Homebeter bloggenWat doen succesbloggers anders dan jij?
0
(0)

Bij sommige bloggers lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Ze zitten blijkbaar op een onuitputtelijke berg aan inspiratie. Transformeren die inspiratie dan schijnbaar achteloos in het ene artikel na het andere. En bezoekers en lezers van hun kant blijven al die tijd om het blog cirkelen alsof het niets is. Is het allemaal maar schijn of hebben die succesbloggers ergens een geheim procedé? En wat is er dan mis met jouw manier van werken?

Leestijd: ca. 5 minuten

Schijn bedriegt… bijna altijd

Kijk, we moeten niet flauw doen. Schijn bedriegt hier zeker! Als lezer zie je natuurlijk alleen het artikeltje van een paar honderd woorden dat zo uit de losse pols van je favoriete blogger lijkt te zijn geschud. Jij ziet het (gelikte) eindresultaat. Niet het opzoekingswerk, de kladversies, de sudderende concepten. Niet de krankzinnige ideeën die sneuvelen. Je hoort niet het gevloek van je blogger en je voelt evenmin zijn angsten die aan zo’n publicatie vooraf kunnen gaan.

Blik op de back office van succesbloggers

Feit is dat regelmatig bloggen doorgaans meer behelst dan genoeg inspiratie hebben en goed (genoeg) kunnen schrijven. Dat is uiteindelijk niet veel meer dan het topje van de ijsberg. Succesbloggers slagen erin om voor zichzelf de ideale omstandigheden te creëren om relatief snel (schrijvende) meters te maken. En het goede nieuws? Ook jij kan dat!

1. Succesbloggers zijn lijstjesmensen

Oké, dit hoor je hier niet voor het eerst. Een beetje blogger heeft wel een aantal lijstjes liggen. Liefst in digitale vorm, zodat ‘ie ze kan raadplegen (en updaten) waar en wanneer ‘m iets te binnenschiet wat ook maar enigszins met zijn/haar blog te maken heeft. Aan wat voor lijstjes je zoal moet denken?

Allemaal met de bedoeling om zo min mogelijk tijd te verliezen. Als je beslist hebt om te gaan schrijven wil je je niet meer hoeven afvragen waarover je artikel zal gaan. En uiteraard wil je alle benodigde info voor je blog zoveel mogelijk onder handbereik (in het informatiesysteem).

Natuurlijk heeft het zijn charmes als je alles wat meer aan het toeval overlaat. Maar wie graag stappen maakt op wat langere termijn, doet er goed aan wat systematischer te werk te gaan.

2. Succesbloggers hebben standaardmails klaarstaan

Je zou je inderdaad kunnen afvragen waarom je standaardmails nodig hebt. Echter, begint je blog een beetje te lopen dan vallen er regelmatig e-mails op de mat van mensen en partijen die van alles van je willen. Het is dan fijn als je hen snel en efficiënt van antwoord kan dienen, zodat jij je op je blog kan concentreren. Denk aan:

 • een mail die je snel kan bovenhalen als antwoord op een paar van de vaakst gestelde vr(a)ag(en) die men je stelt
 • een mail om snel te antwoorden op algemene info omtrent je blog (eventueel met mediakit)
 • het panklaar antwoord voor het afwijzen van een oninteressant samenwerkingsvoorstel
 • de herinneringsmail die je kan sturen bij een achterstallige betaling
 • de mail die je verstuurt als je je blog pitcht voor een opdracht
 • de afspraken die je maakt bij het gastbloggen

Het is opletten dat je de mail steeds nakijkt (en geval per geval aanpast aan de voorliggende situatie), dat spreekt voor zich. Maar voorkom dat je meerdere keren per week dezelfde mail moet tikken en/of telkens opnieuw ’t warm water moet uitvinden.

