HomeOnderzoek(Hoe) werkt het blog nog? Enquête onder bloggers in 2022
0
(0)

Trouwe volgers weten misschien nog dat ik in 2019 ook al een enquête onder bloggers organiseerde. We zijn nu 3 jaar verder en het leek me wel leuk om nu opnieuw een bevraging te doen. Met grotendeels dezelfde vragen. Gaat alles zijn gewone gangetje, of is onze kijk op het blog(gen) intussen (totaal) veranderd?

Leestijd: ca. 12 minuten

1. Wie nam deel aan de enquête?

Ik moet 95 mensen ontzettend bedanken voor de feedback en hun geduld. Onder hen 78% Nederlanders, 19% Belgen en 3% bloggers van een andere nationaliteit. Afgaand op de resultaten van deze enquête is bloggen toch vooral iets voor vrouwen (74%). Mannen vertegenwoordigen 26% van de ondervraagden.

Tot welke leeftijdscategorie behoorden de deelnemers?

Jonger dan 150%
Tussen 15 en 202,1%
Tussen 20 en 253,2%
Tussen 25 en 303,2%
Tussen 30 en 4015,8%
Tussen 40 en 5025,3%
Tussen 50 en 6022,1%
Ouder dan 6028,4%

Commentaar en bedenkingen

De 60-plussers vormen de grootste groep binnen deze enquête. Drie jaar geleden was die leeftijdsgroep nog goed voor 6,8% van alle deelnemers. Wie deze evolutie 5 of 10 jaar geleden durfde te voorspellen werd toch een beetje gek verklaard, denk ik.

Bloggen iets voor jonge mensen? Die tijden zijn voorbij. Ook buiten deze enquête is te zien en te voelen dat de gemiddelde leeftijd van het bloggersgilde snel toeneemt. En de belangstelling voor het bloggen afneemt. Feit is dat jongeren doorgaans meer heil zien in platformen als Innstagram, YouTube en Tiktok. Vergeten we bij dit alles ook niet dat ikzelf ook een vijftiger ben intussen. Best mogelijk dat ik geen jongeren meer kan aanspreken, waardoor het oudere publiek “oververtegenwoordigd” is in deze bevraging.

Met 95 lag het aantal ingevulde formulieren ruim een derde lager dan in 2019. Nochtans liep deze enquête bijna 8 maanden langer dan de vorige, die ik na 6 weken afsloot. Het gebrek aan belangstelling? Misschien, maar het moet ook gezegd dat ik, bij wijze van experiment, niet te veel stampij maakte op social media omtrent deze bevraging. Op dit blog waren een paar opvallende banners met links naar het enquêteformulier te zien, maar dat was het.

Enfin, ’t is duidelijk: wil je meer respons dan moet je ook meer lawaai maken…

2. De deelnemers en hun blog

18% van de deelnemende bloggers blogt in een andere taal dan het Nederlands of biedt minstens een deel van de artikels in een vreemde taal aan.

32,6% van de ondervraagden houdt meer dan één blog bij.

Voor 58% van de respondenten is het blog een leuke hobby. Bijna 35% heeft het over bloggen als (bij)beroep en 7,5% weet het nog niet goed of is nog aan het doorgroeien. Verder vroeg ik:

Hoelang bestaat je blog al?

Minder dan een jaar10,5%
Tussen 1 en 2 jaar20%
Tussen 2 en 5 jaar12,6%
Tussen 5 en 8 jaar16,8%
Tussen 8 en 10 jaar14,7%
Langer dan 10 jaar25,3%

Wat is je blogniche?

Deze blogniches werden het vaakst genoemd:

Persoonlijke blog25,3%
Omniblog (persoonlijk blog met diverse onderwerpen)16,8%
Reisblog15,8%
Nog een andere blogniche18,9%
Zakelijke blog7,4%

Waar haalt je blog momenteel de meeste bezoekers vandaan?

Ik vroeg de deelnemers om maximaal 3 verkeersbronnen voor hun blog op te geven.

