HomeWordpressCategorieën en tags gebruiken in WordPress

Categorieën en tags gebruiken in WordPress

Draait je blog op WordPress dan kan je categorieën en tags gebruiken om je blog beter te structureren en te organiseren. Pak het goed aan en je slaat twee vliegen in één klap: je blog wordt makkelijker doorzoekbaar – voor je lezer, maar ook voor jezelf – en het is ook nog eens goed voor de SEO. Maar hoe ga je te werk en waar moet je zoal op letten?

Laatste update: 08/04/2019

Vooral wanneer je blog meer dan pakweg 50 artikelen heeft wordt het interessant om je blog snel doorzoekbaar te maken voor je bezoekers. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een zoekbalk te installeren, of door gebruik te maken van categorieën en tags.

Categorieën en tags gebruiken: wat is het verschil?

Om het verschil tussen beiden uit te leggen stel ik voor dat we hierna een (algemeen) foodblog gaan opzetten.

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om helemaal geen categorieën en tags te gebruiken. De recepten voor pasta naast de desserts, voorgerechten tussen de hoofdschotels, de tussendoortjes en het boterhambeleg, het halal voedsel naast de recepten met varkensvlees.

Verrassend is het allemaal wel, maar iemand die snel op zoek is naar een bepaald gerecht blijft sowieso langer op zijn honger dan nodig. Waarschijnlijk is het dan beter om met categorieën een paar grote onderverdelingen te maken voor je blog.

In dit geval zou je kunnen denken aan de volgende voor de hand liggende categorieën:

  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Nagerechten
  • Soepen
  • Tussendoortjes
  • (werken met) Kruiden

Een lezer die op zoek is naar een lekker toetje kan meteen de categorie “nagerechten” aanklikken, waarna er alle desserts verschijnen. De rest kan ‘ie gewoon straal negeren.

Overigens kan je ook een hiërarchie aanbrengen in je categorieën. Op die manier zou je bij de hoofdgerechten nog eens kunnen onderverdelen in vleesgerechten, visgerechten, gevogelte, vegetarische gerechten enzovoort.

En de tags dan? Die kunnen dienen om de verschillende blogposts die zijn ondergebracht in categorieën nog verder op te splitsen. Je kan bepaalde kenmerken meegeven. Denk maar aan bepaalde specifieke ingrediënten die je voor recepten gebruikt, of bepaalde gereedschappen die je nodig hebt om een recept te kunnen maken.

Wederom kan je bezoeker bijvoorbeeld de tag sojamelk aanklikken waarna er een lijst verschijnt met alle recepturen waarin sojamelk verwerkt is.

Overigens, voor zowel elke nieuwe categorie als iedere tag die je aanmaakt geldt dat WordPress automatisch een archiefpagina maakt.

Categorieën en tags toevoegen in WordPress

Kan heel eenvoudig. Als je een bericht opent in het dashboard van je blog (om het te bewerken) vind je rechts het venstertje Categorieën. Klik onderin het bewuste venster op + Nieuwe categorie toevoegen. Tik de naam van je categorie in en sla het zaakje op.

Een nieuwe tag toevoegen gaat op precies dezelfde manier.

Ook links in het dashboard van je blog kan je altijd tags en categorieën toevoegen via deze weg heb je iets meer mogelijkheden:

Klik links het tabblad Berichten aan en kies nadien voor tags. Je komt in een scherm met de volgende velden:

Naam

Geef hier de naam van je nieuwe tag in. Dit is de naam zoals die zal verschijnen op je blog. Dat kan eender wat zijn, maar maak het niet te cryptisch. Gebruik woorden die Jan Modaal ook zou gebruiken wanneer hij via Google op zoek gaat naar informatie over jouw onderwerp. De SEO van je blog kan er zeer wel bij varen.

Slug

Dit is in feite de url die zal getoond worden in de browser. Die wordt door WordPress automatisch ingesteld. Het is de naam van de tag die jij hierboven hebt ingegeven, maar dan met kleine letters en zonder eventuele leestekens. Bestaat je tag uit meer dan één woord, dan wordt tussen ieder woord een koppelteken geplaatst. Wil je toch per se een erg cryptische tag dan kan je hier kiezen voor een meer SEO-vriendelijke variant.

Beschrijving

In dit venster kan je kort en in gewoon Nederlands uitleggen waar deze tag over gaat. In bepaalde WordPress-themes wordt deze beschrijving getoond wanneer de tag wordt aangeklikt. Meestal is ze echter niet te zien. Ik kan het overigens niet staven met harde cijfers maar ik heb de indruk dat een dergelijke beschrijving (zowel bij tags als bij categorieën) je blog beter vindbaar maakt in de zoekmachines

Vergeet niet bij elke toegevoegde tag de wijzigingen op te slaan.

De hierboven beschreven werkwijze is ook die voor het toevoegen van categorieën.

Categorieën en tags gebruiken: opgepast voor de wildgroei

Bijna alle bloggers die ik ken kunnen hierover meespreken. Voor je het weet verzamel je zoveel tags en categorieën dat je door het bos de bomen niet meer ziet (ik heb het even nagekeken; Blogtrommel.com telt op dit moment 324 tags en 93 categorieën. Veel te veel van het goede). Kan je nagaan hoe je lezer zich moet voelen. En dat terwijl die categorieën en tags juist bedoeld zijn om structuur en overzicht te brengen!

Dat is ook een van de redenen waarom ik zo blij ben met mijn content buffet.

