie? Dergelijke tools kunnen je zeker (opnieuw) op weg helpen.

Het is wel een teken aan de wand als je als beginnende blogger meteen je toevlucht moet nemen tot een keyword tool…

Geen keyword tool bij je zoekwoordenonderzoek, maar wat dan?

Oké, geen Ahrefs, Moz keyword tool, KW Finder of andere Ubersuggests. Maar hoe doe je dan de research?

1. Vertrouw toch op je buikgevoel

Blijf dicht bij jezelf. Welke zoekterm zou jij spontaan intikken in een zoekmachine om bij jouw artikel uit te komen? Grote kans dat je lezers (in spe) diezelfde woorden zullen gebruiken. Luister naar je volgers, luister naar je doelpubliek en noteer hun (zoek)woorden.

2. Tik je toekomstige zoekterm eens in in Google

Een onderschatte methode! Tik een paar varianten van je zoekwoorden in en kijk welke artikels er tevoorschijn komen. Let op de woorden die in die stukken worden gebruikt. Kan jij nog andere relevante zoektermen aan jouw bericht toevoegen, doe dat dan!
Nog een tip die ik wel vaker geef: scrol in Google naar onder en kijk naar de zoekwoorden gerelateerd aan. Het is erg slim om een paar van deze zoektermen ook te verwerken in je blogpost. Náást de focus zoekterm. In de h2 en h3 tussenkopjes bijvoorbeeld.

In elk geval baseer je je nu tenminste op wat mensen in jouw taalgebied daadwerkelijk intypen in Google.

3. Gebruik Answerthepublic

Ook bij Answerthepublic zit je dicht bij de bron. Deze tool haalt de mosterd immers bij de suggesties die Google zelf geeft wanneer mensen bezig zijn een keyword in te vullen. Geef een trefwoord in en kijk wat er aan suggesties uit de bus komt. Deze gratis te gebruiken tool kan ook erg van pas komen bij het maken van een kennisbank voor beginners binnen jouw vakgebied.

4. Koppel Google Analytics aan Google Search Console

Ga hier even voor zitten, want dit is een goudmijn. Vooral wanneer je al een tijdje aan het bloggen bent. Koppel Google Analytics aan Google Search Console en je kent meteen de zoekwoorden via dewelke mensen jouw blog vinden. Bovendien, je kent ook de specifieke artikelen waarop lezers dan terechtkomen én alle zoektermen die relevant zijn voor je artikel!

We zijn hiermee aanbeland bij één van de simpelste manieren om veel beter te presteren in Google. En dit goeddeels met je bestaande artikels op je blog. Breid je artikel uit met de zoektermen die volgens Google Search Console relevant zijn voor je artikel. Dit kan de SEO een serieuze boost geven!

Wil je dus aan zoekwoordenonderzoek doen voor je blog, dan zijn keyword tools niet altijd de meest geschikte hulpmiddelen. Neem het cijfermateriaal op zijn minst met een korrel zout. Google zelf heeft vaak accurate antwoorden (zij het niet altijd met concreet cijfermateriaal).


Meer van dat?

Foto: (Tandwielen keywords research) via Tashatuvango/Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.