Geen idee, eigenlijk18,9%
Google (organische zoekresultaten)56,8%
Facebook24,2%
Twitter13,7%
LinkedIn0,0%
Pinterest12,6%
Instagram17,9%
Verwijzend verkeer11,6%
Direct verkeer15,8%
Mailinglijst/nieuwsbrief20,1%

Hoe evolueerde het aantal bezoekers op je blog in 2021 (t.o.v. 2020)

Lichtjes gestegen37,9%
Flink gestegen14,7%
Lichtjes gedaald13,7%
Flink gedaald16,8%
Ik heb geen idee hoeveel bezoekers mijn blog heeft16,8%

Kreeg je (blog) al te maken met copycats (mensen die je artikels kopiëren)?

Nee15,8%
Niet dat ik weet63,2%
Het gebeurt af en toe15,8%
Ja, dat komt jammer genoeg regelmatig voor5,3%

In vergelijking met 2019 werden iets meer bloggers geconfronteerd met copycats: 21,3% nu, 19,1% toen. Net geen 80% werd niet gekopieerd, of het werd althans niet ontdekt…

Commentaar en bedenkingen

Hier is een pak ervaring met bloggen bijeen, zoveel is duidelijk. Opvallend is ook de grote groep van mensen die blogt voor hun (bij)beroep. 35%, plus nog eens 7% die het minstens overwegen. Bij de vorige enquête in 2019 was dat 30%. Afgaand op de resultaten uit deze bevraging kunnen we rustig stellen dat het blogwereldje (zich) aan het professionaliseren is. Tenminste, de Nederlandse kant van het blogwereldje. Want ja, Belgen (Vlamingen) die van bloggen hun beroep maken, het blijven toch witte raven. Belgen blijven zo’n blog toch vooral zien als een persoonlijk hobbyprojectje waar je nauwelijks mee naar buiten hoeft te komen. Nederlanders zien veel sneller mogelijkheden om het blog ook commercieel in te zetten en werken daar ook veel makkelijker doelgericht naartoe. Dat is ook te merken op Blogtrommel.com. 75% van de bezoekers zijn Nederlanders, Het overgrote deel van de informatievragen zijn afkomstig van Nederlanders, het gros van de vragen om samen te werken gebeurt door Nederlanders en de meeste inschrijvers op de mailinglijst zijn Nederlanders.

Commercieel bloggen is in België nu eenmaal niet zo uitgebouwd als in Nederland. Dat resulteert ook in minder kansen op samenwerkingen voor Belgische (Vlaamse) bloggers.

Je ziet in welke blogniche de meeste mensen actief zijn. In de enquête onder bloggers gaf ik nog 12 extra niches, maar geen enkele kwam boven de 2% uit.

Dat meer dan 56% van de deelnemende bloggers Google als de belangrijkste bron van bezoekers aanduiden is geen verrassing. Facebook volgt op een afstandje met 24,2% (dat was in 2019 meer dan 47%). De derde plaats is dan voor de mailinglijst/nieuwsbrief (20,1%). Dit is de sterkste stijger tegenover 2019 (toen 3%). Het relatief groot aantal beroepsbloggers onder de deelnemers zal hier wel niet vreemd aan zijn. De nieuwsbrief is immers een goede verkeersbron voor zakelijke bloggers. Instagram volgt op de vierde plaats (17,9%). Dat Pinterest het niet verder schopt, verbaast me wel (12,6%, was 14.2% in 2019). Vreemd, want van alle socials is dit het platform met het grootste potentieel.

De vraag over de evolutie van het aantal blogbezoekers stopte ik erin omdat ik veel bloggers hoorde klagen over tegenvallende bezoekersaantallen. Ook Blgtrommel.com heeft er trouwens last van. Het lijkt er inderdaad op dat voor veel blogs de ongeremde groei voorbij is, maar het is nu ook weer niet zo dramatisch. Feit is: is wil je groeien, dan moet je harder werken dan pakweg 5 of 10 jaar geleden.

3. Over de techniek

Dan wou ik graag de mening van collega-bloggers horen over de grootste evolutie binnen WordPress van de laatste jaren: de Gutenberg blokeditor. Maar eerst:

Heb je deelknoppen voor social media onder je blogberichten staan?

