Homebeter bloggenPublicatiedatum tonen in je blogs: ja of nee?

Publicatiedatum tonen in je blogs: ja of nee?

De publicatiedatum tonen in je blogpost, tot voor enkele jaren was dat erg vanzelfsprekend. Vandaag zie je de datums steeds vaker verdwijnen. Waarom dat zo is? En is dat eigenlijk wel een goed idee?

Wat is eigenlijk het probleem met die datums in blogposts?

Heel simpel: je artikels verouderen snel en door ook je publicatiedatum te tonen, leg je ’t er als blogger nog eens vingerdik op. In tijden waarin iedereen een duidelijke voorkeur heeft voor het nieuwste van het nieuwste wil je dat (misschien) liever niet.

Het blog als online dagboek?

Die publicatiedata onder blogpost stammen nog uit een tijd waarin blogs vooral werden gezien als persoonlijke dagboeken die voor de gelegenheid online stonden. Tegenwoordig zijn blogs natuurlijk veel meer dan dat.

Meestal is het dus een goed idee om een tijdstempel aan je blogs toe te voegen. Zeker als je regelmatig blogt. Je lezer kan er dan van uit gaan dat het verhaal relevant is voor vandaag en dat de getoonde info accuraat is.

Anderzijds kan die datum natuurlijk ook in je nadeel werken. Alleen al het feit dat een artikel 2 of 3 jaar oud is schrikt sommige mensen af. Ze kijken niet eens meer of het bericht hen van dienst zou kunnen zijn. Een deel van je publiek zal op zoek gaan naar een recenter stuk. Meer dan waarschijnlijk op een andere site.

Je bezoeker voor de gek houden

Dat probleem is goeddeels opgelost als je ervoor kiest om de datum gewoon weg te laten. Je lezer/bezoeker kan je blogbericht dan niet van bij de eerste aanblik wegzetten als “hopeloos verouderd.” Want hij of zij heeft er het raden naar of de content in kwestie dateert uit 2011 dan wel 2020.

Verwijder je de datum van publicatie uit je blogpost en je hebt natuurlijk nog geen actueel stuk waarop de tijd geen vat heeft. Oké, niet iedereen zal het in de gaten krijgen, maar het is toch opletten dat je verderop in je artikel niet door de mand valt. Je kan het spelen alsof de content gisteren pas gemaakt is. Maar met welk gevoel blijft je bezoeker achter als ‘ie ontdekt dat de de gegeven info niet klopt en de Youtube-video die je erbij toont stamt uit 2016 (en achterhaalde informatie geeft)?

Moet je altijd de publicatiedatum tonen?

Persoonlijk vind ik dat elk blogbericht een publicatiedatum moet hebben. Ze horen bij elkaar als Jip bij Janneke, Bassie bij Adriaan en Samson bij Marie – we zijn per slot van rekening aanbeland in 2020.

Dat heeft niks te maken met nostalgie of iets dergelijks, maar alles met transparantie. Je lezer heeft gewoon het recht om te weten wanneer een bepaald stuk content is gemaakt. In tijden van fake news waarin artikels net zo goed door een of ander op hol geslagen algoritme kunnen geschreven worden kan zo’n datum een hulp worden.

Bij bepaalde content is de publicatiedatum tonen meer dan nuttig

Al of niet het moment van publicatie laten zien, veel hangt af van de content die je (meestal) op je blog brengt. Voegen die datums echt wat toe aan je artikels? Heb je vooral evergreen content en blog je in een niche waarin er vrij weinig verandert, dan kan je overwegen om de publicatiedata weg te halen.

Dat ligt waarschijnlijk anders bij blogs met een focus op nieuws, of in branches waarin alles razendsnel evolueert.

Bezoekers en lezers zijn eindelijk op je blog aanbeland. Dit is niet het moment om verstoppertje te gaan spelen!

Zo kan ik me voorstellen dat niemand zich stoort aan het ontbreken van datums op een blog over handwerk (de brei-en haaktechnieken van vandaag zullen niet danig verschillen van die in pakweg 2023). Breng je nieuws over smartphones of andere gadgets, dan wil je als gebruiker toch donders weten wanneer een bericht precies gepubliceerd is. Je wil je lezer toch niet lekker maken voor een toestel dat al 2 jaar uit de handel is?

Vergeet ook niet dat sommige van je bezoekers je blog min of meer trouw volgen en dus willen weten wanneer een bepaald bericht precies is verschenen.

Prutsen met de publicatiedatum van je blogpost: de gulden middenweg

Maar goed, wat kan je doen wanneer je ervan overtuigd bent dat je content van 5 jaar terug je zaak meer kwaad dan goed doet? Alle publicatiedata deleten is een optie, maar heb je ook gedacht aan de volgende mogelijkheden?

1. Plaats een Laatste update-melding

Het is altijd goed om je oudere artikels op te frissen en grondig bij te werken. Zeker als deze nog erg vaak gelezen worden. Doe je dat, plaats dan de datum van de laatste bewerking ergens bovenaan in je bericht.

