Homebeter bloggenDe bounce rate: moet ik er wakker van liggen?

De bounce rate: moet ik er wakker van liggen?

De bounce rate (van een blog of website). Het is weer één van die termen waar je als blogger regelmatig mee om de oren geslagen. Maar wat is het precies, en is het zo belangrijk als sommigen willen doen geloven?

Wat is de bounce rate?

Kort gezegd is het het percentage van bezoekers dat op je blog terecht komt (via het aanklikken van een zoekresultaat in Google, het doorklikken vanaf een link via social media of het intikken van een url in de browser bijvoorbeeld) en daarbij geen enkel ander artikel of pagina aanklikt. Je bezoeker belandt dus op je blog, scrollt even door je content, stelt vast dat jij niet kan bieden wat ‘ie zoekt en is dus onmiddellijk weer weg.

Heb je een groot percentage van je bezoekers dat je blog verlaat zonder een blog of pagina aan te tikken, dan spreken we over een hoge bouncerate. Klikken je lezers heel graag en vaak meerdere pagina’s aan dan zit je met een lage bounce rate.

Overigens vallen hier vaak de woorden “bouncepercentage” en “weigeringspercentage.”

Waarom is de bounce rate belangrijk?

Alvast voor Google is dat bouncepercentage een vrij belangrijk criterium om de waarde – het belang van een blog, site of pagina te kunnen inschatten. Dit is de logica die erachter schuilgaat:

Wordt Google geconfronteerd met een artikel dat veel wordt aangeklikt, maar het grootste deel van (be)zoekers klikt onmiddellijk weer weg, dan is dit een duidelijk teken dat er “iets loos” is met de bewuste pagina. Het merendeel van de bezoekers vindt blijkbaar niet meteen wat ze zochten en dus besluit Google: “Deze pagina is minderwaardig.” Derhalve wordt de pagina/blog/website lager in de zoekresultaten weergegeven.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook: als Google een site tegenkomt die niet alleen erg vaak wordt aangeklikt, maar waar ook nog eens duchtig wordt doorgeklikt naar andere pagina’s is dat een teken van “kwaliteit. Google redeneert: “Veel mensen blijven hier graag hangen – wat niet zou gebeuren als de content waardeloos zou zijn – dus blijkbaar hebben mensen hier wat aan.” Gevolg? Het bewuste artikel wordt hoger in de zoekresultaten geplaatst.

Over het algemeen geldt dus: hoe lager de bouncerate, hoe beter. En omgekeerd: hoe hoger de bounce rate, hoe problematischer…

Bounce rate meten?

Kan met diverse tools, programma’s en plugins. Zelf zweer ik intussen bij Google Analytics. De referentie inzake statistieken voor webpagina’s.

Wat is dan een acceptabel bouncepercentage voor een blog?

En hier begeven we ons dus op glad ijs, want eens te meer zeggen cijfers iets, maar lang niet alles. De bounce rate van zo’n blog is immers redelijk makkelijk te beïnvloeden.

Voor een doorsnee blogger lijkt me een algemeen bouncepercentage van minder dan 70% al heel behoorlijk. Een hoge bounce rate – 85% of hoger kan eventueel op een probleem wijzen. Dat zijn de cijfers voor Blogtrommel.com, maar als jullie het daar niet mee eens zijn hoor ik het gaarne.

Een te hoge bounce rate? Geen paniek!

Want elke blog is anders en zoals gezegd is een en ander makkelijk te manipuleren. Het zou bovendien zomaar kunnen dat je artikel dermate gestoffeerd is, goed in elkaar zit dat je bezoeker aan dit ene artikel genoeg heeft en niet meer verder hoeft te zoeken. Toegegeven, ik ga hier even uit van het meest ideale scenario. 😉

Blogs zijn doorgaans websites met een vrij hoog bouncepercentage. Zeker wanneer ze veel trouwe volgers hebben. Dat is niet onlogisch: volgers bezoeken je blog telkens jij een nieuwe blogpost online zet. Ze lezen met alle graagte je laatste nieuws maar aangezien ze je blog (erg) goed kennen zijn ze veel minder geneigd door te klikken naar andere berichten en pagina’s.

Lezers die via zoekmachines op je blog terechtkomen vormen ook al niet het meest dankbare publiek (zeker niet anno 2015). Ze willen graag een antwoord op een prangende vraag (en snel een beetje of er vallen klappen)! Zij zien in hun haast eventuele andere belangwekkende artikels wel erg makkelijk over het hoofd.

Een opvallend laag bouncepercentage betekent trouwens ook niet altijd goed nieuws. Het zou erop kunnen wijzen dat bezoekers onnodig veel moeten klikken/zoeken eer men eindelijk kan beginnen lezen. Met het risico op vroegtijdig afhaken.