Nee24,2%
Nee, want niemand gebruikt ze5,3%
Ja, maar ik weet niet zeker of lezers ze ook vaak gebruiken64,2%
Ja, en ze worden gebruikt4,2%
Sorry, maar ik weet niet waar je het over hebt2,1%

Die deelknoppen voor social media geven je lezers de mogelijkheid om een blogbericht met een paar muisklikken te delen op hun social media. Als ze tenminste gebruikt worden. Ik blijf bij wat ik al eerder zei over deze feature: in de meeste gevallen totaal overbodig. Zeker geen reden om er een WordPress-thema op uit te kiezen of voor te laten staan. En het loont ook niet de moeite om er een plugin voor te installeren.

Gebruik je de WordPress Gutenberg (blok)-editor?

Ik blog niet op niet op WordPress17,9%
Ik gebruik ‘m af en toe (maar niet van harte)3,2%
Ik gebruik de Guteberg-editor en vind ‘m fijn werken33,7%
Ik ben helemaal fan4,2%
Nee, ik gebruik liever de klassieke editor23,2%
Sorry, ik weet niet waar je het over hebt17,9%

Welke uitspraken over de Gutenberg-editor passen bij jou?

Deelnemers konden meerdere uitspraken aanvinken.

 • Ik blog niet op WordPress zegt 23,2% van de deelnemers
 • De Gutenberg-editor is de toekomst, dus ik gebruik hem, aldus 12,6%
 • De Gutenberg-editor is niet gebruiksvriendelijk oppert 15,8%
 • Ik maak graag gebruik van de extra mogelijkheden van de Gutenberg-editor zegt 10,5%
 • Die Gutenberg-editor maakt het bloggen makkelijker volgens 18,9%
 • Ik ben helemaal om! zegt 5,3%
 • Ik kan wel wat extra uitleg gebruiken over de mogelijkheden van de Gutenberg-editor vindt 36,8%
 • Ik vind die Gutenberg-editor maar niks zegt 13,7%

Wat denk je over WordPress Full Site Editing?

 • Ik blog niet op WordPress.org, aldus 26,3% van de ondervraagden
 • Ik ken het, maar ik ben er (nog) niet meegaan de slag gegaan zegt 17,9%
 • Ik snap de hele heisa rond Full Site Editing niet (ik zie de meerwaarde niet) oppert 4,2%
 • Ik ging al aan de slag met WordPress Full Site Editing, maar ik ben niet overtuigd zegt 4,2%
 • Ik probeerde Full Site Editing en ik ben grote fan, beweert 3,2%
 • Sorry, maar ik weet niet waar je het over hebt, zegt 44,2%

Commentaar en bedenkingen

Het is eind 2018 als er een kleine revolutie uitbreekt in WordPress-land. De vertrouwde WYSIWYG-editor moet het veld ruimen voor de Gutenberg-blokeditor. Bedoeling was/is om WordPress qua gebruikerservaring en mogelijkheden meer te laten aansluiten bij page builders zoals Elementor. De bedoeling was goed, de uitwerking… erg matig. Zeker in die begindagen.

Vandaag werkt de Gutenberg-editor zo ongeveer zoals je van een page builder mag verwachten (en zoals destijds werd beloofd) al zijn er zeker nog akkefietjes. Eén en ander maakt toch dat WordPress niet altijd het fijnste platform is om te bloggen.

Naar aanleiding van deze enquête wou ik eens nagaan hoe collega-bloggers naar die Gutenberg-editor kijken. Afgaand op de commentaren die ik in de loop der jaren hoorde, vreesde ik het ergste, eerlijk gezegd. Slechts een minderheid van de deelnemende bloggers mag dan laaiend enthousiast zijn over de Gutenberg-editor, men wil ‘m meestal toch omarmen. Waarschijnlijk ook in het besef dat er weinig andere keuze is.

