HomeProductief bloggenMeer focus, minder afleiding voor bloggers: de beste tips

Meer focus, minder afleiding voor bloggers: de beste tips

Bloggers verslinden nogal wat online content. Om bij te leren, om inspiratie en ideeën op te doen, om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe ontwikkelingen. Hopelijk leidt die bak aan kennis ook snel tot mooie artikels voor je eigen project. Wil je inderdaad meer focus bewaren, dan komt het erop aan slim en efficiënt om te gaan met je leesvoer.

Meer focus bij het bloggen? Bouw aan een informatiesysteem

Op dit blog vind je verscheidene artikels met tips om efficiënter te bloggen. Als in: meer en makkelijker schrijvende meters maken. Nu wil ik graag kijken naar de backoffice van je blog. Want ook daar valt aardig wat winst te boeken.

Ben jij zo’n intuïtieve (slow) blogger die gaat zitten, gewoon tikt wat er in je opkomt en drie kwartier later op Publiceren klikt? Dan is de interne keuken van je blog waarschijnlijk wel te overzien. Meestal gaat het er echter anders aan toe:

  • ideetjes voor nieuwe blogs flitsen op de meest onmogelijke momenten door je heen
  • prikkelende (werk)titels worden bedacht
  • je komt overal online inspirerende artikels tegen
  • je verzamelt treffende quotes
  • geniale stukjes tekst worden haastig neergepend voor later gebruik
  • je vindt toevallig een Youtube-video die prima past bij één van je (toekomstige) blogs

Enfin, in no time zit je met een behoorlijk grote verzameling snippers die het ooit nog eens tot (in) een blogbericht moeten schoppen. Onmogelijk om alles in je hoofd te houden tot het moment van schrijven daar is. Daarom:

Bouw je informatiesysteem

1. Laat inspiratie automatisch bij je toekomen: gebruik een RSS-lezer

Wat mij betreft is de RSS-lezer nog steeds een onderschatte tool als het erom gaat snel tips en inspiratie op te doen voor je blog. Kom je ergens een interessante site tegen die regelmatig artikels publiceert die ook voor jou(w blog) van belang zijn? Volg die nieuwssite dan via RSS.

In onderstaande Youtube-video een korte uitleg over hoe je aan de gang gaat met Feedly.

Op die manier heb je alle blogs en nieuwsbronnen die je regelmatig leest op één plek samen. Het scheelt je heel wat doelloos geklik. Je krijgt immers meteen een zicht op wie wat nieuws gebracht heeft.

Maak verschillende feeds aan. Met – bijvoorbeeld – blogs die je volgt puur ter ontspanning, blogs die bedoeld zijn om je bloginspiratie te geven of blogs met de nieuwste trends in je niche.

Het is een misverstand dat je alles moet lezen wat in je feed voorbijkomt. Maar als je tientallen bronnen volgt merk je al snel dat zulks onbegonnen werk is. Nee, Feedly is eerder een grote stofzuiger. En jij komt op gezette tijden een stukje lezen of een selectie maken.

Of je zo voor meer focus zorgt? Zeker weten. Weet je niet waarover te bloggen, dan is Feedly één van de eerste plekken om je mosterd te gaan halen.

2. Gebruik een online notitie-app

Genre Evernote of OneNote. Omdat je niet altijd de tijd hebt om direct met je idee aan de slag te gaan, natuurlijk! Met een notitie-app kan je altijd en overal bij je ideeën.

Stel, je vindt een artikel waarvan je zegt: “Hé, daar kan ik wat mee!”. Bewaar het bewuste stuk in een notitie-app . Zo hoef je er niet meteen mee aan de slag maar vind je het snel terug als je het wil gebruiken voor je artikel.

De app is daarnaast ook de verzamelplaats voor zowat alles wat met je blog te maken heeft:

  • (ideetjes voor) blogtitels
  • toekomstige focus trefwoorden
  • (flarden van) openingszinnen
  • to-do lijsten en checklists
  • video’s om te embedden in je blogposts
  • swipe files
  • andere tekstfragmenten

Kortom, alles wat er kan voor zorgen dat je niet lang naar een knipperende cursor moet kijken als je wil bloggen. Dan is het zeker geen plaats te laten aan twijfel en afleiding.