Een deel van dat overaanbod aan categorieën valt trouwens te verklaren door mijn overstap van Blogger naar WordPress destijds. De tags uit Blogger – dat overigens bij mijn weten niet echt zoiets als categorieën kent – werden omgezet in categorieën van WordPress. Zoetjes aan probeer ik wat meer orde te scheppen in de chaos van categorieën en tags, maar het is dus een werk van lange adem.

Vooral in het begin van mijn blog maakte ik naar hartenlust categorieën en tags aan waarna ik vaak vergat om nieuwe artikelen naar behoren te catalogeren.

Moraal van het verhaal? Bedenk waar je blog in hoofdzaak over gaat, maak enkele grote onderverdelingen en beperk het aantal categorieën voor je blog tot maximaal een tiental. Zo is de kans het grootst dat ze ook effectief zullen worden aangevuld met nieuwe artikelen.

Het heeft geen zin om op je foodblog een categorie halal te maken als daar na een jaar bloggen slechts één of twee recepten onder vallen.

En ook bij het aanmaken van nieuwe tags zou je jezelf moeten afvragen of je in de toekomst nog  vaker artikelen zal schrijven waarbij je deze tag zal gebruiken. Weet je het niet zeker, maak dan (nog) geen nieuwe tag aan.

Idealiter – om SEO-technische redenen – breng je iedere blogpost in slechts een enkele categorie onder. Je kan echter wel meerdere relevante tags toekennen aan ieder blogbericht.

Categorieën en tags: opgepast voor duplicate content

Nog een dingetje om op te letten: wanneer je gebruik maakt van categorieën en tags, let er dan op Dat je verschillende labels gebruikt. Heb je een categorie Desserts en daarnaast ook nog eens een tag Desserts, dan kan Google dat namelijk heel makkelijk aanzien als duplicate content (meerdere pagina’s met dezelfde of alleszins zeer gelijklopende content op één website). Google maakt namelijk niet het onderscheid tussen categoriepagina’s en tagpagina’s. Dat helpt de zoekmachineoptimalisatie van je blog zeker niet vooruit.

Het is dus zaak goed te letten op de naamgeving van je respectievelijke categorieën en tags. En je moet ervoor zorgen dat de archiefpagina’s ook daadwerkelijk een verschillende inhoud tonen.

Kan je dat niet garanderen, dan kan je er beter voor kiezen om de tagpagina’s niet te laten indexeren door Google. Zo blijven de tags beschikbaar voor je lezers die je blog willen doorzoeken, maar loop je niet het risico op dubbele content.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Hier een Nederlandstalige SEO-podcast helemaal gewijd aan tagging op blogs.

 

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Categorieën en tags gebruiken in WordPress”

  1. Peter avatar

    Ik heb lang geworsteld met het vinden van een logische manier om tags en categorieen goed te gebruiken. Onlangs heb ik alles opnieuw ingedeeld. Dit is de methode waar ik op ben uitgekomen:
    – categorieen zijn de ‘hoofdstukken’ van mijn website. Ze zijn ‘algemeen’ van karakter: genealogie, heemkunde, communicatie, etc. Ik gebruik ook subcategorieen: samenleving/politiek. Een artikel zit maar in 1 categorie, of bij een subcategorie ook in de hoofdcategorie.
    – tags vormen het ’trefwoordenregister’ van mijn website. Ze zijn ‘specifiek’ of ‘concreet’ van karakter: Valkenswaard, Vincent van Gogh, Tweede wereldoorlog, etc. Een artikel heeft meerdere tags, ik geef er minimaal 2.
    Zie http://www.fasol.nl

  2. Ximaar avatar

    Zoals je weet gebruik ik het veel en voeg achteraf nog vaak tags toe als ik merk dat er weer eens een gemene deler opdoemt. Tags vertaal ik met trefwoorden/oormerken en categorien met hoofdstukken of series. Als ik een vakantieverhaal maak dan is dat doorgaans in een aflevering of 20 en die krijgen dan een categorie als ‘vakantie2012’. En dan kom ik er achter dat ik toch wel vaak stadspoorten op de foto zet en ‘stadspoort’ krijgt dan met terugwerkende kracht een tag.

    Ik heb wel regelmatig dat ik tot 3 categorien onder een blogbericht zet. Zo heb ik ‘Alkmaar’ waar ik woon en’Fietsen’ wat ik veel doe. En dan gaat een bericht opeens over fietsen in Alkmaar en doe ik ze maar beide. Wat zijn de SEO-bezwaren tegen het hanteren van meer categorien onder een blogbericht?

    Wel merk ik dat er weinig op wordt geklikt. Volgens mij komt het omdat veel bloggers het niet of niet goed gebruiken en het per blogsysteem en zelfs thema er anders uitziet.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      De voornaamste reden waarom wordt geadviseerd om blogs slechts in één categorie onder te brengen, is om te vermijden dat Google in de war komt. Dat is dan weer nadelig voor de SEO. Maar hoe zich dat dan uit, daar is natuurlijk moeilijk de vinger op te leggen. Wel heb ik inderdaad de indruk dat de berichten die slechts tot één categorie behoren inderdaad ook het beste scoren in de zoekmachines. Maar dat kan toeval zijn.

      In WorPress heb je de mogelijkheid om te werken met subcategorieën. Misschien kan je die oplossing overwegen?

      Ook ik heb de indruk dat categorieën en tags weinig worden aangeklikt door bezoekers en lezers (het gebeurt wel degelijk). Maar ze dienen dus vooral mijn eigen gemak, en dat van die enkeling die het blog wat grondiger wil doorzoeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.