Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenWaarom alleen domme influencers stoppen met bloggen
0
(0)

Twijfel je of je nog wel energie moet steken in zo’n blog of website? Ik zou in ieder geval twee keer nadenken vooraleer je beslist om je blog de rug toe te keren. Dat zegt ook internetmarketeer Bart (Klik proces). Hij legt je haarfijn uit waarom influencers een blog moeten hebben. Zelfs na 2020!

Shift

Toen ik begon met bloggen waren bloggers nog gewoon bloggers. 10 jaar later is iedereen die een beetje online verkeer weet te genereren een influencer. En een blog? Die is ook niet meer nodig. Wie vandaag online echt potten wil breken moet naar Instgram, Youtube of Tiktok, zo lijkt het wel. Nogal wat influencers en bedrijven stoppen dan ook met bloggen. Of dat nou wel zo verstandig is?

5 redenen waarom influencers een blog moeten hebben

Zelfs al ben je groot op Youtube of Instagram, dan nog is zo’n blog buitengewoon nuttig. Al helemaal als je je bekendheid op die platformen echt te gelde wil maken.

a) Je maakt reclame voor jezelf en voor je social media-profielen

Ik heb er alle begrip voor als zo’n blog of website je helemaal niet (meer) boeit. Je gaat dan wel voorbij aan het feit dat heel wat mensen vooral informatie zoeken via Google. Tot nader order is de natuurlijke reflex nog steeds om traditionele webpagina’s te doorzoeken.

Natuurlijk komt je Youtube- of Instagram-account wel bovendrijven in Google, maar dan heb je één filmpje beet. Als bezoeker krijg je – bijvoorbeeld – maar moeilijk een beeld van wat je nog allemaal doet.

Vooral als je op meerdere fronten actief bent is een blog de perfecte plaats om een overzicht te geven van al je (online) activiteiten.

b) Veel bedrijven en organisaties waar je commercieel mee samenwerkt vinden een website wél nog belangrijk

Misschien gaat het wat ver om een blog op te zetten speciaal om je contactgegevens te tonen (er zijn immers nog andere kanalen om pakweg je mediakit te verdelen), maar toch. Een centrale plek waar alle relevante info over jou meteen bereikbaar is, is best handig. En goed voor de professionele uitstraling van je merk!

Bovendien, merken en bedrijven met wie jij een samenwerking aangaat zijn niet alleen op zoek naar extra exposure voor hun producten. Om SEO-redenen willen ze ook aan linkbuilding doen. Soms is dat zelfs de belangrijkste drijfveer. Zowel linkbuilding als extra online zichtbaarheid gaat beter via een echte blog/website (want permanenter) dan via een link die kortstondig zichtbaar is op een social media-platform.

c) Je bent als influencer veel beter vindbaar in Google

Je wil als influencer toch maximaal zichtbaar zijn in de grootste internetzoekmachine ter wereld, of niet? Dan helpt zo’n blog of website gigantisch. Ook in 2020 nog.

Ik haalde het bij het begin van dit stuk al aan, heel wat mensen op het net zijn druk met het zoeken naar informatie. Over jou of over de dingen die jij belangrijk vindt of over de producten of diensten die jij (als influencer) aan de man brengt. Dat gebeurt nog erg vaak via de Googles van deze wereld.

Veel te makkelijk wordt vergeten dat er niet veel voor nodig is om je volgers zo weer kwijt te raken. Voor je het weet ben je influencer af!

Je hoeft maar even te proberen om relevante info op te snorren socials en je begrijpt waarom Google en andere zoekmachines nog altijd heer en meester zijn in dat domein. Enfin, groot is de kans dat je langs deze weg een pak mensen bereikt die je anders nooit zouden gevonden hebben.

Maar dan moet je wel komen bovendrijven in die zoekmachines, natuurlijk!

d) Influencers zonder blog laten mogelijks geld op tafel liggen

Influencers zonder blog laten waarschijnlijk toch een verdienmodel onbenut. Via zo’n blog of website kan je bijvoorbeeld structureel aan de gang met affiliate marketing. Ja, dat kan ook via de socials van je keuze. Met een traditioneel blog heb je in ieder geval een extra ijzer in het vuur.

e) Je maakt je verdienmodel erg afhankelijk van derden!

Tot slot nog een argument dat Bart niet aanhaalt in zijn video, maar wel heel belangrijk is. Wil je online serieus geld verdienen dan heb je nood aan een eigen platform waar jij – en jij alleen – de baas bent.

Veel te makkelijk wordt vergeten dat er niet veel voor nodig is om je volgers zo weer kwijt te raken. Daarbij komt: je hebt ze niet in de hand en kan ze nauwelijks sturen. Een algoritme-update op een of ander social media-platform kan rampzalige gevolgen hebben voor je bereik. Voor je het weet ben je influencer af!

Moeten alle influencers per se weer gaan bloggen, dan?

Dus zelfs al loopt de interesse voor blogs terug de laatste tijd, toch hoop ik je ervan te hebben overtuigd om je blog niet meteen vaarwel te zeggen.

Bart laat het – waarschijnlijk onbewust – uitschijnen alsof zo’n blog iets is dat je makkelijk uit de grond stampt en er wel even bijdoet. Het zal je niet verbazen dat ik het daar niet mee eens ben.

Anderzijds, ben je een influencer en ben je vooral actief op pakweg Instagram, Tiktok of Youtube (en bereik je daar de meeste mensen), dan hoef je ook niet als een malloot te bloggen. Zo’n blog kan relatief simpel van opzet zijn. Niemand zegt dat je artikels moet schrijven van 2.000 woorden als dat je ding niet is. Wel kan je de content die je toch al maakte voor je belangrijkste platform (foto’s, video’s, podcasts,…) simpel delen/embedden op je blog. Inleidend tekstje of een stukje commentaar erbij en publiceren die handel!

Conclusie?

Tot nader order doen influencers er goed aan om er een blog of website op na te houden. Het levert hen immers nog meer online zichtbaarheid op, het kan je veel meer samenwerkingen opleveren en ze worden een stuk minder afhankelijk van de platformen waarop ze hun fanbase uitbouwen.


Foto: via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Waarom alleen domme influencers stoppen met bloggen”

 1. Babs avatar

  Het valt mij op dat veel bloggers nu veel meer energie steken in Instagram en merk zelf dat veel bedrijven eerder vragen hoe je op Instagram scoort dan bv. hoeveel bezoekers je blog bezoeken. Het lijkt soms ook wel of alleen de linkjes belangrijk zijn. Ik vind blogs fijner dan Instagram als ik meer over een product wil weten (review) maar eigenlijk kijk ik ook vaak op YouTube als iemand producten test. Beide wat mij betreft belangrijk!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Precies dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.