HomeKennisbank bloggen voor beginnersPertinente vragen over bloggen die niemand durft te stellenWat is het voordeel van bloggen (tegenover social media en Youtube)?

Wat is het voordeel van bloggen (tegenover social media en Youtube)?

Je kan er niet omheen: bloggen is wat minder hot en hip geworden dan pakweg 10 jaar geleden. Maar echt, het voordeel van bloggen tegenover social media (en andere vormen van online content) is er nog. Zéker als je graag schrijft en met taal bezig bent.

Moordende concurrentie van sociale media, video en podcasts

Zo op het eerste zicht zijn er inderdaad weinig argumenten pro bloggen te bedenken. De meeste blogs moeten het vooral hebben van teksten, terwijl de aandacht van de gemiddelde internetter zienderogen verslapt als ‘ie meer dan 100 woorden met lezen. Lange teksten lezen op een computerscherm is dan ook een vermoeiende bezigheid.

Bovendien wordt er zoveel content online gegooid dat het voor een lezer lastig kiezen is. Het aantal blogs alleen al: wereldwijd 1 blog per 7 mensen. Social media doen natuurlijk ook een flinke duit in het zakje. Veel fervente bloggers van toen kunnen nu hun ei kwijt op tal van social media-kanalen. Dat gaat sneller, de interactie tussen zender/ex-blogger en ontvanger/volger is directer.

Tot slot zijn er naast blogs tegenwoordig ook nog andere vormen van online content om internetters mee te verleiden. Video en podcasting zijn bijvoorbeeld twee vormen van content waar heel wat mensen warm voor lopen. Een paar jaar geleden ging de statistiek rond dat meer dan 80% van alle online content via video komt. En ook podcasts zijn aan een flinke opmars bezig. Toegegeven, het gaat om Amerikaanse cijfers, maar ook in ons taalgebied is de trend duidelijk.

En toch: geniet van het voordeel van bloggen

Als je dat allemaal ziet kan je je terecht de vraag stellen of er nog wel plaats is voor een saaie, vrij statische vorm van content(marketing). Wat is vandaag nog het voordeel van bloggen?

1. Je eigen plek op het internet

Heb je een blog op een eigen domein, dan is dat jouw persoonlijke stukje internet. Natuurlijk kan je ook je eigen ding doen op Twitter, Facebook, Instagram en andere LinkedIns. Maar het moet wel allemaal passen binnen de spelregels die die platformen uittekenen. En is dat niet het geval dan wordt je boodschap eenvoudigweg niet getoond aan je volgers. Schend de (steeds veranderende) regels herhaaldelijk en je loopt zelfs het risico op schorsing van je account.

Ook op je blog gelden er regels: de jouwe! Idealiter is je blog ook dé plek waar alles om en rond je (persoonlijke) activiteiten samenkomt. Je blog als je online thuisbasis. Tot nader order heb je die nog steeds nodig als je wil dat mensen – of dat nu je fans zijn of toevallige passanten – je zo makkelijk mogelijk kunnen vinden.

2. Het grootste voordeel van bloggen: de onverdeelde aandacht van je lezer

Eerlijk is eerlijk, vooral bij een nieuw opgezet blog is het behoorlijk lastig om je (eerste) lezers te bereiken. Als je een beetje consistent aan de gang gaat met social media is je bereik groter.

En ja, je maakt misschien wel een grotere impact met meer multimediale content (podcasts en video’s). Om die content inderdaad zijn publiek te laten vinden, moet je je content uploaden naar een extern platform. De Youtube’s en de Spotify’s van deze wereld. Dat is een ferm nadeel. Dus ben je alweer afhankelijk van regels die op dergelijke platformen gelden. De dag dat deze platformen ophouden te bestaan, of zonder vorm van proces je account verwijderen, sta jij met lege handen. Toegegeven, het zijn uitzonderlijke gevallen, maar ze bestaan wel degelijk.

Een nog groter probleem is dat jouw content meteen tussen andere producties komt te staan. Je lezer/kijker/luisteraar wordt meteen verleid en afgeleid om andere opties aan te klikken. Het is met andere woorden nog lastiger om de aandacht van je volger vast te houden. Al helemaal wanneer de kwaliteit van datgene wat je presenteert nou niet helemaal je dat is.

Waarschijnlijk is het knap lastig om lezers naar je blogje te krijgen. Maar ALS ze daar eenmaal zijn aanbeland worden ze helemaal omringt door jouw uitgebreide boodschap, jouw creatieve uitspattingen. En alléén die van jou!!

