Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwen6 voordelen van een mailinglijst (+ tips om te starten)

6 voordelen van een mailinglijst (+ tips om te starten)

Niet eens zo heel lang geleden trok ik het nut van zo’n e-maillijst ernstig in twijfel. maar kijk, tijden veranderen (en alleen zotten veranderen nooit van mening). Wil je vandaag een beetje serieus bloggen, dan zijn de voordelen van een mailinglijst nauwelijks te overschatten.

Ambitieuze blogger? Profiteer van de voordelen van een mailinglijst

Het opzetten van een e-maillijst annex nieuwsbrief voor je project is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je een blog begint. En toegegeven: het is ook een hoop gedoe. Maar hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe beter. Want:

1. Je bouwt aan een extra verkeerskanaal voor je blog

Wil je succesvol bloggen dan moet je zorgen dat je je bezoekers via verschillende kanalen naar je blog toe komen. Dan moet je in de eerste denken aan de verschillende social mediakanalen (meestal geen overrompeling aan bezoekers) en SEO (het duurt een tijdje eer je daar resultaat van ziet).

Bouw – beetje bij beetje – jouw persoonlijk uniek verkeerskanaal op. Jij bent er immers de baas. En de mailinglijst van je blog staat bovendien compleet los van social media of Google (SEO). Sturen die beide kanalen om wat voor reden dan ook een stuk minder bezoekers naar je site, dan kan je altijd terugvallen op je mailinglijst.

2. Je blog krijgt meer trouwe bezoekers

Zowel internetzoekmachines als social media kunnen inderdaad gruwelijk veel bezoekers en lezers naar je blog brengen. Maar het moet dan wel flink meezitten en van aanpakken weten (zoekmachines), en zodra je er geen energie meer in stopt vallen ook je bezoekers weg (social media).

Als blogger mag je al je stinkende best doen wil je méér dan 10 of 15% van al je bezoekers ooit een keer laten terugkomen naar je blog.

Werk aan een uitgebreide e-maillijst en je kan dat percentage serieus optrekken. In principe kan je je inschrijvers een seintje geven, elke keer als er een nieuw artikel online komt. En natuurlijk wordt niet elke mail geopend, laat staan dat er wordt doorgeklikt. Maar doe een beetje je best en 20 à 25% van je volgers klikt door naar je blog. Totaal uitgesloten dat je dergelijke percentages haalt via socials.

3. Je leert de doelgroep van je blog veel beter kennen

Wat vinden je bezoekers en volgers nou echt leuk om te lezen? Je dénkt het na verloop van tijd wel te weten, maar vaak blijft het gewoon gokwerk.

Met zo’n mailinglijst verzamel je niet alleen mailadressen. Je verzamelt ook een boel nuttige gegevens. Informatie die je kan gebruiken om nog betere content te maken:

  • welke onderwerpen doen het goed (en welke een stuk minder)?
  • welke onderwerpregels zorgen voor extra kliks?
  • wie opende welke mails, wie klikte door?
  • worden sommige mails meerdere keren geopend?
  • welke topics raken een gevoelige snaar bij je publiek?

Je komt er vrij snel achter als je een tijdje aan de gang bent met je mailinglijst annex nieuwsbrief.

4. Je kan makkelijker een hechte band opbouwen met je volgers

Inschrijvers op je maillijst hebben er bewust voor gekozen om door jou gecontacteerd te worden. En als jij regelmatig blogt zullen zij je (blog) niet licht vergeten. Zelfs al openen ze niet elke keer je mail.

Bovendien kan je hen tussendoor ook mailen, al dan niet met extra content exclusief voor volgers op je mailinglijst.

Dat alles schept een (vertrouwens)band tussen jou en je lezers. Datzelfde effect ressorteren via sociale media lijkt me vreselijk lastig en erg tijdrovend. En over SEO wil ik het in dit verband niet eens hebben…

5. Je blog kan quasi op automatische piloot groeien

Ik laat het nu uitschijnen alsof het opbouwen van een maillijst voor je blog een makkie is. Dat is het niet. Zo’n mailinglijst optuigen, nieuwsbrieven versturen en daar vervolgens regelmatig kliks naar je blog uit puren, het heeft wel wat voeten in de aarde.

Toch is het die investering meer dan waard. Om de redenen die ik hierboven al aanhaalde, maar vooral ook omdat je (nadien) relatief weinig moet doen om je publiek warm te houden én zoetjesaan uit te breiden.

Het volstaat om regelmatig een berichtjes te sturen naar je mailinglijst met (links naar) waardevolle content en een inschrijfformulier voor de mailinglijst op je blog te voorzien.