Omdat het in de app snel een janboel kan worden is het slim om er verschillende secties in te maken. Je moet zelf een beetje zien welke secties voor jouw persoonlijk nuttig zijn. Zelf maak ik onder meer de volgende onderverdelingen:

a) Nuttig leesvoer

Artikels die ik leerzaam en interessant vind, maar – voorlopig – niet zal gebruiken voor mijn blog.

b) Bloginspiratie

Voor stukken die dienen als inspiratiebron voor mijn eigen artikels. Dit kunnen ook berichten zijn waar ik vanuit mijn blogpost naartoe wil linken.

c) Tijdelijke werkmap

Hierin breng ik alle stukken te samen die nodig zijn voor het artikel dat ik op dit moment aan het schrijven ben. Alle stukken binnen handbereik zorgt voor minder afleiding, minder getreuzel en meer focus. Eens het blogbericht klaar/gepubliceerd is wordt ook de tijdelijke werkmap leeggemaakt.

d) Archief

Hierin verdwijnen alle documenten die ik gelezen heb en/of verwerkt in een blogpost. Op voorwaarde dat ik van oordeel ben dat ze later eventueel nog van pas zouden kunnen komen. Net als in mijn echte leven kan ik weinig weggooien. Dus dat archief is echt een zootje. Gelukkig heeft Evernote een krachtige zoekfunctie…

Wat doe je eigenlijk met alle artikels die je dagelijks tegenkomt op het web? Houden ze je enkel van je werk, of dragen ze ook echt bij aan het succes van je blog?

3. Gebruik webclippers

Kies als het even kan voor een notitie-app die ook een webclipper kan gebruiken. De webclipper is een extensie in je internetbrowser. Daarmee kan je interessante webpagina’s rechtstreeks overbrengen naar je notitie-app. Klaar voor later gebruik.

Plan je “leesmomenten” bewust in

Het internet is een slangenkuil vol afleidingen. Het voordeel van een online informatiesysteem is dat je een plek hebt om al je leesvoer en inspiratie te stockeren en nadien ook snel terug te vinden. Mooi meegenomen is bovendien dat je niet langer verplicht bent om content hier en nu te lezen op het moment dat je ertegen aan loopt. Immers, je vergeet het stuk niet omdat het is bewaard in het informatiesysteem.

Maak er een gewoonte van om geen artikels te lezen tussen je dagelijkse beslommeringen door. Plan liever één of twee vaste leesmomenten per week in. Bezoek je informatiesysteem. Overloop/lees daar wat je in de loop van de week allemaal verzamelde.

Je zit nu in een “omgeving” die veel meer is ingericht op je (toekomstige) content, je leest wat rustiger én datgene wat je leest onthoud je veel makkelijker. Zeker handig als je met meer focus wil bloggen.

Beperk je tijd op social media

Een klassieker. Ja, je moet de socials gebruiken om inspiratie op te doen voor je blog. En ja, ze kunnen handig zijn om je blog te promoten. En ja, je kan social media inzetten om nuttige contacten te leggen. Maar natuurlijk zijn socials ook vaak het startpunt voor schandalig veel tijdverlies; tijd waarin je wél online bent maar niét met je blog in de weer bent.

Als het goed is kom je op sociale media ook wel content tegen die vroeg of laat interessant kan zijn. Probeer:

  • snel de link naar het bewuste artikel te openen
  • even te overlopen of het stuk inderdaad interessant is voor jou
  • het artikel met de webclipper over te brengen naar je informatiesysteem
  • er later tijdens één van je leesmomenten op terug te komen

Minder afleiding: schrijf je uit van nieuwsbrieven die je doorgaans negeert

Je kent ze wel, die nieuwsbrieven waar je je ooit – half onbewust – voor inschreef, maar waar je nu eigenlijk niks meer aan hebt. De mailtjes overspoelen je inbox, nemen onnodig plaats in en leiden je af. Eigenlijk is het simpel: wat niet op je pad komt, daar hoef je geen energie aan te besteden.

Meer van dat?

Graag meer focus? Negeer zoveel mogelijk (content van) mensen waar je het fundamenteel mee oneens bent

Het is verdomd lastig om alles te lezen wat je pad kruist. Een beetje selectief zijn is geen schande. En hoewel een serieus meningsverschil met deze of gene blogger je ook flink wat inspiratie kan geven, moet je toch opletten. Mensen (en content) die je constant de wenkbrauwen doet fronsen, helpen je blog(gen) ook niet echt vooruit.

Zoek daarom vooral datgene op wat jou positieve vibes brengt, dingen die jou (schrijf)energie geven.

Conclusie?

Blogberichten komen niet zomaar uit de lucht vallen. En zeker niet als je ze met grote regelmaat wil laten verschijnen. een grotere focus op je schrijven is dan cruciaal en die hangt ook af van wat je allemaal leest en hoe je met dat leesvoer omgaat.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Meer focus, minder afleiding voor bloggers: de beste tips”

  1. Tessa avatar
    Tessa

    Leuk artikel, dank je wel hiervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.