Homebeter bloggenHoe persoonlijk mag een blog zijn?

Hoe persoonlijk mag een blog zijn?

Er is grote verwarring op het internet. Want wat is nu precies het verschil tussen een blog en een column? Is een column een persoonlijk verhaal en een blog uitsluitend informatief? Vaak wordt gezegd: een blog is kort en informatief. Een column is een persoonlijk verhaal of mening. Maar is dat wel zo?

Een stukje geschiedenis

Vóór het internet tijdperk waren er kranten en tijdschriften ter lering en ter vermaak. In kranten stonden artikelen die gingen over feiten afgewisseld door een persoonlijk verhaal of interview. Een column was een persoonlijk, vaak kritisch, humoristisch of kort verhaal dat werd geschreven door een columnist. Het woord ‘column’ komt van ‘kolom’ omdat het korte stukje proza vaak werd geschreven in een zijkolom van de krant. Kranten en tijdschriften waren opgebouwd uit vijf of zes kolommen voor aantrekkelijke leesbaarheid.

De columnist was vaak een bekende schrijver of deskundige. Er was een vaste regelmaat waarin de columns verschenen. Bijvoorbeeld iedere dag, iedere zaterdag of in de bijlagen van de krant.

In de tijdschriften waren de columnisten vaak bekenden van radio of televisie. De columns waren veel persoonlijker en gaven de lezer een glimlach van herkenning.

Een columnist verdiende respect en aanzien. Een column wordt nu nog vaak gezien als meer literair & elitair dan een blog.

Tijdperk: Internet

Bloggen als hobby, bloggen als beroep. Leg een oudere persoon maar eens uit wat bloggen is zonder al te veel ‘nieuwe’ en zwaar verengelste woorden te gebruiken.

“Ik heb een website met een blog waardoor ik meer lezers kan genereren via Social Media waaraan mijn blog is gekoppeld. Mijn blog heeft een uitstekende SEO onderbouwing waardoor Google (Analystics) erg blij met mij is en ik zodoende op de eerste pagina van Google verschijn”.

Is dit te begrijpen voor een persoon die, om welke reden dan ook, niet thuis is in de digitale wereld? ¨Pagina 1 van Google? Ach kindje toch, is dat zo belangrijk dan?”

Voor jou als blogger is het echter van levensbelang. Ooit las je: “Waar kun je het beste een lijk verstoppen?” Het antwoord: “Op de tweede pagina van Google, want daar kijkt niemand”.

Hoe dan ook, onze voorouders zouden voor ons een busje laten komen.

Er is veel veranderd in het nieuwe digitale tijdperk. En hoe complexer en geavanceerder dit wordt, des te meer verwarring er op de loer ligt.




Column of blog?

Maar nu terug naar de vraag: wat is het verschil tussen een column en een blog? Een blog kan net zo goed een kritisch statement zijn als een column. Of een verhalend element bevatten. De begrippen column en blog zijn een beetje door elkaar heen gaan lopen. Een blog kan uiterst persoonlijk zijn en bijvoorbeeld gaan over de kat, jouw kookkunsten of creatieve naai-resultaten.

Een blog kan ook een uiterst zakelijk nieuwspagina zijn die zich beperkt tot data van vergaderingen, verslagen of felicitaties aan leden van een vereniging. De voormalige pagina’s “nieuws” of “prikbord” zijn dan vervangen door “blog”.

Toch zijn er verschillen te noemen. Een blog heeft tegenwoordig een soort eigen taal en constructie-template die gecreëerd is om nóg beter vindbaar te worden op internet. Een column daarentegen bestaat vaak uit 350 tot 500 woorden zonder verdere richtlijnen qua lay-out.

Een andere uitleg die vaak wordt gebruikt: een column is een gepubliceerd schrijven (op papier!) en een blog is een digitale versie. Een blog is een afkorting van webblog, een blog op een website (= internet). Een blog kan dus van alles en iedereen zijn. Een column is geredigeerd en dus correct Nederlands en is reeds gepubliceerd in krant, tijdschrift of boek.

Bob de Blog-bouwer

Al dan niet op papier gepubliceerd: een blog heeft dus een eigen constructie in tegenstelling tot een column.

