HomeIn persona14 vragen over mijn bloggen (en hun (on)zinnige antwoorden)

Wie graag een blik achter de schermen van Blogtrommel.com krijgt kan zich schrap zetten. Ik vulde deze tag in die ik tegenkwam bij collega Rosita. De tag werd trouwens in het leven geroepen door Romy. Enfin, ziehier 14 vragen over mijn bloggen.

1. Hoe werd jij bevangen door het blogvirus?

Ik heb altijd al graag geschreven. Zo rond het jaar 2009 begon ik de mogelijkheid te onderzoeken om dat online te doen. Het woord “bloggen” kende ik, maar ik had eigenlijk niet echt een idee wat het inhield en hoe het in zijn werk ging. Op een blauwe maandag typte ik het woord in in Google en ik was meteen helemaal verkocht…

2. Wat is je favoriete blogplek?

Dat is tot nader order nog steeds het bureau. Weinig spannend misschien. Maar de desktop – met groot scherm – werkt nu eenmaal het makkelijkst en het snelst.

Ergens vind ik het jammer dat ik niet in staat ben om gewoon de laptop te nemen, naar een park te gaan (of een terrasje bijvoorbeeld), om daar een paar stukjes te tikken. Zo stel ik me een echt schrijversbestaan voor. Iets zegt me dat dan de inspiratie vanzelf komt opborrelen.

[wp_ad_camp_3]

3. Heb je een vaste blogroutine?

Van een echte vaste blogroutine is hier geen sprake denk ik. Het schrijven gaat het makkelijkst vroeg in de ochtend. Maar eigenlijk ben ik zowat op ieder wakker moment van de dag bezig met mijn blog: schrijven, bijlezen, inspiratie opdoen en opslaan, contacten leggen, social media, het gaat allemaal tussen de bedrijven van het “normale leven” door.

4. Social media-fanaat of liever offline?

Een beetje blogger is natuurlijk ook een social media-fanaat. Anders lijkt het me erg lastig op een deuk in een pak boter te bloggen. Omdat je social media nodig hebt om je blog kenbaar te maken aan een groot publiek. Maar ook om leuke contacten te leggen én inspiratie op te doen voor toekomstige artikels.

Nu is dat social media-gebeuren altijd een beetje dubbel. Je kan er namelijk ook ont-zet-tend veel tijd mee verliezen. Tijd die vaak ten koste gaat van het schrijven van artikels en dus van je blog.

Daarom probeer ik iedere week een paar social media-luwe dagen in te lassen (niet dat dat altijd lukt, overigens).

Sharp Ben In persona

5. Van welk artikel heb je spijt dat je het geschreven en geplaatst hebt?

Ik denk niet dat ik ergens spijt van heb. Je moet sowieso goed nadenken voor je iets op het internet gooit. “Wat je schoonmoeder of baas niet mag lezen hoort niet op een blog.”, zeg ik altijd maar. Dat is één van de redenen waarom op Blogtrommel.com slechts tweemaal per week een artikel verschijnt. De meeste stukken zijn zo’n 24 uur voor publicatie klaar en worden nog eens grondig doorgelezen.

En mocht er onverhoeds toch iets niet door de beugel kunnen, dan kan ik dat snel rechtzetten. Dat is het voordeel van online werken!

6. Op welk artikel ben je juist heel trots?

Da’s een lastige. Ik heb immers al zoveel geschreven. Ik ga er twee opnoemen. In 2013 gooide ik 50 onderwerpen om over te bloggen online. Vandaag staan er meer dan 100 suggesties op de lijst. Het artikel is nu nog steeds heel erg populair.

In het kader van cornerstone content schreef ik onlangs een overzichtsartikel over bloggen en SEO. Het stuk levert vooralsnog niet de resultaten die ik hoopte, maar wat niet is kan nog komen.

