Snel notities maken én terugvinden: 6 tools

Een beetje blogger moet er zijn hoofd bij houden. Er komt namelijk nogal wat op ‘m af. Maar tegelijkertijd moet ‘ie ook zijn hoofd helemaal vrij kunnen maken zo nu en dan. Anders komt er van dat schrijven van mooie artikel niks in huis. Snel notities maken en terugvinden, ook dat is belangrijk als je een deuk in een pak boter wil bloggen. Daarom een overzichtje met de apps die ik het handigst vind.

Heel beperkt brein

Het grote probleem van inspiratie, geweldige ideeën en belangrijke maar triviale informatie allerhande? Het komt allemaal op de meest onmogelijke momenten vakkundig ons creatieve brein verstoren.

Vaak kunnen we met die geniale inval niet direct aan de slag. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat goeie ideeën ons vaak even snel weer ontglippen als ze gekomen zijn. Of zoals Getting Things Done-goeroe David Allen zegt:

“The Mind Is For Having Ideas, Not Holding Them”

Wil je écht gefocust bezig blijven dan moet je het werkgeheugen van je brein zo leeg mogelijk houden. Er zit dan ook niks anders op dan veel meer dingen op te schrijven. En ordentelijk te archiveren. Je hebt niks aan info die je niet snel kan terugvinden, dat spreekt.

Notities maken en terugvinden?

Natuurlijk kan je voor je aantekeningen gebruik maken van pen en papier; notitieboekje en post-it’s. Dat kan prettig werken, maar wil je overal en altijd toegang tot je nota’s dan ontkom je niet aan de digitale (online) varianten.

Hierna volgt een lijstje van de tools die ik tof vind om te gebruiken. De programma’s in kwestie voldoen aan de volgende criteria:

  1. ze zijn gratis te gebruiken
  2. de tools werken met IOS en Android (Windows en IOS)
  3. werken fijn op PC, laptop, tablet en smartphone
  4. je kan er een flinke lap tekst in kwijt

1. LastPass

Ik begin dit lijstje met een buitenbeentje. LastPass is namelijk geen notitie-app. De tool richt zich op het aanmaken, en bewaren van (veilige) paswoorden op een centrale plek. In principe hoef je vanaf nu maar één wachtwoord te onthouden. Handig als je weet hoeveel paswoorden en logins een gemiddelde blogger onthouden moet. Overigens kan LastPass wel degelijk flink wat geschreven informatie bevatten.

2. Google Calendar

Een klassieke kalender/agenda die iedereen met een Google-account gratis kan gebruiken. Je kan verschillende agenda’s aanmaken – eentje voor je privé en eentje voor je blogactiviteiten bijvoorbeeld – en ze ook in een oogopslag tegelijkertijd raadplegen. Takenlijsten toevoegen behoort ook tot de mogelijkheden.

3. Trello

Als je van lijstjes houdt en erg visueel bent ingesteld is Trello je ding. Binnen Trello is elk item een kaartje dat heel makkelijk van de ene kolom naar de andere kan gesleept worden. Elk kaartje kan trouwens veel meer bevatten dan alleen maar tekst. Foto’s, linkjes, video’s, checklists, kleurencodes, het kan allemaal. Trello is al bij al erg geschikt voor het maken van allerlei checklists, to-do-lijstjes en andere snelle krabbels. Het kan ook dienen voor het informatiesysteem van je blog. Tenminste, als je het niet nodig vindt om er hele blogberichten in onder te brengen.

4. Google Keep

Je verzameling post-it’s, maar dan in digitale vorm. Keep werkt heel intuïtief, maar houdt je van een clean bureaublad dan is het niet echt jouw tool, denk ik. Vooral geschikt om heel snel korte notities te nemen. En net als bij Trello is het niet ideaal om lange tekstfragmenten te stockeren.

5. Ticktick

Een app om je takenlijsten bij te houden. Ticktick maakt – net als Google Keep trouwens – deel uit van het Google-ecosysteem. Dat brengt een paar handigheidjes met zich mee, zoals je mailtjes uit Gmail die je rechtstreeks kan overbrengen naar Ticktick.

6. Microsoft OneNote

Sinds de gratis versie van Evernote zich beperkt tot het gebruik op slechts twee apparaten, kan je bij OneNote terecht als je een uitgebreide digitale archiefkast wil zonder ervoor te hoeven betalen. Van kattebelletjes over takenlijsten tot complete geïllustreerde artikels, OneNote weet er wel raad mee. Gratis, uiterst flexibel en met het voordeel dat er heel wat integratiemogelijkheden zijn met andere producten van Microsoft.

Merk tot slot op dat de hier besproken tools voor bloggers ook verrekte nuttige Chrome-extensies hebben. Dat betekent je informatie direct opslaan zonder dat je je browser per se moet verlaten.

Snel notities maken (en ze daarna ook even snel kunnen opvissen en (her)gebruiken), het is één van de geheimen van performant bloggen. Deze 6 tools kunnen daarbij helpen. Het zijn natuurlijk niet de enige programma’s die handig zijn. Het internet bulkt van de productivity apps. Het loont te moeite om gericht opzoek te gaan naar tools die jouw workflow ondersteunen.


Meer van dat?

Foto: Stockfoto via Shutterstock.com/NicoElnino


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

2 reacties op “Snel notities maken én terugvinden: 6 tools”

  1. Ximaar avatar

    Zelf gebruik ik al jaren kladblok voor van alles en nog wat en dus ook om te bloggen en blogideetjes in te bewaren. Dat heb ik niet onderweg bij me en ik gebruik geen smartphone. Maar wel een camera en met een fotootje weet ik thuis wel weer wat ik er mee wilde. Vervolgens tik ik het dan in kladblok. Dat heeft als voordeel dat het niet slim is en ik wordt er dus niet door afgeleid. Heb dus 1 groot bestand met al m’n blog ideeen die ook nog eens als back-up dient.

  2. Charlotte avatar

    Ik ben dol op Trello en Evernote 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.