HomeProductief bloggenbloggen: hoe houd je het momentum?

bloggen: hoe houd je het momentum?

Leestijd: ca. 3 minuten

Een indrukwekkend cijfer dat je op tafel kan smijten in een discussie over het belang van het blogwereldje. Echter, een cijfer dat veel minder vaak over de tong gaat, is het feit dat ruim de helft van de blogs na een maand of drie een stille dood sterft.

Dat is een hoop “blog junk” waar eigenlijk niemand wat aan heeft. Wetenschappers breken zich het hoofd over de hoeveelheid ruimteschroot dat zich stilaan ophoopt rond onze aarde. Maar het blijft klein bier als je het vergelijkt met wat er in de blogosfeer gebeurt.

Een flink deel van de junk komt natuurlijk op rekening van “splogs.” Een splog is niks anders dan een spam blog. Een blogproject dat is opgezet met als enige doel om andere, bevriende sites van kunstmatige backlinks te voorzien. Na gebruik worden ze gewoon aan hun lot overgelaten. Evengoed zweven in de blogosfeer heel wat blogs rond die ooit zijn gestart door (over)enthousiaste bloggers die er heel vroegtijdig de brui aan gaven. Zij konden het momentum inzake blogfrequentie en -kwaliteit niet vasthouden. Oorzaken?

  • Te veel hooi op de vork genomen: Veel startende bloggers onderschatten wat het is om over een periode van ettelijke maanden of jaren op heel regelmatige basis een nieuw blog te schrijven en te publiceren. Ze beloven zichzelf – en hun lezers – te veel, geraken overrompeld en/of gefrustreerd en lossen de rol.
  • Een veel te brede blogniche gekozen: Overrompeling kan je ook te beurt vallen wanneer je centrale onderwerp voor je blog veel te breed uitvalt. Het duurt te lang voor je zelfs maar de meest essentiële topics binnen je blogniche hebt aangeraakt. Naamsbekendheid en autoriteit opbouwen is te lastig en het verkeer blijft weg.
  • Inspiratie raakt veel te snel opgedroogd: Precies het omgekeerde van wat er gebeurt als je een te brede niche kiest? Je kiest een zeer kleine niche. Oké, je hebt vrij snel een zekere reputatie opgebouwd, maar er zijn eenvoudigweg te weinig boeiende onderwerpen om gedurende maanden of jaren aan een stuk met leuke content te komen. En uiteindelijk blijf je bloggen voor een zeer beperkt publiek. Niet bevorderlijk voor je motivatie als blogger.
  • Een blogdip: Een korte of lange periode waar de inspiratie en/of de zin om te bloggen er gewoon niet is.
  • De drukte van alledag: Bloggen kost tijd. Toch al snel enkele uurtjes per artikel. Die tijd moet je wel (blijven) hebben of maken, natuurlijk. Niet evident.
  • Vakantie of vrijaf van het bloggen: Doorgaans is het een goed idee vakantie te nemen en ook dat blog te laten voor wat het is. Het kan zeker helpen. Keerzijde van de medaille? Eens de routine, het momentum gebroken is het vaak lastig om de draad weer op te pakken. In het slechtste geval kom je zelfs nooit meer aan bloggen toe.
  • Een heftige gebeurtenis in je persoonlijk leven: Uiteraard, een gebeurtenis die je privéleven (even) overhoop haalt kan ervoor zorgen dat je je blog (tijdelijk) on hold zet.
  • Een blogcrisis: Meestal gaat het er vriendelijk en beleefd aan toe in het blogwereldje. Een enkele keer pakt het anders uit. Er hangt voortdurend een negatief sfeertje in je netwerk of bloggers worden bekritiseerd of aangevallen omwille van hun blog(gen).
  • Pure verveling: Zoals gezegd, bloggen kost veel tijd en energie. ’t Is lastig om dat op te brengen als je moet blijven bloggen over topics die je nauwelijks nog enthousiast maken.

Allemaal geen schande. Bloggers zijn ook maar mensen. En laat je vooral niks wijsmaken: ook de ervaren, meest succesvolle en best voorbereide blogger loopt meer dan eens keihard tegen de muur.

Blijven bloggen: pak opnieuw het momentum

Allemaal leuk en aardig, maar hoe voorkom dat je blog veel te vroeg als een pudding in elkaar valt? En als de klad in je blog komt, hoe haal je het dan uit de coma? In de loop der jaren bracht ik een heel aantal tips samen die zouden moeten helpen.

Succes!

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.