7. Een kijkje in de cijfers. Wat was het hoogste aantal bezoekers op een dag?

Ik haalde ooit het toen duizelingwekkende aantal van 774 pageviews. Wanneer dat precies was weet ik niet meer. De aanleiding was een interview in de reeks Op de blog af. Het blog dat toen centraal stond bestaat intussen niet meer.

8. Spiegelreflexcamera of telefoon gebruiken als camera?

Geen van beiden! Door mijn handicap heb ik immers niet de motoriek om foto’s te maken. Noch met een spiegelreflexcamera, noch met een telefoon. Dat is een serieus nadeel in het hedendaagse bloggen. Gelukkig zijn er (online) tools om hier een mouw aan te passen. En ik kan me behelpen met één van de vele sites met gratis beeldmateriaal. Hoe dan ook moet BT het niet hebben van de adembenemend mooie plaatjes.

9. Wat is jouw slechtste eigenschap als blogger?

Ik laat uiterst zelden een commentaar achter op een ander blog. Iets wat ik nochtans sterk aanraad aan (beginnende) bloggers op zoek naar extra lezers/bezoekers voor het blog. Ik vind dat een reactie onder een blog ook echt een nuttige aanvulling moet zijn. Dat kost sowieso veel tijd. En er zijn andere (efficiëntere) manieren om je appreciatie te uiten voor het werk van collega’s.

Verder ben ik niet echt een trouwe bloglezer. Ik lees heel veel (blog)artikels in functie van Blogtrommel.com en ik heb het gevoel altijd tijd tekort te komen. Ik ben dus eerder een zwerver.

10. Wat is jouw beste eigenschap als blogger?

De lastigste van alle vragen over mijn bloggen. Ik wil niet naar complimentjes vissen, maar ik stel voor dat jij die vraag beantwoordt in de reacties hieronder. Goed?

11. Alle artikels zelf schrijven of gastbloggers inschakelen?

Tenzij het echt om een groepsblog gaat doe je er goed aan het grootste deel van je blogberichten zelf te schrijven. Normaliter moet je blog immers ook jouw unieke persoonlijkheid ademen. Dat lijkt me nogal lastig als anderen jouw blogs gaan schrijven.

Toch kan het handig zijn om gastbloggers in te schakelen. Omdat je een artikel wil over een onderwerp waar jij niet zoveel kaas van gegeten hebt. Of omdat je graag eens een andere stem wil laten klinken op je blog. Zolang je lezers er iets aan hebben kan het allemaal. Al is het natuurlijk niet zo simpel om een goeie gastblogger te vinden, maar dat is een heel ander verhaal.

12. Heb jij typische blogger-kenmerken?

Goh, ik zal wel een aantal typische eigenschappen van een blogger hebben. Anders kan je dit onmogelijk zes jaar volhouden. Bij alles wat ik lees, zie, voel en ruik denk ik: “Kan ik daar iets mee op mijn blog?” En bij iedere mooie koptitel die ik lees denk ik na over hoe ‘ie op Blogtrommel.com zou kunnen klinken.

13. Hoeveel foto’s moet je maken voordat je de perfecte selfie hebt?

Geen idee. De foto die je in dit artikel ziet is een selfie die ik maakte met de camera van de laptop.

14. Wat is jouw ultieme wens voor de blog?

De klassieker: dit blog mag wel veel meer lezers krijgen. Al was het maar omdat dan zou blijken dat ik niet voor niks mijn ziel en zaligheid in dit project heb gestopt. Ik vind het in ieder geval nog steeds leuk om te doen en zolang ik anderen hiermee kan helpen en inspireren kan het niet stuk.

P.S: Als je zin hebt mag je deze tag overnemen. En als je de url van je artikel hieronder in een reactie achterlaat, kan iedereen jouw blog bezoeken om te kijken hoe jij deze vragen beantwoordt.

 Eén reactie op “14 vragen over mijn bloggen (en hun (on)zinnige antwoorden)”

  1. Zij van avatar

    Mooi dat jij zelf nu ook eens in het zonnetjes staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.