Homebeter bloggenDe doelgroep van je blog vinden kan simpel zijn

De doelgroep van je blog vinden kan simpel zijn

Je kan er niet omheen: wil je een blog van betekenis uitbouwen, dan moet je eerder vroeg dan laat gaan nadenken over de doelgroep van je blog. Maar anderzijds, ik zou me er niet al te druk in maken. Zeker niet zolang je nog zoekende bent aan het begin van je blogavontuur.

Is “de doelgroep van je blog” weer zo’n holle marketingterm?

Dat hangt af van hoe je precies naar jouw blogproject kijkt; wat het doel is van je blog. Is je blog een puur persoonlijke, vooral tijdelijke aangelegenheid dan zou ik mij inderdaad weinig zorgen maken over het hele doelgroepen-vraagstuk. Doe in godsnaam wat je leuk vindt en laat het desnoods van het toeval afhangen of je artikels wel of niet gelezen worden. Niks mis mee, laat dat duidelijk zijn.

De dekselse doelgroep van je blog wordt belangrijker als je ambitieuzer wordt met je blog. Wil je een boodschap verspreiden onder een groot publiek? Voor jezelf naam en faam opbouwen? Je blog (later) eventueel ook commercieel inzetten? Dan zal je je toch wat moeten verdiepen in de interesses, de verlangens en de problemen waar je (toekomstige) lezers mee aan de slag moeten. Vervolgens moet je met artikels komen waar die lezers wat aan hebben, dat spreekt.

Doelpubliek van je blog en je niche, twee handen op één buik?

In de meeste gevallen wel, ja. Lees er even een paar lezersreacties op na die ik in de loop der tijd mocht ontvangen op dit blog:

Super interessante tips zet jij hier altijd. Ik zou kunnen blijven lezen en leren van jou. Dank je wel!

Kneitergoede ideeën allemaal Ben, dank je wel. Ik blog op dit moment even niet meer zo vaak. Geen inspiratie en met jouw tips kan ik misschien wel weer een beetje verder.

Wat een werk. Het maken van de enquête natuurlijk sowieso, maar ook deze uitgebreide toelichting. Met groot plezier tot me genomen.

Het is onwaarschijnlijk dat je dergelijke reacties krijgt wanneer je blog slechts 3 weken oud is en artikels over pakweg de groentepapjes voor de baby worden afgewisseld met reviews over klopboren om dan verder te gaan met tips om goed te scoren in Google.

Jijzelf mag deze topics razend interessant vinden (en er ook nog super interessant over vertellen), de kans dat je onthouden wordt en inderdaad een doelgroep voor je blog kan opbouwen is eerder klein.

Wat de doelgroep van je blog (en je niche) je kan opleveren

Om je blog echt te leren kennen en waarderen moet zo’n lezer een aantal keer relatief kort na elkaar op je blog komen. Dat wordt lastig op een site met erg uiteenlopende onderwerpen. Heb een duidelijk afgelijnd onderwerp waar je over blogt en je wordt veel makkelijker onthouden.

1. Meer blogbezoekers en trouwere lezers

Zeker in afwachting dat Google zich echt met de zaken komt bemoeien is het dus slim om:

  1. Vaak te bloggen
  2. Regelmatig dezelfde of alleszins aanverwante onderwerpen aan te snijden

Die “specialisatie” zorgt ervoor dat je geïnteresseerde bezoekers over de vloer krijgt; mensen op wie je een indruk nalaat. En idealiter gaan bezoekers jouw naam bewust of onbewust koppelen aan de topics waar jij over blogt. Sommige van die mensen zullen tot je doelpubliek gaan behoren.

2. Een echte fanbase voor je blog

Het échte blogsucces komt niet altijd va hoge posities in Google. Het komt vooral van lezers die het boeiend vinden wat je doet. Dus de lezers die je blog (keer op keer) opzoeken omdat ze willen weten wat jij te zeggen hebt over je topic. Dat volk:

  • wordt (op weg) geholpen door jouw blogs
  • abonneert zich op je blog om vooral toch niks te missen
  • deelt je artikels op social media
  • schrijft zich in op je nieuwsbrief
  • laat reacties achter onder de blogposts
  • maakt eventueel deel uit van je (stille) tribe

En ja, op termijn zal Google een hele horde bezoekers naar je blog brengen – als tenminste de zoekmachineoptimalisatie een beetje op orde is – maar da’s meestal een werk van langere adem. Bovendien, je zal geen topposities krijgen als Google geen signalen heeft ontvangen dat je publiek kan aantrekken met je content.