Zo geef je te kennen dat, hoewel het bewuste artikel in de basis al ettelijke jaren oud is, het toch nog relevante info bevat. Dit is ook een duidelijk signaal dat je je blog en je lezer serieus neemt. Je bent al enkele jaren in business en je blog is een blijver…

2. Belangrijke oude blogberichten opnieuw publiceren

Je herwerkt een artikel weleens zo grondig dat het gewoon onherkenbaar wordt. Zeker wanneer het stuk goed moet (blijven) scoren in de zoekmachines loont het de moeite om het blog opnieuw te publiceren. In veel gevallen krijgt het ook in Google die recente publicatiedatum mee. Dat is goed voor je SEO.

https://youtu.be/F3NbolM2VO0
Je kan de publicatiedatum van een eerder verschenen bericht makkelijk wijzigen in WordPress.

3. Publicatiedatum tonen op een minder opvallende plek

Wie zegt dat de publicatiedatum altijd bovenaan pal in de buurt van je blogtitel moet staan? Sommige (premium)-WordPress-thema’s bieden je de mogelijkheid om de meta tags – waartoe ook de datum bij je blogpost hoort – te tonen op een minder opvallende plaats. Onderaan het blogbericht, bijvoorbeeld.

Je zou ook kunnen spelen met de opmaak van de meta tags (kleiner lettertype, minder opvallende kleur,…),

Zo is de kans groter dat de datum van publicatie gewoon niet opgemerkt wordt, terwijl je toch mensen hebt kunnen helpen.

4. Datum van publicatie slechts tijdelijk tonen?

Heel af en toe kom ik inderdaad blogs tegen die slechts gedurende een bepaalde (korte) periode een publicatiedatum laten zien. Nadien verdwijnt ‘ie weer, maar de content blijft.

Hoe dit technisch precies in elkaar zit weet ik eigenlijk niet. Een bijzondere feature in het blogtheme, een handige plugin die dit regelt of heeft de blogger zelf wat aanpassingen gedaan aan de software?

5. Tijdloze content publiceren op een statische pagina

Eén van de belangrijkste verschillen tussen blogberichten en vaste pagina’s ligt in het feit dat vaste pagina’s binnen WordPress géén publicatiedatum meekrijgen.

Wil je dus echt tijdloze artikels schrijven dan is het een optie om daarvoor statische WordPress-pagina’s te gebruiken. Trouwens, ook wanneer de content later in de zoekresultaten van Google komt, zal er geen datum te zien zijn. Wat overigens niet wil zeggen dat Google geen rekening houdt met het tijdstip waarop de pagina is gepubliceerd.

Typische voorbeelden van informatieve artikels op vaste pagina’s zijn de kennisbank en de cornerstone content.

Conclusie?

Heb je een blog die al een tijdje bestaat, dan is het misschien verleidelijk om de publicatiedatum standaard uit je blogs te halen. Kwestie van je lezer (in spe) niet af te schrikken met artikels die al een paar jaartjes oud zijn. Het is echter maar de vraag of je je blog en je lezer daarmee een dienst bewijst. Voor veel bezoekers en lezers is het immers lastig kuieren door je blogarchief als ze geen idee hebben over wat wanneer geschreven is. Maar vind je die publicatiedatum bij je berichten toch storend? Weet dan dat er creatieve oplossingen te vinden zijn.

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Publicatiedatum tonen in je blogs: ja of nee?”

  1. Peter avatar

    Ik merk inderdaad dat een datum bovenaan een blog er voor mij toe doet. Maar zoals boven al opgemerkt: veel info is tijdloos. Ik kijk er soms juist bewust naar als een blog wat ouder is. In geval van bepaalde bereidingen voor een recept ben je benieuwd hoe ze dat 10 jaar geleden deden. Maar voor techniek is dat weer heel naders.

    PS: ik probeerde mij te abonneren voor je nieuwsbrief, maar iets lukt er niet op de pagina. Het invullen van gegevens gaat goed, maar na het klikken op de knop komt er geen reactie.

  2. Michiel avatar

    Als lezer is een datum wel fijn om te hebben vaak. Hoewel het zoals je zegt van het onderwerp afhangt natuurlijk. Ik was laatst op een website die bovenaan een blogartikel een melding gaf: “let op, dit artikel is meer dan 2 jaar oud”. Maar het artikel ging over WO II, dus dan is dat niet zo relevant :).

    Handige tips die je geeft om op een andere manier met de datum om te gaan! Mijn thema heb ik zo ingesteld dat hij de “last updated”-datum weergeeft in plaats van de publicatiedatum. Persoonlijk vind ik dat wel prettig: dan ziet een lezer gelijk de laatste update-datum. Dat werkt nog beter dan een originele publicatiedatum laten zien en in het bericht zelf handmatig vermelden dat er nog een update heeft plaatsgevonden. Denk alleen dat niet veel thema’s zo’n functie hebben ingebouwd, ik kom het zelden tegen.

  3. Ximaar avatar

    Ik vind een datum erg belangrijk. Loggen is iets vastleggen in de tijd en bloggen is voor mij hetzelfde maar dan op het internet. Blogberichten die niet van een datum zijn voorzien lees ik vaak niet, dat zijn voor mij gewone verhaaltjes op een website. Bij mijn blogberichten staat overigens de datum in de url. Die kan ik ook aanpassen, maar doe ik zeker niet. Als ik er na verloop anders over denk, dan maak ik een nieuw bericht en verwijs naar het oude en vanuit het oude naar het nieuwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.