Homebeter bloggenWaarom angst voor de concurrentie meestal onterecht is

Waarom angst voor de concurrentie meestal onterecht is

Wie een blog start en ook nog een beetje publiek wil trekken weet onderhand wel wat te doen. De concurrentie ontlopen, zoeken naar een kleine blogniche en je daarin specialiseren.

Concurrentie uit de weg gaan met een kleine blogniche?

Perfect verdedigbare strategie, logische reflex ook.

Geweldig, zo’n kleine blogniche, maar zorg dat er voldoende concurrentie is

Calimerocomplex

Dat lijkt met elkaar in tegenspraak, maar dat is het niet. Het zit zo:

Start een blog (in een niche van jouw keuze) of ga zitten om een kanjer van een blogbericht te schrijven. Heb je iet of wat ambitie om boven het maaiveld uit te steken, dan begint het proces meestal met te kijken naar wat de concurrentie elders al heeft laten verschijnen omtrent jouw topic, Toch?

Wat gebeurt er (met jou) als je vaststelt dat je blogniche toch niet zo klein is als jij wel dacht? Zinkt de moed je in de schoenen wanneer je ontdekt dat jouw geweldig idee voor een blogartikel al tientallen keren uitgebreid gecoverd is?

Hoe groot is de kans dat je – teleurgesteld – op zoek gaat naar een andere niche of een ander onderwerp om over te bloggen?

Concurrentie is niet per se slecht

Vooraleer je met de staart tussen de benen afdruipt, bedenk dit:

Veel rivaliserende blogs betekent veel interesse voor dat topic

Komt een bepaald onderwerp vaak aan bod op andere blogs? Dan betekent dat meestal dat er bovengemiddeld veel belangstelling is voor het topic in kwestie. Veel bloggers zagen/zien een nood bij hun publiek en spelen daarop in.

Kortom, stoot je op meer concurrentie dan je lief is, betekent dat vooral dat je onderwerpen aanboort waar een groot publiek voor te vinden is. Niet noodzakelijk dat jij in die niche – met jouw artikels – niks te zoeken hebt!

Concurrerende blogs geven je inspiratie

Meer nog! De blogs waarmee je de strijd aangaat voor een plekje onder de zon tonen je vaak hoe jij moet bloggen om enig kans te maken op succes. Bijvoorbeeld:

  • Welke onderwerpen moet je zeker aan bod laten komen?
  • Zijn er onderwerpen waar te weinig aandacht voor is?
  • Zijn er topics die meer lezersreacties opwekken dan andere?
  • Welke woordenschat wordt er gebruikt (focus zoektermen)?

Competitie houdt je scherp

Maar goed, populaire onderwerpen of niches of niet, je publiek zal niet uit het niets komen aandraven. Je zal je stinkende best moeten blijven doen om op de ene of andere manier iets te brengen dat uniek is. Met meer van hetzelfde ga je het niet redden.

Houd een oogje op de blog waar je mee “in concurrentie bent”/naar opkijkt, laat je gerust inspireren, maar probeer daarnaast vooral ook consequent je eigen ding te doen.

Enfin, de vrees van bloggers (in spe) om in een oververzadigde niche terecht te komen met hun blog is goeddeels ongegrond. Als je tenminste hard genoeg werkt om je eigen stem te laten horen en er niet vanuit gaat dat je zo’n blog er wel even bijdoet.

Niet overtuigd? Oké, dan proberen we nog snel even iets anders…

Opgesloten in een te kleine blogniche?

Laten we er even een fictief voorbeeld bijnemen (althans, dat vermoed ik). Stel je bent een verwoed tuinier. Je hebt een manier gevonden om kubusvormige, blauwe tomaten te kweken. Op een eveneens blauwe maandag neem je het besluit om daarover te gaan bloggen. De hele wereld mag immers van jouw uitvinding weten. Hoe zou dat uitpakken?

Eén groot voordeel…

Er zijn waarschijnlijk niet heel veel blogs en artikels gewijd aan (het kweken van) blauwe en kubusvormige tomaten. Vermoedelijk is de concurrentie zelfs onbestaande. Dus vooropgesteld dat er genoeg stof tot bloggen is de geleverde kwaliteit op het blog minimaal is, kan het in no time vindbaar worden in Google.

…en één reuzegroot probleem

Alleen, wie interesseert zich voor kubusvormige blauwe tomaten?? De doorsnee internetter zal het alvast niet in zijn hoofd halen om te zoeken naar blauwe kubusvormige tomaten. In zijn beleving horen tomaten immers rond en rood te zijn. En wat is een godsnaam de meerwaarde van een kilo kubusvormige tomaten met een blauwe kleur?

Dit voorbeeld is wat bij de haren getrokken, natuurlijk. Maar je ziet het probleem. Je hebt niks aan succesvolle blogs – topposities in Google – als niemand ernaar zoekt…

Conclusie?

Wil je een succesvol blog opzetten dan is het doorgaans een goed idee om even te kijken naar wat de concurrentie doet. Ook een nicheblog beginnen is een goed plan, al is het wel opletten dat je geen te kleine niche kiest. Er moet genoeg te schrijven zijn om en rond het topic van je keuze én ook andere mensen moeten een minimum aan belangstelling hebben voor wat je doet. Vaak betekent dat dat je toch naar de concurrentie moet kijken.


Meer van dat?

Afbeelding van Thomas Wolter via Pixabay

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Waarom angst voor de concurrentie meestal onterecht is”

  1. Michiel avatar

    Helemaal waar! Als er geen concurrentie is, lijkt dat mooi maar het is vrijwel altijd een slecht teken. Als er geen aanbod is, is er meestal ook geen vraag. De enige uitzondering zou zijn nieuwe trends die zo nieuw zijn dat er nog (vrijwel) geen aanbod is, maar de vraag binnenkort snel zal gaan stijgen. Ik denk dat blauwe, kubusvormige tomaten best wel eens een hit kunnen gaan worden, dus ik ga me daar alvast op richten :).

    PS: mooi nieuw design en fijn dat de comments-sectie nu gelijk zichtbaar is onder de blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.