beter bloggen, lezerspubliek opbouwen

Goed, die zoekmachineoptimalisatie kan dus even in de koelkast.* Immers, de weblog staat, de blogposts zijn oké en verschijnen regelmatig. Er wordt bovendien ook nog melding van gemaakt op social network sites. U bent goed begonnen, maar bent nog niet thuis. Ziehier 3 redenen waarom uw blog – alle inspanningen ten spijt – niet het aantal bezoekers krijgt die u verdient:

1. Uw blogs zijn onvoldoende interessant

 • Uw blog overstijgt het niveau van het persoonlijk logboek niet (slechts uw intimi willen dag na dag geïnformeerd worden over wat u at, welk kapsel u vandaag uitprobeerde en welk kleurtje uw onderbroek van morgen zal hebben).
 • U vertelt niks nieuws (oude wijn in nieuwe zakken verkoopt niet en trekt dus ook geen bezoekers).
 • U huilt met de wolven mee. U speelt op veilig, stoot niemand tegen de borst maar uw blog verdwijnt in de anonieme massa.
 • U klaagt en kankert de hele tijd, geeft niet altijd even onderbouwde kritiek en schiet voortdurend op alles wat beweegt. U staat niet open voor discussie.
 • U recycleert of kopieert te vaak content (nogmaals, met oude wijn in nieuwe zakken verdoet u de kostbare tijd van uw lezer).
 • De “succesformules” van uw blog worden tot in den treure uitgemolken.
 • U doet op geen enkel moment de moeite uw boodschap origineel te verpakken. Humor en (zelf)relativering zijn u totaal vreemd.
 • Uw blogberichten lijken verdacht veel op de preek van de pastor op zondagochtend (een saai en inspiratieloos verplicht nummertje).

2. U bezorgt uw bezoeker een weinig comfortabele leeservaring

Een der leukste aspecten van het bloggen is het kiezen of aanpassen van de lay-out voor uw blog. Mogelijkheden zat om uw creativiteit de vrije loop te laten en van uw persoonlijk stukje internet iets speciaals te maken.

<p Hun blog is gewoon niet te raadplegen zonder dat de dierbare lezer zijn toevlucht moet nemen tot een vergrootglas en zonnebril.

Alle gekheid op een stokje natuurlijk, maar u ziet hopelijk waar ik naartoe wil… Voor grote lappen tekst is een zo licht mogelijke achtergrond in combinatie met een donkere tekstkleur tot nader order nog steeds het meest aangewezen. Deze conservatieve en weinig creatieve oplossing is nog altijd de makkelijkste manier om je boodschap bij de lezer naar binnen te werken. Vrijwel ieder ander alternatief zorgt ervoor dat uw lezer er al na enkele regels de brui aan geeft, hoe interessant het nieuws dat u wil brengen ook is. Ik kan het ook niet helpen.

Oh, en nu  we de lezer toch aan het pamperen zijn: bovenstaande alinea is eigenlijk al wat te lang: uw bezoeker mag graag kleine, hapklare stukjes tekst, voorzien van voldoende witruimte.

Maak het venster van uw berichten ook niet te breed. Een tekst leest doorgaans makkelijker in smallere kolommen (de lezer houdt de muis in de hand om te kunnen scrollen en heeft het fijne idee dat het wel lekker opschiet zo).

3. De argeloze bezoeker heeft meer dan 3 seconden nodig om “iets” te vinden

Een goede eerste indruk is belangrijk. Voor een doorsnee blog is dat niet anders. De landinspagina van uw blog speelt hier een cruciale rol in.

3 seconden. Dat is de tijd die u krijgt om een om een bezoeker die uw blog voor het eest bezoekt te overtuigen om verder op uw pagina rond te kijken. Mogelijkheden zat om dat doel te bereiken. Het vergt alleen wat creatief denkwerk. De nietsvermoedende, occasionele bezoeker loopt onder meer tegen de volgende obstakels aan:

 • Een weinig originele blogtitel (prikkelt zijn/haar nieuwsgierigheid niet).
 • Geen ondertitel, baseline of – nog erger – de standaardformule zoals de blogprovider ze instelt voor alle blogs (de bezoeker heeft geen flauw benul op welk soort blog hij is beland).
 • De header annex blogtitel annex ondertitel van uw blog beslaat bijna de hele bovenste vouw van uw pagina (uw lezer mag/moet al minstens één keer scrollen alvorens ook maar enig idee te krijgen wat voor vlees ie in de kuip heeft: overbodige handeling).
 • De bezoeker kan niet snel even doorheen uw laatste berichten scrollen omdat er maar een paar berichten per pagina verschijnen. Hij is dus verplicht na één of twee blogposts naar de volgende pagina te klikken (overbodige handeling).
 • Er verschijnen meerdere berichten op één pagina. Ze worden echter na vijf woorden afgebroken door 3 puntjes gevolgd door dat irritante “Lees verder”-link (overbodige handeling).
 • Uw oudere of meest populaire berichten, evenals de belangrijkste categorieën van uw blog zijn niet in een oogopslag te vinden (u nodigt uw lezer niet uit om verder doorheen uw weblog te struinen op zoek naar postjes die misschien ook nog interessant zijn).
 • De lay-out van uw blog ondergaat om de tien dagen een complete metamorfose (en uw trouwe bezoeker mag telkens opnieuw uw hele blog doorploeteren op zoek naar zijn/haar favoriete inhoud).

4. Een succesvol blog? Hier is het geheim!

Beste lezer, het is mijn overtuiging dat we het onze lezer/bezoeker (meer nog dan vroeger) zo makkelijk mogelijk zouden moeten maken. En vele van de bovengenoemde elementen spelen hier een cruciale rol in. Uw weblog zou een plek moeten zijn waar de lezer/bezoeker zich thuisvoelt en dus graag naar terugkeert.

Het principe “baas op eigen weblog” ligt me echter even na aan het hart. Voor de blogger is het uitermate belangrijk dat hij/zij zich één voelt met zijn/haar blog. Dat zal ervoor zorgen dat er op het blog “waardevolle content” blijft verschijnen. Het geheim van een goeie blog zit  ‘m in het evenwicht tussen die twee uitgangspunten.

Bent u het roerend met me (on)eens, dan hoor ik het wel!

*= Doorgaans is men geneigd om de schuld voor het wegblijven van bezoekers in de schoenen te schuiven van een gebrekkige SEO. Vooraleer u (opnieuw) met de zoekmachineoptimalisatie  aan de slag gaat, is het goed om weten dat dit maar om een relatief klein deel van uw bezoekers gaat. Het gaat om lezers die via Google op zoek gaan naar informatie en zo quasi toevallig op uw weblog stoten.

Om u een idee te geven: na goed 14 maanden intensief bloggen zijn zoekmachines – Google en anderen – goed voor nog geen 8% van het bezoekersverkeer op Blogtrommel.com.