3. Doelpubliek en niche tonen waar het met je blog naartoe moet

Ben je zo’n blogger die telkens opnieuw zit te dubben over een onderwerp om over te bloggen? De niche en je doelpubliek vertellen je op de duur wel waar je het over kan hebben op je blog. Trouwens ook welke onderwerpen je niét moet behandelen!

4. Met een duidelijke doelgroep gaat geld verdienen met bloggen een stuk makkelijker

Een blog met een afgebakend doelpubliek is veel interessanter voor eventuele adverteerders. punt. Als er via jouw blog reclame wordt gemaakt voor producten die verband houden met datgene waar jij over blogt is de kans groter dat de producten in kwestie ook echt verkocht worden.

Goed, tot zover het hoe en waarom van de doelgroep van je blog. Volgende vraag?

Met welke content ga ik de doelgroep van mijn blog verleiden?

Waar wil je met andere woorden over bloggen? En ga je een nicheblog uitbouwen of ga je eerder voor een omniblog?

Als je wil kan je hier een aardig potje over brainstormen als je dat fijn vindt. Maar:

1. Blijf dicht bij jezelf

Aan jezelf herken je de doelgroep van je blog. vertrouw daar maar op. Kies de onderwerpen om over te bloggen die jij boeiend vindt (en niet per se voor topics waarvan jij denkt dat ze populair zijn maar jou verder geen reet interesseren).

Het doelpubliek van je blog zal zich wel vormen. Het is zelfs goed mogelijk dat het er helemaal anders uitziet dan jij in gedachten had.

2. Ga voor onderwerpen waar je niet te snel over uitgepraat raakt

Nogal wiedes, je kan geen succesvol blog opzetten met slechts 5 blogberichten en 2 pagina’s. Twijfel je? Neem (digitaal) pen en papier, zet de kookwekker op een kwartier en bedenk onderwerpen voor blogberichten; schrijf ze op. Loopt de wekker af en staan er geen 30 onderwerpen op papier, dan is dit geen goed topic voor je blog.

3. Denk na over aanverwante onderwerpen voor je blog

Tientallen, honderden blogs schrijven wordt erg lastig als je jezelf gaat opsluiten in je niche. Kijk even naar dit eigenste blog. Het gaat over bloggen. Ik geef dus WordPress-tips. Maar het is niet omdat WordPress voor jou geen geheimen kent dat je een succesvol blog kan opzetten. En dus:

Vooral die wat bredere kijk op de zaken zetten je expertise in de verf; maken je blog interessant om volgen.

4. Zoek gaandeweg ook inspiratie bij fans en volgers

Het moet ook niet allemaal (helemaal) uit jezelf komen. Soms moet je wat zoeken, maar je staat er soms van te kijken hoeveel inspiratie voor blogonderwerpen wordt aangereikt door de lezers en volgers van jouw blog. Daarom:

  • lees/bestudeer je lezerscommentaren
  • noteer elke vraag van een lezer of volger (met betrekking tot jouw artikels of jouw topics)
  • wees aanwezig op social media
  • volg een paar Facebook-groepen die relevant zijn voor je blog(onderwerpen)
  • bestudeer af en toe je blogstatistieken

Echt, hier valt zoveel uit te halen. Daarbij komt dat lezers gaan merken dat je naar hen luistert en probeert antwoorden te formuleren. Ze voelen zich gewaardeerd en zullen je blog veel minder snel vergeten.

Voor de doelgroep van je blog speelt er méér dan alleen je blogonderwerp

Ik bedoel maar, je artikels mogen nog zo goed zijn, er zijn ook nog andere dingen die bepalen of je doelgroep er pap van lust. Tal van dingen maken je blog uniek. De manier waarop jij blogt, de schrijfstijl, de keuzes die je maakt, ook daar laat een publiek zich door (ver)leiden.

Zo kan ik me goed voorstellen dat je wel graag goeie blogtips wil hebben, maar dit blog niet te pruimen vindt wegens een teveel aan tekst en een te saaie vormgeving met veel te weinig foto’s.

Vind je daarentegen mijn ietwat barokke schrijfstijl heerlijk, dan voel je je waarschijnlijk een stuk meer op je gemak…

Conclusie?

Slaat de schrik je om het hart en heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen paniek. Begin gewoon te bloggen (of ga rustig door waar je gebleven was). Het doelpubliek van je blog zal zich wel vormen. Het is zelfs goed mogelijk dat het er helemaal anders uitziet dan jij in gedachten had. Je hebt als blogger nu eenmaal niet alles in de hand. Ook dat houdt het bloggen spannend.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.