3. Je bouwt met je blog een persoonlijk archief op

Zo’n blog is typisch iets voor de langere termijn. Begin vandaag artikels te schrijven en over een paar maanden of soms jaren bouw een lezerspubliek op. Als je ’t slim aanpakt kan het sneller met social media. Anderzijds: ben je niet actief genoeg op je socials dan verdwijnt meteen ook alle aandacht en ben je er dus aan voor de moeite.

Op een blog bouw je langzaam maar zeker een archief op. Je eigen Wikipedia, zo je wil. Al je content netjes gegroepeerd, het blog voorzien van een eigen zoekbalk en andere mogelijkheden om je archief toegankelijk te maken voor bezoekers. En onder meer dankzij een degelijke SEO-strategie wordt je content vindbaar in Google. Ook maanden en jaren nadat de content voor het eerst online kwam.

Niks van dat alles met de activiteiten die je onderneemt op social media. Elke update op sociale media heeft maar enkele uren of – dagen effect. Niemand onder je volgers gaat gericht op zoek naar pakweg interessante Facebook-updates die jij in het verleden achterliet. Voor sociale media telt uiteindelijk maar één ding: het hier en nu.

Op dat vlak ben je iets beter af met je video’s op Youtube en je podcasts op de diverse podcast-platformen. Je content is er wel degelijk te vinden, maar niet noodzakelijk gegroepeerd of in volgorde van verschijnen. En nogmaals, de focus van Youtube en aanverwanten ligt niet meteen bij het promoten van jouw content.

4. Soms zijn blogs gewoon handiger dan een podcast of een video

Oké, de focus mag misschien nog wat meer verschoven zijn richting multimedia, toch is dat geen reden om het blog vaarwel te zeggen. Zo zijn er nog altijd mensen die liever een geschreven artikel onder de neus krijgen. Niet iedereen heeft zin om video’s te bekijken of naar een radio-uitzending te beluisteren. Bovendien, ook Google kan nog altijd een stuk beter overweg met tekst dan met andere vormen van content. Tot slot kan je bepaalde informatie makkelijker overbrengen en inzichtelijk maken via tekst. Denk aan tabellen, lange lijsten met hyperlinks enzovoorts.

5. Voordeel van bloggen: relatief makkelijke vorm van content maken

Vooral dan op technisch vlak dan. Wie met een e-mailprogramma of tekstverwerker overweg kan, een pc met internetaansluiting heeft kan direct beginnen bloggen.

Misschien lijken podcasts en video’s wat makkelijker om te maken, maar er komt in veel gevallen toch wel wat extra poespas bij kijken. Zoals al eerder gezegd: je werkt komt meteen naast andere content te staan, dus je moet wel een minimum aan kwaliteit afleven. Video’s en podcasts van matige kwaliteit zijn voor de meeste mensen niet te genieten.

6. Bloggen kan betrekkelijk anoniem

Bij video kom je vol met je smoel in beeld, in een podcast kan iedereen horen hoe je gebekt bent. Je stelt je dus extra kwetsbaar op. Dat moet maar net je ding zijn.

Volledig anoniem bloggen hoeft misschien niet. Echter heel wat mensen voelen zich toch prettig wanneer ze zich wat kunnen verschuilen achter hun teksten.

Maak van je blog een multimediaplatform

Kortom, ik zou dat klassieke tekstblog nog niet meteen afvoeren. Echter, de tijd dat blogberichten alleen uit tekst bestonden ligt al 10 of 15 jaar achter ons. Wil je nu een aantrekkelijk blog maken dan doe je er goed aan je artikels rijker te maken door ook andere media toe te voegen. Bovenstaande infographics tonen aan hoe groot de impact is van video en podcast op de contentmarketing van tegenwoordig. Het zou zonde zijn om je blog daar niet van te laten mee profiteren. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Tegenwoordig kan je vrij eenvoudig content uit andere platformen embedden.

Zo is je blog met de klap een stuk aantrekkelijker voor je lezer (en wie het niet zo op langere artikels begrepen heeft kan toch nog wat aan je blog hebben). Bovendien kan ook Google een wat rijker aangeklede blogpost best smaken. Het is met andere woorden goed voor de zoekmachineoptimalisatie van je blog.

Almaar meer bloggers hebben ook een Youtube-kanaal of een podcast. Natuurlijk is dat geen toeval…