6. En het belangrijkste voordeel van een mailinglijst? Je blog is minder afhankelijk van Google (SEO) en sociale media

Wie al een tijdje aan het bloggen is heeft het waarschijnlijk al opgemerkt: de traditioneel grootste verkeersbronnen voor zo’n blog – social media en zoekmachineoptimalisatie – bieden geen garantie meer op massa’s kliks.

Niet dat bezoekers via die kanalen de weg naar je blog niet meer kunnen vinden, maar de garanties, de quasi wiskundige logica’s zijn weg. ’t Is stilaan tijd voor een extra bron. En ik zei het al, zo’n mailinglijst werkt compleet los van algoritmes van social media en SEO.

Wil je succesvol bloggen, maar heb je helemaal niks met SEO? Dan heb je geen keus, je moet een mailinglijst voor je blog beginnen. Idem dito als je van bloggen je (bij)beroep wil maken, of via je blog klanten hoopt te werven voor je business!

10 tips om te starten met een mailinglijst voor je blog

Een mailinglijst voor je blog beginnen is dus niet het makkelijkste wat er is. Zelf worstel ik er ook nog erg mee. Maar deze tips en ervaringen wil ik je toch niet onthouden.

1. Blog (publiceer) heel regelmatig

Dan geef je (toevallige) bezoekers/lezers en fans een goede reden om je blog van nabij te volgen. En dus een extra stimulans om zich in te schrijven op je e-maillijst.

Je kan het ook anders spelen. zet je maar af en toe en onregelmatig een artikel online, dan kan je zeggen: “Schrijf je in, dan krijg je een seintje als ik weer een nieuw bericht publiceer.” Zeker handig als je niet zoveel hebt met SEO en nauwelijks actief bent op sociale media (om er je nieuwste stuk te promoten).

2. Noem je nieuwsbrief niet gewoon “nieuwsbrief”

Eigenlijk zit niemand te wachten op de zoveelste nieuwsbrief. Noem ‘m dan ook niet zo.

3. Wil je sneller meer inschrijvers, bied een gratis digitaal product aan

Slechts weinig mensen zijn bereid om spontaan hun naam en e-mailadres bij je achter te laten, tenzij ze er gratis iets voor in de plaats krijgen. Denk aan een e-book, een checklist, een stappenplan, een gratis consult,… Let er wel op dat je gratis weggever sterk verband houd met je activiteiten of je blogniche.

Goed mogelijk dat een flink deel van je inschrijvers eigenlijk alleen maar geïnteresseerd zijn in je gratis aanbieding en zich dus vrij snel opnieuw uitschrijven. Daar is weinig aan te doen. Hopelijk voor jou trek je in verhouding veel meer mensen aan met je content.

4. Kies je e-mailmarketing software

Spontaan denk je waarschijnlijk aan het immer populaire Mailchimp. Gratis, maandelijks tot 12.000 e-mails versturen naar 2.000 contacten. Het is alleen jammer dat Mailchimp niet voldoet aan de Europese privacyrichtlijnen. Laposta is in mijn ogen een goed – en eveneens gratis – alternatief. Nog opties vind je bij onder meer Mailerlite en YMLP.

5. Stuur ook niet te veel e-mails

Hoeveel nieuwsbrieven moet je dan versturen? Dat is moeilijk te zeggen. Doorgaans wil je contact houden met je volgers, maar hen niet bedelven onder de mails. Anderzijds: één mailtje per halfjaar is misschien wat weinig. Dan zijn mensen waarschijnlijk vergeten wie je bent en waarom ze zich hebben ingeschreven.

Zelf stuur ik een mail uit telkens er hier een nieuw bericht online komt (meestal gewoon een kort berichtje of call-to-action met een link naar het bewuste artikel). Tenminste, wanneer ikzelf volledig achter het artikel sta. Soms stuur ik geen e-mail uit. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om blogberichten met puur praktische mededelingen.

Gooi geen mails uit als je eigenlijk niks (nieuws) te vertellen hebt. Probeer je volgers elke keer opnieuw iets waardevols aan te bieden, iets waar ze op zitten te wachten. Blog je meer dan pakweg 3 keer per week, dan is het een goed idee om bijvoorbeeld een wekelijkse mail te sturen, met linkjes naar de berichten die je die week publiceerde.

6. Gun de inschrijvers op je mailinglijst wat extra voordelen

Je subscribers zijn een beetje speciaal. Van hen kreeg je immers de toestemming om hen te storen in hun inbox. Zij zorgen bovendien ook voor regelmatig verkeer naar je blog. Daar mag best wat tegenover staan. En die beloning hoeft niet meteen extra geld of moeite te kosten:

  • breng de volgers via e-mail als eerste op de hoogte van nieuwe content
  • geef hen af en toe een exclusieve blik achter de schermen
  • behandel, mails met vragen en opmerkingen van je subscribers prioritair
  • stuur exclusieve content en informatie naar je e-maillijst (die je niet deelt op je blog)
  • geef hen gratis toegang tot nieuwe producten of diensten

Communiceer al die voordelen ook (zowel in je nieuwsbrieven als in je blog zelf)

7. Houd het inschrijfformulier voor de mailinglijst zo kort mogelijk

Oké, mensen hebben (eindelijk) dan toch beslist om zich in te schrijven. Dit is niet het moment om hen de kleren van het lijf te vragen. In principe heb je alleen een voornaam nodig en een geldig mailadres. Al de rest is ballast (en voor je volger een reden om alsnog van de inschrijving af te zien).

