HomeSEOKan je voorkomen dat je blog in Google komt?
0
(0)

Voor veel bloggers is het zowat een (duur)sport om hun blog goed vindbaar te maken in de zoekmachines. Maar ja, er zijn wel wat redenen te  bedenken waarom je juist wil voorkomen dat je blog in Google komt piepen.

Eens je je blog op het internet gooit is het – raar maar waar – lastig om te garanderen dat je blog NIET in de zoekmachines van deze wereld wordt opgenomen. Ik weet het, dat is een beetje wrang voor elkeen die nu druk is met SEO, maar geen noemenswaardige resultaten behaalt…

Waarom voorkomen dat je blog in Google komt?

1. Je blog makkelijk verspreiden onder een beperkt publiek

Je zou je kunnen voorstellen dat je een grote familie hebt, die over de halve aardbol uitgezwermd is. Dan is zo’n blog natuurlijk ook een manier om elkaar op de hoogte houden. Maar de rest van de mensheid heeft niet noodzakelijk uitstaans met jouw wel en wee. En dus geef je het internet alleen door aan diegenen die mogen lezen wat jij schrijft. Scherm in dat geval je site toch ook maar af met een wachtwoord.

[wp_ad_camp_3]

2. Je wil je blog tijdelijk uit het zicht van Google houden

In de opstartfase van je blog bijvoorbeeld. Je wil eerst wat goede content maken, een aantal dingen uittesten. Op die manier loop je niet het risico dat Google je blog in aanbouw tegen het lijf loopt en ten onrechte een verkeerde indruk krijgt. Je wil je blog pas tonen aan Google wanneer ‘ie (minimaal) af is.

3. Niet alle blogs en pagina’s moeten geïndexeerd worden

Er zijn onderdelen van je blog die niet per se in de zoekresultaten van Google (en andere zoekmachines). Omdat het niet relevant is, weinig toegevoegde waarde aan je lezer biedt of gewoon omdat je dat niet wil. Denk aan:

 • je bedankingspagina (die lezers alleen te zien krijgen nadat ze zich – bijvoorbeeld – hebben ingeschreven op je nieuwsbrief)
 • bepaalde kortlopende dienstmededelingen
 • pagina’s met de link naar gratis te downloaden digitale producten

Hoe vermijd je dat zoekmachines je blog indexeren?

Je kan het vrij simpel oplossen door je doodeenvoudig niets aan te trekken van moderne SEO (en bijvoorbeeld geen focus zoekterm te voorzien). Dat verkleint natuurlijk aanzienlijk de kans dat een (be)zoeker je blog tegen het lijf loopt door bemiddeling van Google. De volgende methoden geven je iets meer zekerheid.

a) Een volledig blog uit de zoekmachines houden

Zowel bij WordPress als bij Blogger kan is het in theorie makkelijk om je site uit Google te houden. Heb je WordPress dan ga je in je dashboard naar Instellingen, vervolgens naar het kopje Lezen en bij Zoekmachine zichtbaarheid mag je het vakje Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren aanvinken. Sla nadien de wijzigingen op.

Let op: dit is de werkwijze al je het integrale blog (alle berichten en pagina’s) uit de zoekmachines wil houden. Overigens laat WordPress niet na te vermelden dat het aan de zoekmachines zelf is om te bepalen of ze al dan niet rekening houden met je verzoek. Hoewel het in de praktijk nogal goed schijnt te werken, is er dus geen garantie.

Het is ook goed om weten dat als je deze functie een tijdje hebt gebruikt en je besluit nadien om je site opnieuw toegankelijk te maken voor Google, het een poos kan duren eer je blog wordt opgepikt.

b) Alleen bepaalde pagina’s niet laten indexeren

Dat kan je doen door aan de berichten en pagina’s die je niet wil laten opmerken door Google een zogeheten noindex tag mee te geven:

<meta name=”robots” content=”noindex” />

Een klein stukje HTML-code dat je in de <HEAD> van je pagina plaatst.

Wie echter blog op WordPress.org en de Yoast SEO plugin gebruikt hoeft zich daar niet moe in te maken. Nee, die gaat gewoon in het dasboard naar de sectie Yoast SEO:

 • klik op het tandwieltje (linksboven)
 • kies bij Meta robots index voor de optie noindex
 • keer terug naar het gebruikelijke scherm door het verkeerslicht aan te klikken

Blogger (Blogspot) biedt bij mijn weten niet de mogelijkheid om bepaalde pagina’s uit te sluiten. Daar is het dus alles of niks.

Mocht je dat willen, dan is het dus perfect mogelijk om te voorkomen dat je blog in Google komt. Spijkerharde garanties zijn er vreemd genoeg niet.

Foto: via Pixabay

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Kan je voorkomen dat je blog in Google komt?”

 1. Ximaar avatar

  Sinds internetheugenis wordt robots.txt gebruikt. Daar kan je exact in aangeven of Google, alle of een specifieke andere zoekmachine delen of je website als geheel niet mag indexeren. Zoekmachines houden zich daar goed aan en ook webarchive. Ooit heb ik alleen mijn CV op die manier geblokkeerd en die is in de afgelopen 17 jaar nooit in enige zoekmachine verschenen. Als je FTP-toegang hebt kan je zo dat txt-bestandje in kladblok aanpassen en uploaden. Bij WordPress.com krijg je die toegang niet, maar kan je het eenvoudig met hun admin-instellingen doen. Zelf zoek ik wel eens naar leuke regionale websites om op een landkaart te plaatsen. Voordat ik dat doe kijk ik altijd even of er in robots.txt iets staat dat aangeeeft dat de websitebeheerder dat niet wil.

  Hier bij deze site staat: https://www.blogtrommel.com/robots.txt
  dat je het allemaal prima vind en dat ze alleen je wp-admin map niet moeten indexeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.