HomeSEOJe blog beter vindbaar in Google (De 6 simpelste tips)
,

Je blog beter vindbaar in Google (De 6 simpelste tips)

Wil je graag veel extra bezoekers naar je blog zonder dat het je per se veel extra moeite kost, dan is je opdracht simpel. Maak je blog beter vindbaar in Google. Willens nillens moet je dus aan de slag met SEO. Daar kan je heel ver in gaan, maar er zijn ook een paar belachelijk eenvoudige tips die iedereen kan toepassen.

1. Kies een focus trefwoord voor je artikel

Is je artikel niet te vinden op de eerste pagina’s van Google, dan is het:

  • nog te nieuw
  • niet goed genoeg (in vergelijking met de concurrentie)
  • niet duidelijk (voor Google) waar je blog over gaat

Bij dat laatste punt speelt het focus trefwoord een cruciale rol. Het zijn de woorden waar jij wil dat je artikel op gevonden gaat worden. Idealiter zijn het ook de woorden die je lezers spontaan in de mond nemen als het over je onderwerp gaat. Het loont echt om hier wat langer over na te denken. Je kan hiervoor gebruik maken van een aantal handige tools voor zoekwoordenonderzoek, maar dat hoeft niet.

En kom je er echt niet uit, tik dan gewoon enkele trefwoorden aangaande je toekomstig artikel in in Google en kijk waar Google zelf mee komt aandraven. Dit is erg interessant omdat de suggesties die je te zien krijgt gebaseerd zijn op wat mensen effectief vaak intypen in de internetzoekmachine.

Gebruik je een SEO-plugin, geef dan je gekozen focus zoekterm in in het daartoe bestemde vakje. Overigens, je blog beter vindbaar in Google maken kan perfect zonder SEO-plugin.

[wp_ad_camp_3]

2. Let op de url van je artikel

Met de url doel ik dus op het specifieke internetadres van je blogbericht of -pagina. Als het goed is ziet die er schematisch ongeveer zo uit:

https://jouwblog.com/onderwerp-van-je-blogpost

Ziet het vetgedrukte gedeelte er bij jouw blog anders uit? Dan is het aan te raden een paar aanpassingen door te voeren in de standaardinstellingen van WordPress.

Het liefst wil je dat het internetadres van je artikel ook het hierboven genoemde focus trefwoord bevat. En verder schijnt Google een voorkeur te hebben voor url’s die zeker niet té lang uitvallen.

3. Zorg voor een verrassende, aantrekkelijke titel in de zoekresultaten

Wie hier vaker komt lezen weet dat ik erg veel belang hecht aan de titels van blogberichten. Die moet vertellen waar je stuk over gaat, maar bovenal ook je lezer (in spe) ertoe verleiden om je bericht aan te klikken (1) en te gaan lezen (2).

Het kan dus zeker geen kwaad als de kop boven je artikel extra nieuwsgierigheid opwekt, tot de verbeelding spreekt of een beetje ondeugend prikkelt.

Dat geldt misschien nog wel méér voor de titel van het zoekresultaat in Google (dat naar jouw bericht leidt). Die klikwaardige titel kan er zomaar voor zorgen dat jouw zoekresultaat misschien niet helemaal bovenaan staat, maar wel vaker dan normaal wordt aangeklikt. Gevolg? Google kan beslissen om je toch wat hoger in de zoekresultaten te plaatsen.

Kies die zogeheten title tag dus niet in functie van de zoekmachines, maar eerder met je lezer in gedachten.

Het is tevens slim om de META-omschrijving van je blogartikel in te zetten als een soort ondertitel bij je link.

Oh ja: studies tonen aan dat titels met concrete getallen en met haakjes ( ) het tot bijna 40% beter doen dan gemiddeld…

4. Gebruik LSI keywords

Waarbij LSI staat voor Latent Semantic IndexingGoogle gaat bij elk opgegeven keyword ook meteen op zoek naar woorden die verwant zijn met die zoekterm. Het gaat daarbij verder dan vervoegingen, verbuigingen meervoudsvormen en synoniemen.

Schrijf je een artikel over pakweg Sesamstraat, dan moet het toch al héél gek lopen als in je stuk woorden als Jim Henson, The Muppets, Bert en Ernie, Koekiemonster, Pino, Kermit de kikker, Sien en Ieniemienie in geen velden of wegen te bekennen zijn. Gebruik dergelijke LSI zoekwoorden. Je helpt er Google mee. Leuk neveneffect: de kans wordt alleen maar groter dat je Sesamstraat-artikel eveneens getoond wordt als mensen zoeken op één van deze LSI keywords.

Het vergt soms wat meer denkwerk om op deze aanverwante zoekwoorden te komen. Een goeie tip is om wederom bij Google zelf te rade te gaan. Tik je focus trefwoord in en scrol vervolgens naar beneden, naar het gedeelte Zoekwoorden gerelateerd aan … Gebruik een aantal van deze suggesties op een natuurlijke manier in je stuk.

5. Schrijf gerust langere artikels

Sommige bloggers zijn bang om artikelen te schrijven die langer zijn dan 500 woorden. Niemand leest toch graag lange epistels? Nochtans, het doorsnee top 10-resultaat in Google telt zo’n slordige 1.800 woorden. Het is natuurlijk niet zo vreemd dat een langer stuk meer en betere informatie bevat en uiteindelijk is het Google daarom te doen. Bovendien, een langer artikel bevat meer dan waarschijnlijk ook meer LSI keywords.

Dus ja, slechts weinigen ploeteren je hele bericht door, maar het antwoord op de prangende vraag staat er wel en als het goed is vindt je geïnteresseerde bezoeker wel alle info die ‘ie nodig heeft.

Denk bij langere berichten niet alleen aan meer geschreven tekst. Verrijk ze met (relevante) foto’s, tekeningen, podcasts, infographics, video’s en zo meer. Je maakt je artikel vollediger en interessanter. Hierdoor blijft je bezoeker langer op je blog. Nog zo’n duidelijk signaal aan Google dat jouw werk de moeite waard is.

6. Zet meer links in je pagina’s en berichten

Hier laten veel bloggers wat laaghangend fruit hangen. Link in je artikelen naar andere interessante webpagina’s, zowel binnen als buiten je eigen blog. Daarbij geef je uiteraard de voorkeur aan de stukken die je beter wil laten scoren in de zoekmachines. En door te verwijzen naar andere websites toon je Google dat je haar streven onderschrijft: je bezoekers de weg tonen naar de lekkerste brokken op het net.

Zo, tot hier de oefening blog beter vindbaar maken in Google. Je kan natuurlijk nog veel meer doen qua zoekmachineoptimalisatie, maar dit zijn 6 tips die elke blogger zou moeten kunnen toepassen.

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Je blog beter vindbaar in Google (De 6 simpelste tips)”

  1. Bas avatar

    Duidelijke uitleg. Tnx voor de tips!

  2. Krystle avatar

    Goede uitleg en fijne tips. Ik had nog niet eerder van LSI gehoord. Bedankt voor het delen van je tips. Daar heb ik altijd wat aan!

  3. Marion avatar

    Je schrijft zo grappig Ben en dan ook nog eens met waardevolle tips. Dank daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.