8. Laat lezers weten dat ze zich kunnen inschrijven op je mailinglijst

Dat lijkt logisch maar sommige bloggers gaan hier toch de mist in. Plaats het formulier op verschillende goed zichtbare plaatsen op je blog. Dan is de kans op inschrijvers uiteraard groter. Van boven naar beneden:

  • plaats een link naar het inschrijfformulier in de menubalk van het blog
  • zet een formulier in de sidebar (eventueel verwerkt in een mooie banner)
  • voeg het formulier toe in je populairste artikels (met de grootste conversie)
  • zet een formuliertje in de footer of de About page
  • voeg een link toe aan je e-mailhandtekening, je social mediaprofielen,…

9. De onderwerpregels van je nieuwsbrieven zijn erg belangrijk

Denk goed na over wat je in de onderwerpregel van je e-mail zet. Je contacten je e-mail überhaupt laten aanklikken is al een eerste opdracht. Je moet je lezer verleiden. Eigenlijk gelden hier zowat dezelfde principes als bij het kiezen van een titel boven je artikel.

10. Duik in de statistieken van je mailingsoftware

Ik haalde het hierboven al aan, zo’n mailinglijst opbouwen is niet simpel. Er komt wel wat zoeken en tasten bij kijken. Mensen op je e-maillijst verzamelen is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat ze bij je project betrokken blijven?

Nog vragen?

Heb je als blogger een e-maillijst nodig?

Nee, dat is geen noodzaak. Mensen ingeschreven op je e-maillijst vormen wel een trouw lezerspubliek voor je blog. Je creëert een extra verkeerskanaal voor je blog. Je blog wordt zo een stuk minder afhankelijk van zoekmachines en sociale media om bezoekers aan te kunnen trekken.

Wat heb je nodig om een mailinglijst op te bouwen?

Je hebt e-mailmarketing software nodig om op een legale manier mailadressen te verzamelen en op een systematische manier mails te versturen naar contacten.

Welke e-mailmarketingsoftware is aan te raden?

Ik zou eens kijken naar het Nederlandse Laposta. Je kan er gratis je mailinglijst opzetten en beginnen met het versturen van mailings naar 2.000 contacten. Laposta voldoet ook aan de Europese privacyrichtlijnen.

Neem nu en dan eens een frisse duik in de stats die jouw software voor je achterlaat. Je leert een hoop over wat wel en niet werkt. En dus over wat je wel moet doen en wat je niet (meer) mag doen.

Conclusie?

Tot zover 6 voordelen van een mailinglijst voor je blog en 10 tips voor als je er een begin mee wil maken. Niet meteen je makkelijkste opdracht allertijden, wel een welkome extra verkeersbron voor je project en een absolute must als je wil uitgroeien tot een professional blogger.

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “6 voordelen van een mailinglijst (+ tips om te starten)”

  1. Nicole avatar

    Ik werk al lang met een mailinglist/nieuwsbrief voor mijn blog http://www.nickysleefenbeleefblog.be, omdat ik inderdaad een vaste en trouwe kern volgers wil. En oké, het aantal nieuwe inschrijvingen is niet wow, maar af en toe komt er eentje bij, en er wordt wel doorgeklikt.
    Maar ik vrees toch dat je social media en SEO blijft nodig hebben hoor, want van waar komen anders die nieuwe inschrijvingen ?
    Dus vraagje : via welk kanaal schrijven jouw volgers in op je nieuwsbrief? Dat vind ik niet terug in je blogartikel.
    Alvast dank voor je antwoord. Groetjes,
    Nicole van nickysleefenbeleefblog.be

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Je verhaal klinkt me herkenbaar in de oren. Zo’n mailinglijst opbouwen doe je niet van vandaag op morgen…
      En ja, het klopt dat je in de meeste gevallen niet zonder SEO en/of social media kunt als je publiek wil trekken voor je blog. Ik ben zeker nog bezig met sociale media en SEO. Die nieuwsbrief is een extra verkeerskanaal voor je blogproject (en een bijzonder verkeerskanaal wat mij betreft).
      Het grootste deel van de inschrijvers op mijn mailinglijst komt er gewoon via de formuliertjes op mijn blog. De inschrijfformulieren vind je op verschillende plekken op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.