beter bloggen

Zowat elke blogger met wat ambitie focust zich erg op zoekmachineoptimalisatie en social media in een poging om (meer) bezoekers naar zijn site te lokken. Heel wat minder aandacht is er doorgaans voor de bloggers die naar jouw blog verwijzen. An sich is dat logisch. Bij de meeste blogs is het echte referral-verkeer goed voor nauwelijks een paar procent van het totale aantal bezoekers. En vooral: je hebt hier zo weinig in de pap te brokken…

Het enige wat je kan doen is goeie content maken. En lief zijn voor de collega’s. Die twee dingen samen kunnen ervoor zorgen dat men naar jouw blog gaat linken.

Welke bloggers verwijzen naar Blogtrommel.com?

Ik dus op zoek naar de collega’s die niet alleen naar mijn blog linken, maar daar vandaan ook daadwerkelijk ook voor meer bezoekers zorgden in de eerste helft van dit jaar.

Verschijnen er in de tweede jaarhelft andere namen op de radar, dan komt er begin 2019 een soortgelijk artikel als dit…

1. Simpel & rijk leven

Een persoonlijk blog met waardevolle tips rond persoonlijke financiën. Op dit blog vind je nog een klassieke blogroll waarin ook Blogtrommel.com is opgenomen. De link naar mijn komt helemaal bovenin de lijst te staan wanneer ik een nieuw blogbericht publiceer. Dat helpt natuurlijk!

2. Blog by Mar

BT werd genoemd als één van de favoriete blogs van dit mamablog. Opvallend is wel dat het bewuste bericht intussen bijna drie jaar oud is (maar dus toch nog bezoekers naar mijn blog brengt). Het effect van zo’n vermelding kan dus behoorlijk lang doorwerken.

3. Bloggerslijst.nl

Dit platform – dat bloggers en bedrijven samenbrengt – heeft onder meer ook een hele uitgebreide lijst met (links naar) Nederlandstalige blogtips. De lijst spreekt vooral diegenen aan die een ambitieus blogproject voor ogen hebben. Al dan niet met een stevig commercieel luik.

4. Xel.nl

Enige tijd geleden maakte Xel media een roundup post met experts. Centrale vraag die voorlag: “Waarom ben jij een blog begonnen?” Nog 13 andere bloggers kropen in de pen. Een aanrader voor starters (en zij die twijfelen aan het nut van een blog).

5. Diolifestyle

Een gevarieerd lifestyle-blog met af en toe ook blogtips voor andere lifestyle-bloggers.

6. Blogaholic

Eind 2015 werd ik gevraagd voor een interview. Het zal je niet verbazen dat we ‘t vooral over bloggen hadden…

7. Freelennse.nl

Ik nam ooit een interview af van deze blogger die het intussen ook tot een van de vrolijkste freelance-schrijvers schopte.

Conclusie?

Zo, tot zover de – qua referral-verkeer – belangrijkste blogs voor Blogtrommel.com. Twee dingen vallen op:

  1. Puur gemeten naar het aantal sessies blijft dit verwijzingsverkeer te verwaarlozen. Maar stiekem brengen ze toch aardig wat pageviews bijeen. Het zijn dus doorgaans trouwe lezers (die ook nog eens langer dan gemiddeld op je site blijven rondhangen).
  2. Word je ergens op een blog vernoemd, dan werkt dat effect vaak nog jaren door. Iets wat je met promotie via social media bijvoorbeeld nooit kan bereiken.

Ken jij de bloggers die naar jouw blog verwijzen?

Foto: (Influencer) door Juergen Priewe/Shutterstock.com