Het begrip Full Site Editing is nog verre van ingeburgerd. Zelfs niet onder bloggers met zoveel (WordPress)-ervaring. Met Full Site Editing heb je veel meer mogelijkheden om je WordPress-theme naar eigen smaak en inzichten in te richten. Maar weinig bloggers lopen er dus warm voor…

4. Plannen en doelen voor 2022

Puur uit nieuwsgierigheid vroeg ik de deelnemers naar de plannen met hun blog. Is het enthousiasme voor het bloggen echt aan het bekoelen, zoals nu al een aantal jaar wordt voorspeld?

Ga je vaker bloggen (meer publiceren)?

Waarschijnlijk wel56,8%
Nee, waarschijnlijk niet25,3%
Ik heb geen idee, we zien wel17,9%

Plan je een nieuw blog(project)?

Ja36,8%
Nee53,7%
Ik twijfel nog9,5%

Overweeg je om te stoppen met bloggen?

Ja5,3%
Nee86,3%
Ik twijfel nog8,4%

Wat zijn je hoofddoelen voor 2022?

Deelnemers konden 3 prioriteiten opgeven

 • Gewoon verder doen zoals ik bezig was, zegt 43,2%
 • Het design van mijn blog aanpakken, vindt 4,2%
 • Overschakelen naar een ander platform en/of een eigen domein, plant 2,1%
 • Vaker bloggen, zegt 30,5%
 • Mijn blog laten groeien (qua bezoekersaantallen) oppert 54,7%
 • Werk maken van SEO (zoekmachineoptimalisatie) wil 29,5%
 • Meer aan de slag met linkbuilding zegt 14,7%
 • De focus van het blog verleggen (qua onderwerpen), aldus 9,5%
 • (Meer) gaan youtuben volgens 8,4%
 • Een podcast starten ambieert 2,1%
 • Vaker samenwerken met andere bloggers wil 6,3%
 • (Meer) geld verdienen met bloggen is het plan bij 28,4%
 • Een blogdip te boven komen/opnieuw beginnen bloggen wil 13,7?
 • Mijn blog laten voor wat het is (en me focussen op andere kanalen (Instagram, YouTube, Snapchat,…) wil 2,1%
 • Ik heb geen idee wat ik met mijn blog aan moet, aldus 4,2%
 • Nog iets anders wil 2,1%

Wat zie jij als de grootste bedreiging voor je blog?

Ik vroeg om maximaal 3 antwoorden te geven

 • Ik heb te weinig tijd om te bloggen zegt 42,1%
 • Geen fut en/of onvoldoende inspiratie om te bloggen vreest 27,4%
 • Bezoekers lezen nauwelijks nog mijn artikels zegt 13,7%
 • Ik krijg tegenwoordig nauwelijks nog bezoekers uit social media op mijn blog, aldus 20%
 • Bloggen valt steeds meer ten prooi aan commercie, volgens 12,6%
 • Mijn blogs worden erg vaak gekopieerd zegt 4,2%
 • Ik heb een technisch probleem dat ik maar niet opgelost krijg zegt 6,3%
 • Er is te veel concurrentie van YouTube zegt eveneens 6,3%
 • Aan SEO doen is verdomd lastig tegenwoordig, aldus 24,2%
 • Het wordt moeilijk om nog nieuwe dingen te vertellen, geeft 15,3% toe
 • Ik heb geen idee wat ik met mijn blog aan moet zegt 5,3%

Wetende wat je nu weet, zou je vandaag opnieuw een blog starten?

Jazeker!61,1%
Waarschijnlijk wel30,5%
Waarschijnlijk niet6,3%
Zeker niet!2,1%

Wie of wat irriteert jou het meest aan het blog(wereldje)?

Ik vroeg om maximaal 3 ergernissen aan te duiden.

 • Problemen met de technische kant van het blog, zegt 18,9%
 • Spamreacties volgens eveneens 18,9%
 • Problemen met de hosting van het blog, zegt 6,3%
 • Discussies over do follow en no follow links, aldus 12,6%
 • De beperkingen van een gratis blog, volgens 8,4%
 • Lezers die alleen maar interesse tonen bij winacties zegt 11,6%
 • Het vooroordeel dat bloggen makkelijk is ergert 26,3%
 • Dat anderen jouw content jatten/kopiëren, volgens 7,4%
 • Het feit dat Facebook nauwelijks nog bezoekers naar een blog brengt ergert 16,8%
 • Aanvragen voor het gratis plaatsen van interessante content op je blog zegt 17,9%
 • Negatieve reacties van lezers zijn een doorn in het oog van 3,2%
 • De overdreven commercialisering van het blogwereldje stoort 26,3%

Wat vind jij het leukst aan bloggen?

