Homebeter bloggenHoe onmisbaar is die call to action voor je blog?
0
(0)

Sluit je blogbericht af met een stevige call to action! Zo luidt één van de vaakst gegeven blogadviezen. Een die roep om een call to action klinkt alleen maar luider naarmate het blog in kwestie “commerciëler” van opzet wordt.

Maar het is misschien eerst tijd voor een definitie:

Wat is een call to action?

Het is een term afkomstig uit het marketingwereldje. Het betekent zoveel als een (op)roep tot actie. Of nog: een vervolgactie. In de wereld van het bloggen proberen we met zo’n call to action vooral te vermijden dat een lezer/bezoeker na een eerste click op ons blog meteen de site verlaat. Als blogger vinden we het namelijk fijn wanneer een bezoeker (nog) wat langer op het blog blijft rondhangen, of zich in ieder geval meer “engageert.”

Heel vaak wordt een call to action onderaan een blogbericht of -pagina geplaatst en kan ‘ie verschillende vormen aannemen. Ik denk bijvoorbeeld aan:

 • je lezer aanzetten om zelf aan de slag te gaan met wat ‘m zonet bijbracht
 • het vragen om een bericht te delen op social media
 • het vragen om een reactie achter te laten onder je artikel
 • het plaatsen van een opt-in box (om je in te schrijven voor een nieuwsbrief)
 • het aanbieden van een download voor je lezer
 • het uitnodigen van je lezer om een bepaalde website te bezoeken
 • het uitnodigen van je lezer om in te gaan op een bepaalde aanbieding

Is een call to action een nuttig instrument?

Het zijn kleine acties die er eventueel voor zouden kunnen zorgen dat je bezoeker je blog minder makkelijk vergeet of vaker bezoekt. Je krijgt meer interactie met je bezoeker. Idealiter wordt zowel je lezer al jouw blog er beter van. Meer pageviews, een groter bereik, meer volgers, meer en vaker terugkerende bezoekers, meer klanten, en een hogere omzet. Die laatste twee zijn uiteraard vooral van belang als je je blog op een zakelijke manier inzet.

… of een doorzichtige marketingtruc??

Goed, tot daar de theorie. Of het in de praktijk ook nog zo uitdraait, ik durf het te betwijfelen. Natuurlijk is het een goed idee om –  wanneer je graag wil dat je bezoeker iets om en rond jou(w blog) zou ondernemen – hem tot actie aan te sporen. Het internet bulkt echter van de call to actions allerhande. En die worden lang niet altijd even oordeelkundig ingezet. Vaak is zo’n call to action veel te doorzichtig. De bezoeker/lezer/volger van je blog staat niet in het brandpunt van onze belangstelling, quasi alle aandacht gaat naar het welzijn van ons blog. Een lezer voelt dat!

Ik zou er niet van staan kijken mocht blijken dat veel van je bezoekers er intussen selectief blind voor geworden zijn. Op BT zijn de call to actions de laatste tijd eerder zeldzaam. Al zal dat ook wel te maken hebben met het feit dat dit een vrijblijvende, informatieve site is en geen commercieel blog. Een hobbyblog hoeft niemand tot welke actie ook aan te sporen. Zeker niet als daarvoor allerlei trucs voor uit de kast moeten worden gehaald.

Eén grote call to action

Je blog is – als het goed is – één grote oproep tot (lees)actie! Met:

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Hoe onmisbaar is die call to action voor je blog?”

 1. Marguerita avatar

  Ik probeer idd vaak te eindigen met een vraag onder het stuk. Dat zou het voor de lezer makkelijker moeten maken om een reactie achter te laten hoop ik dan.

 2. chiel voerman avatar

  Volgens mij willen bezoekers zelf beslissen of ze lid worden of een afspraak gaan maken. Dat is ook internet: rustig ongestoord struinen, bezinken en beslissen.

 3. Mies Huibers avatar

  Het werkt wel die linkjes. Heb ik zomaar ineens vier andere artikelen van je zitten lezen. ☺

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Nou, zie je wel?! 😉

 4. Julie avatar

  Ik stel enkel een vraag onderaan mijn artikels, en dat is eigenlijk gewoon omdat ik oprecht benieuwd ben naar het antwoord van de lezer! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.