Homezakelijk bloggenJe blog (en jezelf) verkopen

Je blog (en jezelf) verkopen

Niet aan de meest biedende partij, wees gerust! Maar tenzij je absoluut niet wakker ligt van het aantal bezoekers op je site, is je eigen stukje internet vroeg of laat een doodgewoon product dat in de markt moet worden gezet. Je bent geen geboren verkoper? Geen paniek. Het hoeft allemaal niet zo nodig in de stijl van een volleerd marktkramer.

 

Je hebt niets te verkopen?

Dat dacht je maar. Zelfs als je niks te verkopen hebt en niet van je blog moet leven mag je immers laten zien wat je in je mars hebt. Pak het een beetje slim aan en je kan zomaar:

  • extra geïnteresseerde bezoekers naar je blog brengen
  • je blog naar een ‘hoger niveau’ brengen
  • makkelijker samenwerkingen aangaan met andere bloggers
  • snel aan mensen uitleggen waar je blog over gaat
  • gratis producten krijgen om te reviewen
  • gastbloggers aantrekken voor je blog
  • (toch ook) een beetje geld verdienen aan je blog via advertenties op je blog

En het beste nieuws? Bovenstaande zaken zouden je zo in de schoot kunnen vallen, zonder dat jij ernaar hebt gevraagd of zonder dat je ernaar hebt moeten hengelen. Knap werk, toch?

Etalage verzorgen

Alles begint natuurlijk met goede waar. In dit geval stukjes waardevolle en leuk geschreven informatie die niet op elke straathoek van het internet te lezen valt. Steengoede blogs, met andere woorden.

Nadien moeten moeten je prachtige blogjes hun weg vinden naar je bezoekers. Zo moeiteloos mogelijk en op een manier waar zowel je bezoeker als jijzelf blij van worden, als het even kan. Hier kan van alles misgaan.

Weet wat je wil (en vertel dat ook)

Wil je graag:

gastblogs ontvangen

Trek dan je stoute schoenen aan en vraag hem of haar via social media of hij of zij in de pen wil kruipen voor jouw blog. Leg je gastschrijver in de watten en doe er alles aan om een deel van jouw verkeer ook naar diens blog te leiden.

Maak een aparte pagina met daarin alle gastblogs netjes bij elkaar. Vertel ook wat precies verwacht én wat jij hen te bieden hebt.

Plaats een wervende oproep in de zijbalk. Herhaal die oproep regelmatig in je blogberichten (al dan niet verdoken).

Het uiteindelijke doel is tweeërlei: je wil je gastbloggers een zo mooi mogelijk podium geven en verder trek je bloggers aan die er wel wat voor voelen om bij jou een gastartikel te plaatsen.

snel uitleggen waar je blog (niet) over gaat

Maak een about-pagina. Houd die kort en bondig. Heb je ook een sneeze page, dan mag een linkje ernaartoe zeker niet ontbreken.

samenwerken met bedrijven

Maak er een gewoonte van om telkens wanneer je het over een merk of product hebt, het merk of product met naam en toenaam te noemen. Daar hoort als vanzelfsprekend een link bij naar de officiële site van het merk in kwestie. Het is doorgaans een sterke externe link, maar bovenal bestaat de kans dat je blog in de kijker komt bij het bedrijf in kwestie. Heel misschien is dat de kiem van een meer structurele samenwerking…

Bedrijven werken niet samen met om het even welke blogger. Je blog moet genoeg bezoekers trekken om het bedrijf waarmee je samenwerkt haar producten of diensten te kunnen slijten aan een zo groot mogelijke groep potentiële klanten  Maak daarom een speciale pagina voor hen. Maak je toekomstige adverteerders duidelijk hoe jij zo’n eventuele samenwerking ziet. Aarzel daarbij niet hen een blik te gunnen op de statistiekjes van je blog:

  • hoelang bestaat je blog?
  • hoe vaak (per week) zet je nieuwe content online?
  • hoeveel pageviews per maand heeft je blog?
  • hoeveel unieke bezoekers ontvangt je blog maandelijks?

Het zijn cijfertjes die voor commerciële organisaties razend interessant zijn…

(gratis) producten ontvangen

Zie vorig punt. Breng vervolgens alle reeds geschreven reviews samen op één pagina. Laat zien wat je in je mars hebt en let nog meer op taal- tik- en spelfouten dan anders.

een advertentieblok plaatsen (en verkopen)

Houd voldoende witruimte vrij in de zijbalken en de footer. Zo denkt een toekomstige adverteerder spontaan: “Hé, hier zou mijn banner mooi staan!”

Plaats af en toe een (eventueel zelfgemaakte) banner waar je niet voor betaald wordt. Dat kan bijvoorbeeld een link naar een goed doel zijn.

En dan zijn er ook tal van aanbieders van internetdiensten die hun toevlucht nemen tot een affiliate-programma om hun producten en diensten aan de man te brengen. Daar kan jij je voordeel mee doen. Het komt er bij deze manier van werken op aan mensen te laten weten dat je niet vies bent van een beetje reclame op je blog.

Geen stormloop

Je blog (en jezelf) verkopen is niet zo moeilijk. Mits je jezelf ervoor open stelt – wat uiteraard geen verplichting is – en mits je een paar wijzigingen aan je blog doorvoert. Ik moet echter ook eerlijk toegeven dat een en ander veel te simplistisch klinkt. Het is niet zo dat na het nemen van deze maatregelen bloggers en adverteerders in dichte drommen staan aan te schuiven om met je te mogen samenwerken. Wel heb je je blog maximaal ‘benaderbaar’ gemaakt voor iedereen die met je wil samenwerken. En jij hoeft het niet (altijd) van de daken te schreeuwen op het gevaar af te pushy over te komen.

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Je blog (en jezelf) verkopen”

  1. Debby avatar

    Ik vind je blogs altijd heel interessant en vind het leuk dat je zo’n duidelijke opsommingen maakt. Maar de reden dat ik nu reageer is eigenlijk je ‘about’ stukje in de sidebar. Heel erg leuk! Zie je, het werkt ;).

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Hihhi, dat is erg fijn om te horen… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.