 • Ik schrijf gewoon graag, zegt 70,5%
 • Bloggen is een geweldige uitlaatklep volgens 37,9%
 • Ik deel graag kennis en ervaringen oppert 62,1%
 • Het contact met lezers en volgers is tof, zegt 30,5%
 • Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, zegt 12,6%
 • Ik ben niet vies van een uitdaging, claimt 8,4%
 • Ik kan een centje bijverdienen zegt 23,2%
 • Mijn blog bezorgt mij klanten, geeft 13,7% aan
 • Nog iets anders, volgens 6,3%

Commentaar en bedenkingen

Heeft bloggen zijn beste tijd gehad? Vergeleken met 2019 overwegen bijna dubbel zoveel mensen om het blog op te doeken, maar het blijft een kleine minderheid. Nog in vergelijking met 2019 plannen minder mensen een nieuw blogproject, maar méér deelnemers willen méér publiceren. En als je graag schrijft is zo’n blog natuurlijk een geschikt medium. De lokroep van andere vormen van online content (Instagram, podcast, YouTube, Tiktok,…) is al bij al niet zo groot.

De plannen met het blog, zowel als de frustraties en bedreigingen om en rond het blogproject liggen qua percentages verrassend dicht bijeen als je de cijfers van 2019 en 2022 naast elkaar legt.

Je krijgt in ieder geval de indruk dat deze enquête vooral die hard bloggers heeft aangesproken. Mensen die goed beseften wat zo’n blog onderhouden betekent en die niet zo snel opgeven.

5. De stellingenronde

Tot slot wilde ik graag nog wat populaire uitspraken en stellingen omtrent het bloggen in de groep gooien. Mensen konden aangeven of ze zich kunnen vinden in de uitspraak of niet. Dat kon door middel van een score tussen 1 (helemaal oneens) en 5 (100% mee eens).

Ik laat de cijfers voor zich spreken, dit keer.

Succesvol bloggen is moeilijker dan vroeger

12345
3, 2%3,2%36,8%33,7%23,2%

Het leukste aan bloggen zijn de reacties van lezers

12345
6,3%8,4%30,5%37,9%16,8%

Voor mij is bloggen soms een sleur

12345
31,6%23,2%27,4%16,8%1,1%

Bloggersnetwerken brengen meer bezoekers naar mijn blog

12345
31,6%23,2%33,7%9,5%2,1%

Bloggersnetwerken leveren mij veel betaalde opdrachten op

12345
60%12,6%20%4,2%3,2%

Ik heb inspiratie genoeg, maar geen tijd genoeg om te bloggen

12345
12,6%11,6%26,3%24,2%25,3%

Bedrijven hebben te weinig respect en waardering voor bloggers

12345
6,3%8,4%47,4%21,1%16,8%

Ik merk veel jaloezie onder bloggers

12345
35,8%12,6%28,4%17,9%5,3%

Allerlei technische problemen remmen (de groei van) mijn blog af

12345
32,6%27,4%22,1%13,7%4,2%

Het is vaak lastig om nog origineel te zijn met je blog

12345
21,1%22,1%25,3%20%11,6%

Er wordt te veel gefocust op de statistieken van een blog

12345
4,2%8,4%36,8%28,4%22,1%

Nogal wat lezers nemen niet de moeite om een blog aandachtig te lezen

12345
4,2%12,6%44,2%23,2%15,8%

En aan het eind van de cijferlawine vroeg ik tot slot:

In welke uitspraak herken je jezelf het best?