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

180+ bloggers gingen je voor

3. Succesbloggers plannen poweruurtjes in

Poweruren zijn op voorhand gereserveerde tijdsblokken – één à twee uur – die je gebruikt om ongestoord aan je blog te werken. Wanneer je ze inplant mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar weet wel dat ze niet compleet zijn zonder een bordje “niet storen” op de deur, een gsm die onherroepelijk op uit gaat en een pc die het, voor de duur van het powermoment, zonder notificaties van e-mail of social media moet stellen.

Bij voorkeur gaat het poweruur op aan de dingen die je doorgaans niet “snel even tussendoor” kan doen. Grote kans dat het wat vandoen heeft met het schrijven van een artikel. Andere mogelijkheid: je schrijft geen blogbericht, maar je houd je effectief bezig met andere randfenomenen die misschien iets minder mentale energie vergen, maar toch belangrijk of dringend zijn:

Het doel van dit alles is duidelijk: je (beperkte) tijd zo nodig mogelijk besteden en zorgen dat je je focust op datgene wat je blog echt vooruithelpt!

4. Topbloggers hebben verschillende ijzers in het vuur

Wil je regelmatig blijven bloggen, dan is het zaak altijd bezig te blijven met dat blog. Dus ook als de inspiratie het even laat afweten, veel te lang moet wachten op de goedkeuring van je adverteerder of je gastblogger schijnbaar alle tijd van de wereld heeft. The show must go on!

Zorg voor verschillende artikels/concepten in de pijplijn. Loopt het met één stuk stroef, dan kan je een volgend artikel beetpakken en eventueel naar voren halen. Dat zorgt er – samen met een gematigd publicatieritme – voor dat er geen te grote gaten vallen in je publicatieschema.

5. Succesvolle bloggers smeden het ijzer als het heet is

Dit sluit aan bij het vorige punt. Dus:

 • een notitie maken bij elke inval of idee (en geen halfuur later, want dan ben je het gegarandeerd vergeten)
 • zet bijvoorbeeld alvast (werk)titels, inleidingen, opzetjes, in concept

Zo vertrek je slechts zelden van een wit blad. Je neemt veel sneller de draad op.

Heb je inspiratie, begin in godsnaam al te schrijven! Ja, zo’n artikel heeft meestal een logische opbouw (een begin, een midden en een slot). Er is echter niemand die zegt dat jij niet met een blogstuk kan beginnen omdat je nog geen idee hebt over hoe je ’t artikel wil inleiden. Zit pakweg je slot al bijna woordelijk in het hoofd, schrijf die dan al neer. De inleiding en het middenstuk volgen later wel!

6. Succesbloggers beperken hun tijd op social media

Zie ik daar enig wenkbrauwengefrons? Want natuurlijk moet je je blog promoten via social media. En uiteraard kan je heel wat inspiratie voor je blog binnentrekken via Twitter en konsoorten. Maar dat hoeft geen uren in beslag te nemen. Spreek met jezelf af om alleen maar op bepaalde momenten op social media te vertoeven. Of schakel de notificaties uit tijdens het bloggen. Of zet de tekst voor je social media-updates op voorhand klaar. Hootsuite is daar een handige tool voor.

Meer van dat?

7. Succesbloggers… proberen vooral hun eigen ding te doen

Dat lijkt een evidentie, maat het is het niet. Je doet er als blogger goed aan een beetje voeling te hebben met wat er (bij je doelpubliek) speelt, wat populair is en zelfs welke verpakking (van de boodschap) er hot en hip is. Toch moet je proberen om vooral jezelf te blijven. Te bloggen met jouw accenten en eigenaardigheden. Zo houd je het bloggen veel makkelijker langer vol én – belangrijk – blijf je herkenbaar voor je lezers!

Ziezo, 7 dingen die succesbloggers anders aanpakken dan de mindere goden.

Akkoord?!


Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Wat doen succesbloggers anders dan jij?”

 1. Japke avatar

  Lijstjes, daar moet ik toch echt eens aan want de blogdip blijft anders maar voortduren, dank!

 2. Zebrazonderstrepen avatar

  De indruk dat ik veel kan afvinken maar dat het aantal bezoekers nog meer zou moeten knallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.