Kort samengevat:

  • We beginnen met een keurige inleiding, vette letters die kort en krachtig de boodschap van de blog aankondigen.
    Daarna tekst onderverdeeld in alinea’s.
  • In de tekst volgt vaak een opsomming van tips of aandachtspunten in een bulletjournal-achtige opbouw.
  • Uiteraard ontbreken er geen mooie foto’s die moeten voldoen aan een horizontaal gericht perspectief zodat de blog past in de opbouw van de template van de website. Een foto in ‘portret’ maat boven een blog zetten kan ertoe leiden dat er een hoofd op een lichaam ontbreekt of een essentiële informatie ineens ontbreekt.
  • In een blog zitten vaak verwijzingen (linken) naar interne pagina’s van de website of andere websites. Dit is voornamelijk om de lezer te stimuleren nog even op de website te blijven of alleen naar gerichte andere websites te gaan.
  • Een blog sluit vaak af met een C.T.A. Dit is een afkorting van “Call to action” oftewel een vraag aan de lezer die een reactie oproept.
  • Reacties zijn mogelijk, anoniem of met verificatie. Reageren op een column in de krant is ook vaak mogelijk maar hier gaat meer tijd overheen en de kans dat de reactie wordt geplaatst is niet altijd gegarandeerd.

Een blog moet dus vaak voldoen aan een keurige opbouw en taalgebruik die goed scoren voor de SEO van de website. Er zijn een hoop leuke how-to websites over bloggen te vinden op internet waaronder bijvoorbeeld: dit eigenste Blogtrommel.com.

Hoe persoonlijk mag een blog zijn?

Deze vraag is iets moeilijker te beantwoorden. Eén en ander hangt af van het doel van de blog. Praten we over een persoonlijke blog over bijvoorbeeld kleding maken, dan is het blog dus bij voorbaat al heel persoonlijk. Het gaat over jouw resultaten of naai-instructies die je graag met anderen deelt door middel van eigen foto’s en tekst (of video’s).

Praten we over blog voor bijvoorbeeld een groot winkelketen voor tuinliefhebbers dan zal het blog in kwestie vaker gaan over producten, nieuwtjes en evenementen. De blog heeft dan vaak een zakelijke toon.

De vraag is alleen hoe een lezer hier tegenaan zal kijken. Zakelijke blogs kunnen erg saai zijn en soms de plank volledig misslaan als zij uitsluitend worden gebruikt voor reclame van producten en eigen bedrijf. Vergelijk het maar met huis-aan-huis foldertjes. Die lees je soms maar verdwijnen meestal rechtstreeks op de stapel oud papier of onderin het konijnenhok.

Als de blogger (al dan niet ingehuurd) blogs schrijft die echter leuk leesbaar zijn en een persoonlijk tintje bevatten, dan is de kans groter dat er een band tussen lezer en blogger ontstaat die aanleiding geeft tot regelmatig terugkomen naar de website (of de blog volgen).

Persoonlijk vs digitaal contact

Het is nu eenmaal een feit dat mensen sociale wezens zijn en het vaak fijn vinden om een band met andere mensen te hebben. Was en is dat niet ook de kracht van een column door een columnist? Een columniste, die in een tijdschrift schrijft over de communicatieproblemen met manlief, of haar pestpubers die aan de bank zitten vastgeplakt en uitsluitend communiceren met mobiel, roept empathie op. De herkenning zorgt sympathie: ‘Leuk !’

Of een columnist in de krant die woest is vanwege een politiek spelletje dat wordt gespeeld over de rug van brave burgers? Indien je zijn of haar mening deelt, zal je vaker zijn columns lezen. ‘Dat klopt !!! Wat een goede argumenten en onderbouwing.’

Tone of voice

Moderne bedrijven gebruiken steeds vaker een meer persoonlijk en luchtig(er) toon. Soms zelfs met een beetje humor die onmiddellijk inspeelt op maatschappelijke gebeurtenissen.

Ik kijk zelf altijd even op de Blog van een website. Het is als een bepaalde sfeer in een winkel. Bij sommige winkels ben je geneigd langer te blijven dan je eigenlijk van plan was. Er staat een lange tafel, het ruikt naar koffie en er liggen lekkere koekjes in een schaal. Een half uurtje later sta je bij de kassa iets af te rekenen dat je absoluut niet nodig had…
Bij andere winkels struikel je over je eigen benen omdat je al bij de eerste paar meters van de entree een draai maakt richting de uitgang.