Het gaat wat ver om te stellen dat je je helemaal niets moet aantrekken van een te hoge bounce rate. Echt grote zorgen zou ik me pas beginnen maken bij een combinatie van een hoog weigeringspercentage en pakweg een gemiddelde sessieduur van minder dan één minuut. Concreet zou dat betekenen dat geen hond de moeite neemt om je stukken te lezen.

Tips om de bounce rate van je blog te verlagen

Je kan dus heel wat dingen doen om ervoor te zorgen dat meer mensen langer op je blog blijven hangen/meer pagina’s aanklikken:

  1. Interessante/unieke artikels schrijven
  2. De interne linkbuilding verzorgen
  3. De homepage van je blog anders indelen
  4. De opmaak en lay-out van je stukken verzorgen
  5. Ervoor zorgen dat je artikels lekker weglezen
  6. Oudere berichten promoten
  7. Het archief van je blog beter toegankelijk maken via een content buffet
  8. Houd de laadsnelheid – en meer in het algemeen de gezondheid van je blog in de gaten!

 

Laatst verschenen berichten

6 reacties op “De bounce rate: moet ik er wakker van liggen?”

  1. Arnoud avatar

    Een tamelijk hoge bounce rate op een blog is vrij gebruikelijk, zoals je al zegt. De kans dat een blog bepaalde zoektermen bevat is vrij hoog, maar die staan meestal in de context van een column. Dat is lang niet altijd wat mensen zoeken: die willen pure info, of ze willen iets kopen.
    Wanneer ik bijvoorbeeld een grappig stukje schrijf over een elektrische fiets, zullen heel veel mensen die alleen maar op zoek zijn naar de beste en goedkoopste elektrische fiets sneller afhaken.
    Er zijn domweg meer mensen op zoek naar reviews over elektrische fietsen dan naar grappige stukjes over elektrische fietsen.

  2. Rowdy Groothedde avatar
    Rowdy Groothedde

    @ Sharp Ben: Klopt. Google kijkt niet puur alleen naar de bounce-rate, maar combineert het de gemiddelde tijden en interacties.

  3. Ximaar avatar

    Volgens mij wordt bounce door GA onjuist bepaald. Bounce betekent stuiteren en zoals je schrijft ‘onmiddelijk’ weer vertrekken. Maar dat meet GA niet. Ze meten alleen of je maar 1 pagina bekijkt. Ik ken websites die uit 1 pagina bestaan en waar aardig wat op te lezen valt. Je kan er zomaar 5 minuten mee bezig zijn, waar je bij andere website 10 pagina’s moet bekijken voor dezelfde hoeveelheid info. Bij die website met 1 pagina zal GA alles zien als bounce en dat is onjuist. Beter is het om de verblijftijd te bepalen en als deze korter is dan 30 seconden het over bounce te hebben. Je zocht wat, maar het blijkt niet te zijn wat je er van verwacht. Zo’n bounce geeft min of meer aan dat je SEO te hoog is. Je scoort op zoekwoorden die niets met de inhoud te maken hebben.

    Ooit een collega gehad die een makelaarswebsite begon. Ik legde hem uit dat hij in de mata-tags de plaatsnamen van zijn regio moest zetten. Dat vond ie zo goed dat hij de complete Nederl;andse plaatsnamenlijst met ruim 3000 plaatsnamen in zijn website opnam. Google vond dit terecht niet leuk en hij kreeg daar dan ook een mail over. Je kan ook bedenken dat zijn bouncerate akelig hoog was aangezien hij in 99% van de Nederlandse woonplaatsen geen huizen te koop had staan.

    Aan de andere kant zijn er blogs met regelmatige bezoekers en die lezen alleen het laatste verhaal (de reset hebben ze al eerder gelezen) dat maar op 1 pagina staat. GA kan dat als bounce zien en dat lijkt mij volledig onjuist.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik ga ervan uit dat Google niet alleen naar de bounce rate kijkt, maar eerder naar de bounce rate in combinatie met de tijd die men gemiddeld op een pagina doorbrengt…

      1. Ximaar avatar

        @Ben; Dat zou mij logisch lijken, maar voor het plaatsen van de reactie heb ik eerst naar hun omschrijving en aanverwante openbare info gekeken en zag daar geen enkel bewijs of ook maar een hint staan.

        1. Sharp Ben avatar
          Sharp Ben

          Ik zou er niet al te erg wakker van liggen. Er zijn immers honderden criteria die Google gebruikt om pagina’s te ranken. Bovendien: men zal ook niet alles aan onze neus gaan hangen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.