HomeDossier gastbloggenWelke afspraken moet ik maken als ik ga gastbloggen?

Welke afspraken moet ik maken als ik ga gastbloggen?

Wil je graag gaan gastbloggen? Goede afspraken maken is dan de boodschap. Hetzelfde geldt voor de ontvanger van het gastartikel, dat spreekt. Want schrijven voor een ander is leuk (een mooi artikel aangeleverd krijgen is wellicht nog leuker), maar vooral naarmate de tijd verstrijkt borrelen wel eens vragen en onduidelijkheden op. Het is raadzaam om even stil te staan bij een aantal (heikele) kwesties.

Leestijd: ca. 6 minuten

In se is het scenario bij het gastbloggen vrij simpel. Blogger Y vraagt blogger X om een gastartikel (of blogger X biedt blogger Y een gastblog aan), beiden maken afspraken over stijl, inhoud en lengte, blogger X kruipt in de pen, blogger Y publiceert het stuk op diens blog. Einde verhaal. Maar zo simpel ligt het soms niet.

Gastbloggen? Goede afspraken maken, gekrakeel voorkomen!

1. Wat lever je eigenlijk aan?

Lever je alleen de naakte tekst van het artikel, of zorg je als gastblogger voor het bijbehorende beeldmateriaal? Geef je ook directieven als het om de opmaak van je artikel gaat? Welke linkjes mag/moet de blogpost bevatten?

Persoonlijk vind ik het wel prettig wanneer ik als gastblogger me kan beperken tot het leveren van de tekst, en me niet druk moet maken over foto’s, opmaak, eventuele resterende tikfouten en dies meer. De gastheerblogger weet immers het best wat er op zijn blog allemaal wel en niet kan. Daarbij: hij of zij mag ook nog wat doen.

2. Wie is eigenaar van de gastblog?

Jij schrijft een gastblog dus je zou er redelijkerwijs van uit kunnen gaan dat jij dan ook de eigenaar blijft van het artikel in kwestie. Echter, je kan het ook omdraaien. De gastblog komt op dat andere blog te staan, dus het zou voor die andere partij logisch kunnen zijn dat hij nu de eigenaar is. Vooral ook omdat, mocht er wat mis blijken met de content, het in eerste instantie het blog waarop de content gepubliceerd staat daarop aangesproken zal worden.

Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat je als gastheerblog(ger) erover wil waken dat je gastblogger zich zo weinig mogelijk zorgen moet maken over allerlei “randfenomenen.” Goeie gastbloggers vinden – en houden – voor je blog is niet makkelijk. Dus wil je hen toch een beetje pamperen…

Wat kan er zoal mislopen dan? Op het eerste gezicht niet zoveel misschien, maar stel je maar eens voor dat je op een dag beschuldigd wordt van het (gedeeltelijk) kopiëren van artikels, of dat je het beeldmateriaal hebt gejat. Wie van beide partijen is dan verantwoordelijk?

3. Mogen er achteraf wijzigingen worden aangebracht aan het artikel?

Het is natuurlijk fijn als tikfoutjes en dt-blunders uit je tekst worden gefilterd. Maar wat doe je als je hele stuk ongegeneerd wordt omgeturnd, zodanig dat niemand – ook jijzelf niet – je tekst nog herkent? Het gebeurt soms.

4. Mag je gastblog elders opnieuw worden gebruikt?

Mag jij je gastblog nadien ook publiceren op je eigen blog? Of mag de tegenpartij jouw gastartikel gebruiken op nog een andere site dan waar jij ’t oorspronkelijk voor bedoelde? Kan je gastheerblogger jouw blogpost ook publiceren in zijn nieuwsbrief? En indien je eigen beeldmateriaal gebruikte voor je gastblog, mag de tegenpartij ook dat zomaar hergebruiken??

Met het oog op de goede SEO van je blog is het natuurlijk opletten voor duplicate content. Je wil natuurlijk liever geen hommeles met Google. Voor de gastblogger die zijn gaststukje nadien op zijn eigen blog wil publiceren: je kopieert het blog liefst niet integraal naar je eigen site. Neem in plaats daarvan liever een paar alinea’s over en plaats dan een linkje naar het volledige bericht (op dat blog waar je te gast was dus).

5. Wat als de samenwerking ooit stopt?

Stel, er groeit onenigheid tussen jou en je gastheerblog(ger) Mogen/moeten jouw stukken dan van het blog worden verwijderd, of hoeft dat niet? Dezelfde vraag kan gesteld worden wanneer het gastheerblog (plots) van koers verandert? Het zou zomaar kunnen dat jij het bijvoorbeeld he-le-maal niet eens bent met de nieuwe richting die ingeslagen wordt. En wat als het blog waarop jij ettelijke gastartikelen hebt staan op een dag wordt doorverkocht?

Enfin, wat uiteindelijk al dan niet deel uitmaakt van die afspraken dat mogen beide partijen zelf onderling bepalen. Let wel: wat nergens genoteerd staat kan achteraf nog zeer moeilijk worden afgedwongen. 

Wie leidt de dans?

Ik ben geen jurist. Laat dat van meet af aan duidelijk zijn. Maar wie van de partijen – gastblogger of ontvanger van het gastartikel – de dans mag leiden hangt af van de situatie. Gaat het om een onbetaalde samenwerking, dan lijkt logisch dat diegene die het gastblog schrijft de bakens uitzet. Hij of zij doet het meeste werk, dus kan/mag hij of zij de wetten stellen en (opschortende) voorwaarden opleggen.

