HomeHow toZoeken in Google, het kan sneller en efficiënter
,

Zoeken in Google, het kan sneller en efficiënter

Google aangepast zoeken’s Werelds grootste internetzoekmachine is de beste vriend van menig blogger. Je kan ‘m gebruiken als onuitputtelijke inspiratiebron of om snel even wat feitjes te checken. Maar het zoeken in Google kan ook aardig wat tijd in beslag nemen. Daarom enkele tips die kunnen helpen om snel te vinden wat je zoekt.

Zoeken in Google: tips van professionals

1. Zoeken naar een exacte bepaling, term of quote

Wil je dat je zoekresultaat helemaal aansluit bij een exacte formulering? Zet je gehele zoekterm tussen aanhalingstekens (” “). Google zal alleen de resultaten tonen waarin de exacte zoekterm voorkomt. Handig bij long tail zoektermen, uiteraard.

2. Specifieke woorden negeren

Het is ook mogelijk om iets te zoeken en daarbij bepaalde woorden uit te sluiten. Stel dat je een recept voor soep zoekt, maar allergisch ben aan aardappelen, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zoeken op “recept voor soep -aardappelen.”

3. Zoektermen met ontbrekende woorden

Hoe vaak gebeurt het niet dat je op zoek bent naar de titel van een liedje of een quote waar je je slechts een paar woorden van herinnert? Zet een asterix (*) op de plaats van de ontbrekende woorden.

4. Zoeken binnen één website of blog

Uiteraard jan Google op zoek gaan naar resultaten binnen een enkele website. Stel dat je wil zoeken naar blogtips op Blogtrommel.com, dan ziet je zoekopdracht er zo uit:

blogtips (spatie) site:blogtrommel.com

5. Gelijkaardige websites vinden

related: (+url) stelt je in staat te zoeken naar aanverwante sites.

Tik dus “related:blogtrommel.com” om een aanverwante site of blog te vinden. Google zal haar best doen, maar kan net zo goed de bal volledig misslaan…

6. Zoeken naar een specifiek bestandstype

Wil je graag zoeken naar een PDF-bestand gepubliceerd op het internet? Dat kan:

Tik je zoekwoord in, gevolgd door (spatie) filetype:pdf

Ook andere bestandstypes zijn hier mogelijk. Al moet je dan natuurlijk wel de juiste extensie gebruiken:

  • .txt (teksttdocument)
  • .doc (Google Doc)tekstdocument)
  • .ppt (Powerpoint-presentatie)
  • .xls (Excel-bestand)

7. Zoeken naar pagina’s met je zoekterm in de paginatitel

Het kan verdraaid nuttig zijn om enkel pagina’s te tonen die een specifieke zoekterm in de paginatitel hebben. Het vergroot alleen maar de kans dat die pagina’s de info bieden die jij zoekt.

Tik daarom intitle: (gevolgd door je zoekterm)

Ziedaar enkele manieren om het zoeken in Google te vergemakkelijken. De specifieke commando’s zorgen er vooral voor dat de hoeveelheid informatie waarin moet worden gezocht danig wordt beperkt. En dat kan natuurlijk de efficiëntie van je zoektocht alleen maar ten goede komen.

Foto via Pixabay.com

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Zoeken in Google, het kan sneller en efficiënter”

  1. Babs avatar

    Bedankt voor de tips! Ik was de afgelopen dagen af en toe op zoek naar een betekenis van een woord, maar moest tig bladzijden doorspitten. Nu heb ik het gevonden, super!

  2. Ximaar avatar

    Om deze reden gebruik ik nog immer de Google-zoekbalk. Dan vul je 1x de zoekopdracht in een stationaire bovenbalk in en kan je later nog op een knop drukken ‘zoek in dit domein’ of om te zoeken binnen de gevonden pagina.Vooral op pagina’s met veel text is dat erg handig. Het is ook de reden dat ik geen Chrome gebruik, want daar is geen Google zoekbalk voor gemaakt en in Chrome hebben die domoren van Google het niet ingebouwd. Veder gebruik ik vaak afbeeldingen zoeken of zoeken na een bepaalde datum. Dat voorkomt oude meuk.

  3. Mirjam avatar

    Wouw, dit is handig. Ik gebruik Google heel vaak, maar dan blijkt maar weer dat ik de meeste dingen niet eens weet. Dank je wel !!

  4. Japke avatar

    Alleen van de aanhalingstekens wist ik, dus voor mij kan het best eens handig zijn.,,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.