 • Bloggen is nog even leuk als vroeger zegt 27,4%
 • Het wordt lastig om gemotiveerd te blijven volgens 7,4%
 • Ik word wel een beetje moe van het gekrakeel met bedrijven do follow en no follow links verzucht 4,2%
 • Ik vind dat mijn blog met te veel geld kost zegt 2,1%
 • Gastbloggen heeft mij(n blog) nog niks opgeleverd zegt 3,2%
 • Ik voel de druk om meer artikels te schrijven oppert 9,5%
 • Lezers vinden het te vanzelfsprekend dat er vaak nieuwe content online komt aldus 1,1%
 • Fulltime bloggen kan niet in België of Nederland denkt 4,2%
 • Ik mis de reacties van lezers onder mijn blogs zegt 16,8%
 • Ik blog vooral voor mezelf zegt 24,2%

Commentaar en bedenkingen

In de afsluitende commentaren veel schouderklopjes en steun voor Blogtrommel.com (en voor deze enquête). Dat doet deugd!

Ik weet nog niet zeker of ik in de toekomst opnieuw een enquête onder bloggers zal organiseren. Wat denk jij? Zou jij zo’n bevraging interessant vinden? Kwestie van de evoluties te zien?? Laat een reactie achter onder dit bericht of klik even de poll aan die je elders op deze pagina vindt.

Hoe dan ook wil ik iedereen bedanken die meewerkte aan dit onderzoekje. Dank voor de verspreiding, het geduld, de feedback en de openheid.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “(Hoe) werkt het blog nog? Enquête onder bloggers in 2022”

 1. Ximaar avatar

  Zelf hou ik een lijst bij met bloggers en blogsters en die lijsten zijn toevallig even lang. Afhankelijk van het onderwerp bloggen er meer vrouwen dan mannen of omgekeerd. Quilt- en babyblogges zijn doorgaans vrouw. Voetbalbloggers man. Vrouwen doen ook meer in en om huis en mannen denken vaak dat zij een mening moeten hebben over verweggistan.

  Ik vermoed dat vrouwen eerder een enquette invullen dan mannen.

  Ik heb 3 wordpressblogs waarvan 1 betaalde. Bij alle 3 gebruik ik de Klassieke editor, omdat die voor mij meer mogelijkheden heeft. Het liefst heb ik gewoon een blog in HTML, dan kan ik er nog meer mee. Een deel van m’n HTML-code laat wordpress niet toe. Ik heb daar mee leren leven, aangezien bezoekers weinig creatief zijn in het zoeken naar de mogelijkheden in een bericht. Daarbij komt dat smartphone/iphone/tablet gebruikers minder mogelijkheden hebben.

  De meeste bezoekers komen bij mij nog altijd middels een laptop. Dat zal te maken hebben met de onderwerpen. De wrijvers zijn meer op facebook of dergelijke te vinden.

  Bij mij vreet blogbezoeken en reageren veel meer tijd dan een blogbericht plaatsen. Bij tijdgebrek zou ik vooral minder moeten reageren.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Je zou weleens gelijk kunnen hebben in het feit dat vrouwen doorgaans vaker bereid zijn om mee te werken aan een enquête als deze.
   De klassieke editor van WordPress heeft op bepaalde vlakken inderdaad meer mogelijkheden dan de Gutenberg-editor (werken in de HTML-modus is echter wel mogelijk in de Gutenberg-editor), maar de afstand tussen beiden wordt wel steeds kleiner.
   Eén van mijn persoonlijke frustraties van de Gutenberg-editor? Het feit dat je slechts via een omweg – het klassiek blok – bij de set met speciale tekens kan.

 2. Bas van Vuren avatar

  Ja heel interessant om te lezen en vooral vergelijken met anderen en met vroeger. Over drie jaar weer! Dan de leeftijdscategorie 70+ invoeren 😀

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, dat is misschien wel iets om in het achterhoofd te houden.

 3. Mies Huibers avatar

  Bedankt voor deze – opnieuw – uitgebreide toelichting. Interessant ook om de verschillen met 2019 te zien. Voor mij mag je over enkele jaren weer zo’n enquête houden. Ik zal die zeker weer invullen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Waarvoor mijn welgemeende dank…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.