Krijg je betaald om te gastbloggen, dan liggen de kaarten anders. Jij gaat een verbintenis aan (centen in ruil voor content), dus lijkt het me billijk als jij je schikt naar de voorwaarden opgelegd door de gastheer(blog). Ik zou er trouwens niet van staan kijken mocht er op grotere blogs ergens in de algemene voorwaarden vermeld staan dat je, wanneer je een artikel aanlevert, je meteen ook hun voorwaarden onderschrijft.

Maar je hoeft deze logica dus niet te volgen, je kan het perfect ook anders overeenkomen. Let wel: wat nergens genoteerd staat kan achteraf nog zeer moeilijk worden afgedwongen.

Enfin, wat uiteindelijk al dan niet deel uitmaakt van die afspraken dat mogen beide partijen zelf onderling bepalen. Vaste regels zijn er niet echt. Maar om betwistingen achteraf te vermijden, denk je best wel eens na over wat je graag duidelijk wil zien. En doe die oefening in de twee richtingen: dus zowel wat jij (niet) zou willen wat er met jouw gastartikels gebeurt, als wat jij zou doen met de gastblogs van iemand anders op je eigen site. Maak het bespreekbaar.

Doodjammer

Misschien stond je hier nog nooit bij stil. Waarschijnlijk ga je er te makkelijk vanuit dat wat jij normaal en logisch vindt, dat dat even evident is voor je gastheerblogger. Maar dat kan dus lelijk tegenvallen.

Ik kan me vergissen, maar ik merk dat er onder (hobby)bloggers weinig echte afspraken worden gemaakt over wat er allemaal bij zo’n gastblog komt kijken. Sterker nog: er wordt niet eens nagedacht over de hierboven opgesomde punten! Dat is berejammer, zeker als je je niet alleen voor je pure plezier inlaat met gastbloggen, maar vooral ook om je eigen blog te laten groeien. Vandaar mijn pleidooi voor meer voorbereidend werk bij het gastbloggen.

Dolblij

Ikzelf maak trouwens ook geen echte keiharde afspraken. Niet als ik ergens te gast ben en ook niet wanneer ik gastartikelen ontvang. Het heeft natuurlijk ook te maken met het simpele feit dat ik de meeste bloggers die hier te gast zijn ken. Via hun blog, dan wel via contacten op sociale media. Ik wéét dus wat ze in hun mars hebben, waar ze voor staan en in veel gevallen ook hoe ze tegen een gastblogavontuur aankijken.

Verder ben ik er de man niet naar om mijn gastbloggers allerlei regeltjes op te leggen. Ik kies ervoor om hen zoveel mogelijk hun eigen ding te laten doen. En publiceren ze hun gastblog ook nog ergens anders? So be it! Het is tenslotte hun tekst. Zij zijn de baas. Leuke gastschrijvers vinden is zo al lastig genoeg.

Als ik ergens gevraagd wordt (en ik heb er zin in) ben ik kritisch (over waar mijn gaststuk terecht zal komen). Maar tegelijk ook dolblij dat ik überhaupt gevraagd wordt. Dus ik doe mijn best om een mooi artikel af te geven en ik maak me eigenlijk weinig zorgen over wat er achteraf met die content gebeurt. Ik moet er natuurlijk ook mijn brood niet mee verdienen. Bovendien, het web is zooo vluchtig…

Mondelinge afspraken zijn waardeloos

Maak je geen nadere afspraken dan zijn de artikelen die jij schrijft voor die andere site in principe eigendom van (de mensen achter) die site. Met alle (eventueel nare) gevolgen van dien. Wil je dat anders dan moet dat ook bij voorbaat worden afgesproken. Het gaat allicht wat ver om daarvoor met heuse contracten te gaan zwaaien. Anderzijds, mondelinge overeenkomsten blijken al snel waardeloos. Het loont dus de moeite om eventueel mailverkeer om en rond het gastblogengagement goed bij te houden. Dan heb je in geval van calamiteiten toch nog iets om op terug te vallen.

Om diezelfde reden bewaar je trouwens liefst ook een versie van je artikel op je eigen pc, in een Word-document of zo.

Moraal van het verhaal?

Gastbloggers vinden kan een verdomd lastige klus zijn. En dit stuk zal het er zeker niet makkelijker op maken. Sorry daarvoor!

Bangmakerij is in dezen misschien niet nodig. Gastbloggen en echt formele afspraken maken hoeft misschien niet als je onder bevriende hobbybloggers een eenmalige samenwerking opzet. Maar als je heel regelmatig gaat gastbloggen voor een  professioneel platform bijvoorbeeld, dan zou ik toch eens even stilstaan bij de hierboven gestelde vragen. Better save than sorry!


Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Welke afspraken moet ik maken als ik ga gastbloggen?”

  1. Jamyla avatar
    Jamyla

    Hai iedereen hebben jullie tips voor als je verveelt alvast bedankt xxxjes jamyla❤️❤️

  2. Jamyla avatar
    Jamyla

    Ik blog vandaag voor hwt eerst en het lijkt me heel leuk maar wel een klein beetje spannend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.