Zo ook met websites: leuke blog berichten houden je ‘binnen’.

Fine tuning

Een blog mag dus best een persoonlijk tintje hebben binnen bepaalde grenzen. Uiteraard afhankelijk van het bedrijf, het doel en de doelgroep. Maar het is de moeite waard om hier eens goed over na te denken.

Een paar persoonlijke ‘columns’ van een eindgebruiker of een medewerker tussen de zakelijke berichten, kan al een enorme verbetering zijn voor het blog. Of een persoonlijk tintje geven aan een blog door deze met meer ‘sjeu’ te (laten) schrijven.
Een blog hoeft geen puur zakelijke en informatieve insteek te hebben, ook al betreft het een website van een bedrijf of instantie (wellicht met uitzondering van de Belastingdienst…).

Zo, en nu ga ik verder met zijn creatieve blog over het gestoei met een lap stof die geen blazer wil worden.

Deze gastblog werd verzorgd door Marga Kuitenbrouwer


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Hoe persoonlijk mag een blog zijn?”

  1. Jokezelf avatar

    Ik vind dat een blog ook heel persoonlijk kan zijn. zonder dat het is angehaucht aan een website, een webwinkel of een andere economisch bedrijf. Ik gebruik mijn blog voor allerlei persoonlijke en minder persoonlijke ontboezemingen. De ene keer kun je dat dan beschouwen als een column – dan is mijn verhaal politiek of maatschappelijk gericht. En de andere keer is het puur persoonlijk en gaat het over dingen in mijn omgeving. Een eerde keer heb ik het over weet-ik-veel-wat. Dat maakt mij allemaal niet uit. Ik zie zo’n blog vooral als een soort van tijdschrift, maar dan op internet. En dat tijdschrift wordt gevuld door mijzelf en gelezen door familie, vrienden en wie er toevallig zoal voorbijkomt.
    Daarbij maak ik natuurlijk ook slim gebruik van interne en externe links om maar zoveel mogelijk publiek te genereren. Ik wil tenslotte gelezen worden, anders kan ik net zo goed een dagboek bijhouden.

    Verder vind ik, daargelaten de blogs en de columns van kranten- blogs van een webwinkel meestal volslagen onleesbaar en veel te onpersoonlijk. En van echt zakelijke blogs houd ik al helemaal niet. Die doen mij teveel denken aan advertenties. Ik kom maar zelden blogs tegen van bedrijven die echt de moeite van het lezen waard zijn. Dat geldt trouwens ook voor veel persoonlijke blogs. Ook daar zitten pareltjes tussen die je moet zoeken en zijn veel andere ontboezemingen niet echt de moeite waard.

    Kortom – zo scherp als jij het hierboven schetst, ervaar ik het niet. Voor mij kan een blog van alles zijn, maar moet er vooral -tot op zekere hoogte- een persoonlijk tintje in zitten.

  2. Ximaar avatar

    Voor mij is er geen verschil tussen een column in de krant, voorgelezen op de radio of in een blog. Het is een opgeleukt toegankelijk kort verhaal, waarbij je aan het eind met een kwinkslag terug komt op het begin.

    Een blog is voor mij een deel van een website, waarop blogberichten, foto’s en columns geplaatst kunnen worden. Een blog zie ik als digitale versie van een logboek, journaal, danwel dagboek en is voor mij per definitie persoonlijk. Blogberichten of columns zijn voor mij niet meer of minder persoonlijk. Het gaat om het delen van persoonlijke ervaringen. Bij beide zie ik dat chronologisch. Ervarigen zijn tijdgebonden en kunnen in de loop der tijd veranderen. Dus elk stukje voorzie ik van een datum. Als dat niet zo is, dan is het voor mij een gewone website.

    Bij alles op het internet hou ik rekening met m’n privacy en wil ik bezoekers ook voor een deel beschermen. Dus te persoonlijk of te dramatisch hou ik voor mezelf. Als ik al een echt dagboek met zulke dingen zou bijhouden, dan komt dat niet verder dan m’n harde schijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.